Ooit was het een kruidenierswinkel, als je goed kijkt zie je de letters nog op de ramen staan. Veel Kralingers kennen het als de snoepwinkel uit hun jeugd en daarna was het een antiekzaak. Antiek verkopen ze er nu allerminst. Het eind negentiende-eeuwse hoekpand op de Kortekade huisvest tegenwoordig interieurarchitectuur- en adviesbureau DOEN én het woonhuis van Jeroen (oprichter van DOEN), Annet (interieuradviseur bij DOEN) en hond Fano. Annet: “Eerst was alleen de splitlevel woning van het hoekpand ons woonhuis. We kochten het hele pand ernaast (op de Vredehofweg) erbij met als doel het een woon-werkbestemming te geven.” Inmiddels lopen wonen en werken naadloos in elkaar over.

Doen-LR-8323

“Een tijdloze inrichting vonden we belangrijk. Sinds ik voor DOEN werk is mijn stijl wel wat veranderd, meer volwassen denk ik. Mede door de kennis die je opdoet. Ik kies nu eerder voor klassiekers.”

Doen-LR-8231

Vroeger was dit de oude zitkamer van Jeroen en Annet, nu bespreken ze hier het kleuren- en materialenplan met opdrachtgevers. In de vitrine, een ontwerp van Pierro Lissoni, liggen allerlei stalen uitgestald.

Van winkelpand naar woonhuis

Toen Jeroen in 2003 de voormalige snoepwinkel kocht om te wonen, duurde het nog vier jaar voordat de woonbestemming daadwerkelijk rond was. Annet: “Vanwege allerlei vergunningen. Het pand had altijd een werkbestemming, wij maakten er voor het eerst een woonhuis van. Er was geen keuken, geen badkamer en alles was open.”

Doen-LR-8311

Jeroen en Annet in de keuken van hun woon-werkhuis.

Gedaan

Dat ze inmiddels al jarenlang samenwerken was destijds niet zo vanzelfsprekend. “Jeroen startte voor zichzelf vanuit een behoefte die hij zag aan betere interieurplannen.” Teveel interieurinrichters herhaalden hetzelfde kunstje, vond hij. Er was te weinig diversiteit. Hij had met DOEN de ambitie om steeds weer met een frisse blik naar een pand of ruimte te kijken en vooral voor persoonlijk een tijdloos te kiezen, in plaats van snel wisselende trends.

Ook zakelijk vullen we elkaar goed aan

“Toen haalde hij een grote opdracht binnen en had dringend extra mensen en een locatie nodig.” Annet was een logische keuze want ze vullen elkaar goed aan, toch had Annet zo haar twijfels. Samenwerking met je partner, is dat wel zo’n goed idee? Ze besloot het te doen en het gaat al jaren goed. “Jeroen houdt van het totaalplaatje, ik van de details en finishing touch. We vullen elkaar goed aan.” Vanaf het Westplein (Scheepsvaartkwartier) werkten ze vervolgens met een team aan diverse projecten en sinds 2014 kwam daar de locatie aan de Kortekade bij.

“Dit krukje van Classicon uit jaren zestig wordt helaas niet meer gemaakt. Het is één van mijn favoriete items in huis.”

Doen-LR-8212

“De hele indeling van ons voormalige woonhuis ging op de schop na de koop van het pand hiernaast. Onze oude slaapkamer beneden is nu bijvoorbeeld de werkplek.”

Laptop versus tv

Annet benadrukt zelf dat wonen en werken volledig door elkaar heen lopen. Daar is hond Fano het bewijs van, hij sjokt rustig van woon- naar werkgedeelte. Is dat soms niet lastig? “Wat wij doen, doe je niet van negen tot vijf. De toegevoegde waarde van deze manier van werken en wonen is dat je opdrachtgevers alles in een werkelijke woonsfeer kan laten zien. Hoe het lichtplan ‘s avonds werkt, bijvoorbeeld. Bovendien geniet ik nu juist bewuster van mijn huis. Voorheen zat ik vaak ’s avonds met mijn laptop op de bank te werken. Nu werk ik hier (wijst naar het werkgedeelte) en als ik vanavond op de bank zit, dan ontspan ik ook echt.” Eigenlijk dwingt deze indeling het stel om iets meer rust te nemen. “Ik kijk nu ook wel eens gewoon tv.”

Alle merken die DOEN voert zijn terug te vinden in hun persoonlijke inrichting. “Mooi hè, die lamp van Bocci?”

Doen-LR-8329

Kralingen: kakkineus én studentikoos

De uitbreiding van het pand kwam als een geschenk. Ze zochten namelijk al naar iets groters, maar wilden de buurt eigenlijk niet verlaten. “Kralingen is superleuk. Het is kakkineus versus studentikoos. Dit is bovendien een bruisende en gemêleerde straat waar veel gebeurt, je zou hier een serie kunnen schieten!”

