Een ingekorte versie van dit artikel verscheen in de Uitagenda van juni 2017 (nr. 98, jaargang 11).

Vanuit de woonkamer zien we hoe hun toekomstige woning wordt leeggeruimd. Over een paar weken verruilen Magnus Weightman (zelfstandig architect, stedenbouwkundige en illustrator) en Silke Volkert (architect) hun huidige portiekwoning op de vierde verdieping in de wijk het Nieuwe Werk – ook wel bekend als het Scheepvaartkwartier – voor een groter appartement (ca. 150m2) met zeer welkome lift. In dezelfde wijk dus, want het bevalt er goed. 

Nieuwe woning in het Nieuwe Werk

Hoewel ze nu ook prachtig wonen met hun drie kinderen Bjarne (6), Finn (3) en Matilda (1), was meer ruimte noodzakelijk. Ook het gesleep met de kinderwagen – vier trappen naar boven – gaf aanleiding om uit te kijken naar een andere woning. De zoektocht nam een jaar in beslag. Ze wilden in dezelfde buurt blijven, maar de optie om terug te keren naar Engeland of Duitsland kwam ook ter sprake. Magnus is half Noors, half Brits en groeide op in Engeland. Silke komt uit Duitsland. Ze besloten in Rotterdam te blijven. Een praktische overweging, omdat ze nu precies tussen Engeland en Duitsland in wonen. Een baan vinden in het kosmopolitische Berlijn zou voor Magnus niet makkelijk zijn. Magnus: ‘In Rotterdam wordt niet moeilijk gedaan als je de Nederlandse taal niet helemaal beheerst. Rotterdam is een eerlijke stad, het is geen show.” Silke vult aan: “In de stad heerst levensvreugde en mensen zijn er vriendelijk.”

Werkstad Rotterdam

Net als Magnus is Silke van huis uit architect. Na het behalen van haar diploma was er in haar moederland niet genoeg werk, daarom kwam ze naar Rotterdam. Ze werkte voor architectenbureau MVRDV (Markthal, Collectiegebouw) en werkt nu als landschapsarchitect bij LOLA in Rotterdam. In plaats van gebouwen ligt de focus nu op de ontwikkeling van buitenruimtes. Het bureau heeft internationale klanten waarvoor Silke om de week naar Duitsland gaat. Magnus streek voor zijn eerste baan in 2000 vanuit Engeland neer in Rotterdam, en ging dus niet meer weg.

‘The island of love’

Het koppel leerde elkaar kennen op het door water omringde Noordereiland. Magnus woonde aan de Maaskade en Silke aan de Prins Hendrikkade. Ze konden zowat bij elkaar naar binnen kijken. Noordereiland wordt door het stel nu ook wel ‘the island of love’ genoemd. Met de gezinsuitbreiding kwam er ook een andere woning, voor hen samen. Silke: “De nabijheid van water speelde een grote rol in onze keuze voor deze buurt. Naast water wilden we ook graag groen om ons heen. En zo kwamen we in het Scheepsvaartkwartier terecht, een wijk met veel parken. Dat maakt het ook voor de kinderen heel fijn hier.”

“Subtiele aanpassingen maken de stad”

Architectuurstad Rotterdam

De stad ontwikkelde zich sinds hun komst flink, en nog steeds. Magnus: “Er is in de tijd dat wij hier wonen veel gebeurd en gebouwd, veel grote projecten.” Toch vindt zowel Magnus als Silke de kleine ingrepen interessant. Subtiele aanpassingen maken de stad. Magnus noemt de Rijnhavenbrug (‘de Hoerenloper’) een goed voorbeeld van hoe een kleine ingreep een groots effect heeft. Sinds 2012 verbindt de brug de Kop van Zuid met Katendrecht en dat gaf een enorme impuls aan ‘De Kaap’. En hoewel voor de hand ligt dat Silke de iconische Markthal noemt  (ze werkte immers voor MVRDV), maken subtiele architectonische vernieuwingen haar juist blij. Het verfijnde bruggetje aan de Westersingel is daar een voorbeeld van. “Ik vind het een elegant ontwerp en een plezier om er te wandelen. Het is een prachtige toevoeging aan het stoere Rotterdam.” Ook over de herontwikkeling van de Westerkade, bij hen om de hoek, is het stel positief.

De Rijnhavenbrug of ‘Hoerenloper’, van de Kop van Zuid naar Katendrecht.
Bruggetje aan de Westersingel dat zo geliefd is bij Silke.

Thuis bij het fornuis

De verschillende culturele achtergronden hebben verrassend genoeg niet voor conflicten gezorgd tijdens het samenstellen van de inrichting, merkt Silke op. Silke: “Magnus heeft een traditioneel klassieke Britse komaf, terwijl mijn jeugd zich afspeelde in een moderne nieuwbouwwoning. Eigenlijk blijk ik Magnus’ inbreng toch altijd erg leuk te vinden, ook al ben ik in eerste instantie huiverig. Uiteraard is onze smaak door de jaren heen ook naar elkaar toegegroeid.” Magnus en Silke roepen in koor dat de keuken hun favoriete plek in huis is. Magnus: “Hier speelt het gezinsleven zich af, hier zitten we samen. De woonkamer is het domein van de kinderen.”

