Een ingekorte versie van dit artikel verscheen in de Uitagenda van mei 2017 (nr. 97, jaargang 11).

Ze woonden heerlijk aan de Breitnerstraat, hartje centrum Rotterdam. Toch werd de gehuurde bovenwoning wat krap met twee opgroeiende kinderen. En dus waagden Jochem (freelancer) en Esther (werkzoekende in communicatie/redactie) de gok en verruilden hun stadsappartement voor een gezinshuis in Spangen.

Bijzondere architectuur

Er ging wel wat research aan vooraf voor het huis ‘op Spangen’ gekocht werd. “Een aantal maanden lang fietsten we bijna elke week wel een keer door de wijk om sfeer te proeven, met bewoners te praten of boodschappen te doen.” Spangen is een multiculturele buurt en over de grens misschien soms nog wel bekender dan in de stad zelf, vanwege de architectuur en stedenbouw.

Precies een eeuw geleden werd Spangen als nieuwe woonwijk neergezet door de Gemeentelijke Woningdienst, met architecten als Oud en Brinkman. Ondanks die roem, verloederde Spangen in de jaren zeventig. Sinds het millennium krabbelt Spangen weer op. Succesvolle renovatieprojecten zijn Het Kasteel van voetbalclub Sparta, het Wallisblok en het Justus van Effenkwartier. Ook het huizenblok waar Jochem en Esther voor vielen werd geheel gerenoveerd. Hun vondst is een typisch gevalletje ‘op het juiste moment op de juiste plek’.

Er spelen altijd kinderen op het plein voor de deur

Het pand uit 1922 werd in 2006 – toen nog twee huurappartementen – volledig gerenoveerd tot eengezinswoning door de woningcorporatie. In 2016 kwam het weer in de verkoop. Zonder winstoogmerk, dus het was ook nog eens betaalbaar! Esther: “We hebben veel geluk gehad, maar ook ontzettend ons best gedaan. We zaten er bovenop.” Nu woont het stel samen met hun kinderen, dochter Claudette en zoon Simon, naar volle tevredenheid in een huis met vier woonlagen aan de Aagje Dekenstraat. Er is ruimte te over; voor elk kind een eigen kamer, en een apart kantoor voor Jochem die als marktonderzoeker aan huis werkt, een tuin en een groot (speel)plein voor de deur. “Er spelen altijd kinderen op het plein.”

Esther: “De kurkwand in de woonkeuken oogt niet alleen gezellig. Het is ook uit nood geboren, door de vide in het huis is de akoestiek niet perfect.”

Jochem en Esther houden van vintage en tweedehands. Veilingsites worden wekelijks bezocht, Marktplaats is favoriet. Ongeveer 80% van hun interieur is samengesteld uit gebruikte spullen. “Het is een fijne gedachte dat je zo een bijdrage levert aan een duurzamere wereld. Waarom alles nieuw kopen als het niet nodig is? Daarnaast hebben spullen van de rommelmarkt vaak meer karakter. Je gehele interieur bij één woonwinkel bij elkaar zoeken, daar lijkt me geen lol aan,” licht Esther toe. De boekenkast in de woonkamer is een van de weinige nieuwe stukken.

Kunstcollectie

De laatste jaren is de kunstcollectie van Jochem en Esther zoetjes aan gegroeid. Het begon met een werk van Armando dat ze bij de kunstuitleen huurden, maar erg gehecht aan raakten. Daarna kwam er steeds iets bij. “De stukken zijn vaak niet zo prijzig, we kijken vooral naar wat ons aanspreekt en niet wat in de mode is,” zegt Jochem, opperspeurder als het op kunst aankomt. “Er hangen ook twee werken van mijn oom in huis, en een werk dat ik zelf maakte.”

Relaxplek

De woonkamer is opgedeeld in twee aparte delen; één met tv en één zonder, maar met een platenspeler. “We gaan hier regelmatig met de voetjes van de vloer”, biecht Jochem op. Esther: “Dit is mijn favoriete plek in huis. Als ik me op de witte bank met een kopje koffie installeer, kan ik écht ontspannen.”

Gered groen

Ook de plantencollectie in huis groeit. Bijna alle planten vonden Jochem en Esther óók via Marktplaats. Esther: “De grote rubberplant op de overloop is onlangs gered van een enkeltje vuilnisbelt. In ons vorige huis hadden we nauwelijks planten, maar hier is er simpelweg meer licht en ruimte voor.” Bovendien zijn ze nog in de leer. Jochem: “Vooralsnog is het voor ons een kunst om de planten in leven te houden, sommigen hebben het ondanks onze inspanningen helaas niet gered.”

Er loopt hier een mini Freek Vonk rond

De bovenste verdieping, waar zich twee slaapkamers en badkamer bevinden, is het domein van Claudette en Simon. Ook de meubels op de kinderkamers zijn niet nieuw. Zo is Simons bed het oude bed van Jochem, gemaakt door zijn opa (die naast kruidenier ook timmerman was, in Rotterdam). De houten garage is ook van zijn hand. Het blauw-grijze kastje was vroeger de kledingkast van oma.

Luxeprobleem: de kinderkamers zijn best groot. “Door kleur op de wand en het plafond probeerden we de kamers knusser te maken. Vooral Simon vindt zijn kamer soms wat te groot. We denken erover om voor Simon een moderne bedstee te maken, maar tot die tijd slaapt hij zo nu en dan in een tentje dat we opzetten op zijn kamer.” Dat Simon van dieren houdt, is duidelijk van zijn kamer af te lezen. “Er loopt hier een mini Freek Vonk rond”, grijnst Esther.

De gele wand in haar kamer koos Claudette zelf. En samen met Esther schilderde ze het kastje naast haar bed – uit Esthers ouderlijk huis – blauw.

Wonen aan het waterplein

Al met al pakte de move goed uit. De sfeer is gemoedelijk: buren lopen de deur niet bij elkaar plat, maar er is altijd iemand die tijd heeft voor een kopje koffie of een praatje. Er is zelfs een WhatsApp-groep met directe buren, voor oproepen, meldingen en hulp. Esther: “Laatst had een buurjongetje dringend kleding nodig, binnen een mum van tijd had hij via de app-groep een nieuwe garderobe.” Ook de kinderen waren snel gewend aan meer ruimte en een tuin. Al spelen ze het liefst voor de deur, bij het eerste waterplein van Nederland. Bij een regenbui lopen de bassins stapsgewijs onder. Esther: “Toen we hier net kwamen zaten de bassins vol. De buurtkinderen konden hun pret niet op, die lagen elke dag languit in het water.”

Hotspots in Spangen

  1. De beste patat haal je bij snackbar Florida aan de Van Lennepstraat
  2. Uiteraard lopen Jochem en Esther vaak binnen bij kringloopwinkel De Noodzaak
  3. Voor een goede stroopwafel en koffie ga je naar Stroop 
  4. Of even struinen bij MAAK-Rotterdam voor een leuk (kinder)cadeautje, lunch of workshop

Fun fact: 
Sinds kort versterkt Esther de redactie van Habitat Magazine, waar ze (op vrijwillige basis) schrijft en coördineert.