Wie het fenomenale uitzicht van dit appartement ziet, begrijpt direct waarom stadsconnaisseur en geboren Rotterdammer Vincent Taapken (directeur New Industry Development) juist voor deze plek koos om zich te settelen. Samen met partner Linda (freelance buying consultant) woont hij sinds 2006 waanzinnig aan de Wilhelminapier op de Kop van Zuid. “Hoewel we geen tuin hebben is er genoeg contact met buiten. Vanaf ons balkon kijken we uit op de lucht, het water en die mooie Rotterdamse skyline.”

Blijwonen-Vincent Taapken - Wilhelminapier-2720

Toen Vincent en Linda in 2002 kozen voor een appartement in de Montevideo - destijds de hoogste woontoren van Nederland - was de Kop van Zuid nog niet zo booming als nu. “Dit was het eerste nieuwe gebouw op de Kop. Ook de verbinding met Katendrecht kwam pas veel later. Toch zag ik de potentie.” De dynamiek van de stad en de rust van wonen aan het water, dat was voor het stel de gedroomde combinatie. “Mijn moeder is geboren aan de Maaskade, mijn vader aan de Oostmaaslaan. Ik woon nu precies in het midden. De cultuur van de stad zit in mijn DNA. Nog steeds is de rivier het hart van de stad, niet de Lijnbaan of de Coolsingel.”

Wonen aan de rivier was voor ons een wens. Het is prachtig om schepen voorbij te zien varen.

De hoogte en het uitzicht dragen bij aan een gevoel van rust. Nergens in huis heb je last van ‘stadsoverlast’, toch vergeet je geen moment dat je in Rotterdam bent.

Blijwonen-Vincent Taapken - Wilhelminapier-2707

De nadelen van hoog wonen op de Kop? “De glazenwasser kan alleen aan de slag als het niet waait, en dat is hier soms een probleem aan het water.”

Montevideo, een klein dorp

Hoewel er genoeg reuring is, krijg je op de Kop van Zuid niet direct een knus buurtgevoel. Is daar überhaupt wel sprake van? “Toen we hier net woonden was er ook voor ons minder betrokkenheid bij de buurt en bewoners, inmiddels is dat er wel. Eigenlijk is het gebouw zelf de buurt. Met de M op het dak is Montevideo 152 meter hoog, het gebouw heeft 44 verdiepingen en bevat 192 appartementen verdeeld over een hoge en lage toren. Daarin huizen ongeveer 500 bewoners, dat is een klein dorp!”

Het gebouw is de buurt!

Ze komen elkaar regelmatig tegen in de lift, op de gang, in de fitness, sauna of het zwembad. “Daarnaast zijn er zo nu en dan borrels en zien we elkaar tijdens bijeenkomsten van de VVE. De meesten van ons wonen hier al tien jaar, het is dus wel degelijk een community. We zijn allemaal trots op het gebouw.”

Blijwonen-Vincent Taapken - Wilhelminapier-2678

“Deze boekenkast heet ‘Random’ en zo staat alles er ook in.” Aan de Wallpaper magazines en Lonely Planets in de boekenkast zie je waar Vincent en Linda zich graag in verdiepen: reizen en interieur.

Blijwonen-Vincent Taapken - Wilhelminapier-2734

“Zo zit ik hier vaak op een zaterdagochtend. Die zijn me heilig. Eigenlijk wil ik hier nooit weg, behalve voor een internationale verhuizing naar bijvoorbeeld Melbourne, ook een Second City, of Chicago.”

Minder muur

Vincent en Linda dachten zelf mee over de indeling van de plattegrond van hun huis, daar hadden ze uitgesproken ideeën over. “We wilden minder muren en meer openheid. Hierdoor hebben we één kamer minder, maar in plaats daarvan een open gang.” Die extra kamer offerden ze er graag voor op. Bovendien: in het gebouw zijn twee suites beschikbaar die ze mogen huren voor logees. “Ik huur altijd zo’n suite als mijn moeder langskomt. Dat is ook veel leuker, zo’n ruimte voor jezelf.”

Door die open plattegrond kijk je direct bij binnenkomst uit op de haven en de SS Rotterdam. Ook de doorgang naar de slaap- en badkamer is open. “Eigenlijk is het een grote loft met schuifdeuren.”

Blijwonen-Vincent Taapken - Wilhelminapier-2642

De slaapkamer doet denken aan een luxe hut, vooral door het ronde raam dat doet denken aan een patrijspoort en waardoor je op het water kijkt.

Blijwonen-Vincent Taapken - Wilhelminapier-2649

“Als ik uit bed stap zie ik alleen maar water.” De favoriete plek in huis is de serre met schuifpui, waar ze vooral tijdens zwoele zomeravonden tot ’s avonds laat genieten van het uitzicht op de Maas.