Daarnaast houdt Annet ook gewoon van ‘hun hoekje’. “We hadden eerst geen tuin en barbecueden noodgedwongen op de stoep. Ondanks dat we nu wel een tuin hebben, doen we dat nog steeds erg graag. We zitten hier altijd op de kijk en hebben daardoor ook veel aanspraak.”

Soms is deze straat té gezellig

Het is soms zelfs een nadeel, al die gezelligheid in de straat. “Dan zit je hier nog hard te werken en kijk je op het volle en zonnige terras van Vicini. In plaats van hardlopen doe je dan liever na je werk nog een versnapering aan de overkant.” Jeroen en Annet lopen fanatiek hard, dus het Kralingse Bos om de hoek is een zegen. “Ook met honden is dat ideaal.” Fano is nog niet lang de enige hond in huis. Zijn ‘broer’ Marron overleed afgelopen zomer. “We missen ‘m nog steeds vreselijk.”

Doen-LR-8369

Boven de slaapkamer van het stel. Linksonder de zwarte vaas die Annet al sinds haar dertiende heeft. “Ik kocht de vaas ooit in de kringloopwinkel waar ik werkte en sleepte ‘m daarna overal mee naartoe, hij heeft al mijn huizen gezien.” Rechtsonder een kijkje in de wc, met een schilderij dat ooit van Jeroens’ opa was. “Zijn ouders hebben het altijd voor hem bewaard, hij had een goede band met zijn opa.”

Hondsbrutaal

Tijdens afspraken met leveranciers of agenten is Fano ze nooit tot last. “Hij blijft altijd braaf op zijn kleedje liggen als dat moet.” Deze lieve Italiaanse vuilnisbak smokkelden ze in 2012 als pup mee vanuit Italië, na een heerlijke rondreis. “We waren aan de oostkust en sliepen in een oud klooster. Er waren net jonge pups geworpen en we waren direct verliefd op Fano, maar reisden nog naar het Zuiden af om vanaf daar naar Toscane gaan. Toen we daar vervolgens dezelfde week aan het ontbijt zaten keken we elkaar aan en zijn we vervolgens dwars door de bergen 600 kilometer teruggereden om Fano op te halen. Hij was er nog!”

Doen-LR-8187

Italiaans temperament? Braver dan Fano krijg je ze niet, af en toe is hij zelfs wat angstig. “Tijdens de verbouwing was alles beneden een puinzooi. Daarbij was Fano’s grote broer overleden en hoorde hij allemaal vreemde geluiden. Ik heb toen twee weken lang met hem beneden geslapen omdat hij zo angstig was. We lagen samen op de in plastic gesealde bank.” Als dat geen liefde is.

Doen-LR-8400

In de logeerkamer (foto hieronder) staat wat ‘oude rommel’, waaronder de kaptafel die Annet ook al sinds haar jeugd heeft.

Doen-LR-8381

Een koffie doen?

De verbouwing duurde lang. Te lang naar Jeroens’ zin. “Je moet over zoveel dingen nadenken, zaken beslissen en begeleiden. We weten nu des te meer wat onze meerwaarde is voor onze opdrachtgevers in de begeleiding van een verbouwing.” Na de verbouwing hielden ze een openingsfeest van de nieuwe DOEN Designstudio. Hoewel dat laatste duidelijk op het raam aangegeven staat, lopen er wel eens mensen binnen voor een kop koffie. “Dat gebeurde al toen dit nog alleen ons woonhuis was. Voor ons was het daardoor nog vanzelfsprekender om op deze hoek privé en zakelijk te combineren.”

Links een relatief nieuwe klassieker van Tom Dixon. Rechts de Globe (1969) van Verner Panton. “Hij hangt ook op het Westplein en hoort een beetje bij DOEN.”

Doen-LR-8344

De kleine, maar fijne achtertuin.

Annet zit het liefst bij het raam in de zitkamer. “Op deze poef lees ik graag mijn krantje, met een kop thee erbij.” Rechts de wijnklimaatkast van Jeroen, die wilde hij per se hebben. “Jeroen houdt van eenvoudig en goed eten zonder toeters en bellen, maar slechte wijn komt er niet in!”

Op de kijk aan de Kortekade

Het mooie pand, de fijne straat met Vicini en Stobbe op een steenworp, de snelweg en het stadscentrum vlakbij: als het aan Annet en Jeroen ligt gaan zie hier nooit weg. “Het liefst zitten we hier, aan de keukentafel. Nee, er hoeft niets voor de ramen. We willen juist laten zien dat we hier zitten. Toen we hier woonden hingen er gordijnen, nu mag iedereen het zien.” Gluur (én loop) dus vooral ongegeneerd naar binnen als je de Kortekade aandoet!