Ze zijn bescheiden over hun bezittingen. Toch is het huis doorspekt met mooie designklassiekers zoals een fauteuil van Jean Prouvé, kruk van Alvar Alto en stoelen van Eames. Overal waar je kijkt zie je kunst. Toch wordt dit alles bij een brand niet als eerste in veiligheid gebracht. Wél de keukenradio, de kast in de keuken, Magnus’ fotoalbum met jeugdfoto’s en het kunstwerk met parende honden, dat Magnus van Silke kreeg. Het werd gemaakt door Regina Nieke, een vriendin van Silke.

“Tekenen inspireert me meer dan de opdracht zelf”

Tekenen loopt als rode draad door Magnus’ leven, als kind deed hij niets liever dan dat. Daarom koos hij voor de studie architectuur, om te blijven tekenen. Van alles wat Magnus creëert, blijft het tekenproces hem het meest boeien. Magnus: “Het tekenen heeft me altijd meer geïnspireerd dan de opdracht zelf.” De crisis van 2008 was voor architectenbureaus een lastige tijd. Toen na een paar jaar de crisis ook effect had op Magnus’ opdrachten, leek dit het moment om zijn lang gekoesterde droom te realiseren. Een kinderboek illustreren!

De speelmatjes op de foto zijn van Byalex, het merk van een vriendin van het stel.
Bjarne en Finn waren tijdens het schrijfproces van het boek het testpanel van Magnus. Inmiddels kennen ze het boek door en door.

Welkom thuis, Bever!

Inmiddels is zijn eerste ‘kind’ geboren. De kinderboeken die de boekenkast thuis vulden, gaven hem het laatste zetje. “Ik kan dit ook!”, dacht Magnus. ‘Welkom thuis, Bever!’ kwam in april 2017 uit. Een boek over een bever die de weg naar huis zoekt. Tijdens zijn zoektocht komt hij allerlei woningen van dieren over de hele wereld tegen. Dat Magnus voor dit thema koos, is gezien zijn achtergrond niet toevallig. Het heeft vele raakvlakken met zijn werk als architect en stedenbouwkundige. Op de vraag waar van al deze disciplines nu zijn liefde ligt, kan Magnus lastig antwoord geven. “Bij het teken- en schrijfproces van het boek, kon ik heel veel van mijn fantasie kwijt. Tegelijkertijd blijf ik bijvoorbeeld lesgeven ook erg fijn vinden (Magnus doceert stedenbouwkunde aan de universiteit van Wageningen). Deze bruisende combinatie behouden, dat lijkt me ideaal.”

Nieuw (t)huis

Ze staan al met één been in hun nieuwe grotere appartement: een nieuw huis, maar zelfde thuis. Gaan ze iets (ver)bouwen? Is de indeling al bepaald? Een leuke uitdaging voor twee professionals, toch? Hoe kijken twee architecten naar de inrichting van hun eigen huis? Silke: “We denken over veel dingen na, zoals de aanschaf van nieuwe meubels, de installatie van een nieuwe keuken en een op maat gemaakte kast. Een aannemer begeleidt dit traject voor ons, want met ons drukke gezinsleven en een baan waarvoor ik vaak van huis ben, wil ik me daarover niet druk hoeven maken.” Druk? Zelfs met drie kinderen en twee carrières lijkt het onwaarschijnlijk dat dit stel soms geveld wordt door stress. De kinderen zijn opgewekt (én willen dolgraag op elke foto), de ouders ontspannen. Zij vinden Rotterdam eerlijk, vriendelijk en vol levensvreugde? Wat je zegt ben je zelf!

Hotspots van Magnus en Silke

Wat maakt het Nieuwe Werk nu zo’n fijne buurt voor Magnus, Silke en hun kinderen? Dat zijn onder andere deze zes hotspots.

  1. Bij Parqiet in het park bij de Euromast zitten we wekelijks.
  2. Op de dagen dat Magnus met de kinderen is, is een bezoek aan de secret garden Schoonoord vaste prik.
  3. Voor lekker brood gaan Magnus en Silke naar bakkerij Jan Bussing, aan de Van Vollenhovenstraat.
  4. Pizza? Standaard eet het gezin die bij Italiaans restaurant La Pizza aan de Scheepstimmermanslaan.
  5. Bij Dennis Frietpaleis aan de Parkkade krijgen Bjarne en Finn geregeld frietjes toegestopt door eigenaar Dennis.
  6. Bij De Ballentent aan de Parkkade kom je voor ballen, het uitzicht en de gezelligheid.