Blijwonen-Vincent Taapken - Wilhelminapier-2722

Stadsvernieuwing

Met zijn bedrijf New Industry Development heeft Vincent als doel ontmoetingsplaatsen - of ‘steppingstones’ - in de stad te creëren. Als stadsontwikkelaar zoekt hij naar aanwezige behoeften in de stad waarop hij kan inspelen. “Ik wil iets toevoegen waarmee we het leven in de stad kunnen faciliteren, van wonen tot werken en recreatie.” Die drang tot vernieuwen en bemoeien zat er altijd al in, zegt hij. “Ik volg de laatste ontwikkelingen op de voet en hou van vernieuwing op zakelijk en creatief gebied. Met New Industry kijk ik constant waar we waarde kunnen toevoegen.”

Voor de gevierde verbinding met Katendrecht - de Rijnhavenbrug a.k.a. ‘De Hoerenloper’ - zat hij in de selectiecommissie. Hij pleitte voor een echte verbinding in plaats van een verkeersbrug. “Dat is goed geweest voor zowel Katendrecht als de Wilhelminapier. Op Katendrecht wonen inmiddels veel vrienden van ons, in de Walhallalaan. Dat is een échte buurt, met veel sociale controle. We zien elkaar regelmatig, de Fenix Food Factory is onze vaste spot.”

Blijwonen-Vincent Taapken - Wilhelminapier-2672

De Bulthaup keuken (B1 serie) biedt veel opbergruimte, en niet voor keukenspullen alleen. Ook bijvoorbeeld fotoalbums liggen er opgeborgen. “Deze keuken heeft zoveel lades, die benutten we dan ook optimaal.”

Blijwonen-Vincent Taapken - Wilhelminapier-2684

Gemak dient de mens: de nieuwste aankoop in huis is de Quooker kraan. “Het was een investering, maar dan heb je ook wat. Het is een handig ding, functioneel, mooi vormgegeven en gelukkig goed beveiligd. Je moet bewust een knop omdraaien om kokend water te krijgen. In een dronken bui onder de heetwaterkraan hangen is dus niet waarschijnlijk, haha.”

Het script van de stad

De laatste jaren zag Vincent Rotterdam veranderen. “Langzaam veranderen de wijken van de stad, ontstaan er nieuwe verbindingen.” Dat een Amerikaans stel hier vorig jaar een appartement van 3.3 miljoen kocht ziet hij als een teken aan de wand. Hij is blij met hoe het zijn buurt is vergaan. “Toen we hier in 2005 introkken zei iedereen ‘Wilhelminapier? Dat is Rotterdam Zuid!’ Inmiddels is de Kop van Zuid een begrip en heeft het een heel ander imago. De publieke opinie is in tien jaar tijd enorm veranderd.”

Je moet direct gepakt worden door de omgeving

Met zijn bedrijf denkt Vincent nog steeds mee over de verdere ontwikkeling van de Wilhelminapier. Op termijn wordt er meer intimiteit gecreëerd, meer interactie en een slimme ‘plintenstrategie’ (de bestemming van horeca- en winkelruimte op de begane grond van gebouwen). Het ‘scripten van de stad’ noemt hij dat. “Je moet direct gepakt worden door de omgeving.”

Blijwonen-Vincent Taapken - Wilhelminapier-2695

“We hebben twee kunstwerken van Ingrid Baars, deze en een andere - Ophelia - in de slaapkamer. Dit werk komt uit haar Afrika-serie. Het was een impulsaankoop, maar wel een goede!”

Van Schiphol naar Rotterdam

Over de ontwikkeling van de Kop van Zuid, Katendrecht en Rotterdam is Vincent positief gestemd. “Hier in de buurt is genoeg te doen, met ruim twintig restaurants, het Nederlands Fotomuseum, De Rotterdam en Lantaren Venster. Ik mis alleen nog een goede koffiebar, zoals Hopper op de Schiedamse Vest.” Alleen de internationale marketing van Rotterdam moet nog beter, zegt hij. “De stad krijgt al veel meer aandacht, maar op bijvoorbeeld Schiphol is Rotterdam nergens te vinden. Dat wijst allemaal naar Amsterdam.”

Second City zijn is cruciaal

Hij ziet genoeg kansen voor de stad, juíst doordat het de tweede stad van Nederland is. “Second City zijn is cruciaal. Daarbij moet je communiceren wat je bent, niet wat je hoopt te zijn. Dat geldt voor mensen ook. Als je duidelijk bent, zegt waar je voor staat en ook waar je niet voor staat, dan vinden mensen je veel interessanter.”

Blijwonen-Vincent Taapken - Wilhelminapier-2771

Als échte Rotterdammer op Zuid ligt zijn Feijenoord clubkaart altijd klaar.

Noordsingel Lofts

Momenteel werkt Vincent aan de ontwikkeling van Noordsingel Lofts: luxe lofts aan de Noordsingel in Rotterdam Noord. Ook hier is nagedacht over de toegevoegde waarde voor de bewoners en de buurt. En uiteraard is er in de plint van het gebouw straks een koffiebar te vinden. De verkoop van de woningen is inmiddels gestart.