Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met WoonGold.

Emiel dacht niet dat hij als zelfstandig app designer een huis kon kopen, maar dat viel alles mee. Na wat rondkijken in muffe appartementen vond hij een huis van zijn gading: een jaren dertig benedenwoning van twee verdiepingen en ca. 100 m2, in de Graaf Florisstraat. Emiel: “De straat is mooi en die bomen vind ik vet.” De voormalige drukkerij zag er van binnen niet uit, dus alles ging op de schop. Voor Emiel is het de perfecte combinatie: een oud pand in een karakteristieke straat, met het comfort van nu. De donkere drukkerij werd een moderne en lichte hoekwoning.

Habitat-Emiel-GraafFloris-Rotterdam-LR-7011

Huisje Boompje Auto

Eigenlijk wist Emiel het direct, dat hij het pand aan de Graaf Florisstraat wilde. “Het was de tweede woning die ik samen met Wilbert van WoonGold bekeek. De ligging is goed, de straat is mooi en die bomen vind ik vet. Bovendien kan ik hier m’n auto voor de deur kwijt.” Hij kocht het en WoonGold ging er vervolgens vier maanden aan de slag. Dat was hard nodig. Emiel: “Het zag er niet uit. Er zat hier vroeger een drukkerij. De indeling was compleet anders, donker en dicht.” Een heel verschil met de huidige situatie!

Habitat-Emiel-GraafFloris-Rotterdam-LR-6971

“Die posters? Die heb ik gewoon allemaal in één keer besteld via Society6. Je moet toch wat aan de muur.”

Tóch turn key

Hoewel hij er eerst nog over dacht om te gaan huren, is Emiel blij dat hij dat niet heeft gedaan. “Ik werk voor mezelf en had niet gedacht dat ik een huis kon kopen, mijn inkomen fluctueert onwijs. Op aanraden van mijn pa ging ik toch eens met de bank praten en toen bleek dat het gewoon kon!”

“Een turn key woning leek me erg chill”

Hij had een goed beeld van het huis dat hij zocht: oud, maar met het comfort van nu. Emiel: “Een turn key woning leek me erg chill, vooral vanwege de flexibiliteit van indelen.” De indeling van het pand is dan ook volledig anders dan voorheen. Kwam je vroeger binnen in de donkere drukkerij, nu sta je bij binnenkomst in een ruime woonkeuken. Emiel koos voor shutters in plaats van gordijnen, zodat hij maximaal profiteert van het daglicht in de hoekwoning. Ook de deuren van staal en glas - tussen keuken en zitkamer - dragen hieraan bij. Die flexibiliteit van indeling stelde Emiel ook in staat om een eigen, afgescheiden werkplek te laten realiseren, “al zit ik ook vaak in de keuken te werken, dat is m’n favoriete plek in huis.”

Het kantoor aan huis van Emiel. Wanneer hij niet bij Blendle in Utrecht werkt, zit hij hier.

Habitat-Emiel-GraafFloris-Rotterdam-LR-7009

…óf in de keuken. Geheel zwart, zoals hij wilde.

Emiel heeft maar liefst drie slaapkamers. “Let niet op de rommel, hier slaapt een vriend.”

Liever niet standaard

Als app designer heeft Emiel wel kaas gegeten van vormgeving. Ook over de inrichting van zijn huis had hij uitgesproken ideeën. “Toen ik vertelde dat ik mijn slaapkamer geheel zwart wilde, moest WoonGold stylist Joke wel even slikken,” vertelt hij. Ook in de keuken koos hij voor zwart. “Natuurlijk wilde ik het steeds net weer even anders dan de standaard opties, maar daardoor is het nu precies zoals ik wilde.” Dat is vooral voor het oog van belang, want Emiel zegt weinig te koken. “De laatste tijd wat vaker, maar ik haal ook regelmatig wat te eten.” Die verleiding ligt op de loer als je zo dicht bij het centrum woont.

“Don’t Compromise”. Het lijkt Emiels motto, voor zowel de inrichting van zijn huis als die van zijn carrière.

Habitat-Emiel-GraafFloris-Rotterdam-LR-6996

Graaf Floris
straat

Hoewel Emiel niet echt deel uitmaakt van de hechte community in de buurt, waardeert hij wel dat er zoveel betrokken buurtbewoners zijn. “Er is een website van deze straat. Steeds als er een nieuwe bewoner is, komen er een fotograaf en schrijver langs voor een kennismaking.” Zelf is hij te weinig thuis en ontbreekt het hem aan tijd en zin om actief te zijn in de buurt. Naast zijn eigen projecten werkt hij voor online kiosk Blendle, in Utrecht. Emiel: “Ik twijfelde nog even over wonen in Utrecht of Amsterdam, want daar zitten veel van mijn klanten en vrienden. Ik ben blij dat ik in Rotterdam ben gebleven. Veel vrienden komen overigens ook steeds vaker terug.”

Habitat-Emiel-GraafFloris-Rotterdam-LR-6999

Autodidact app designer

“Of ik gestudeerd heb? Nee. Zelfs de middelbare school is niet gelukt, haha.” Emiel was tijdens zijn middelbareschooltijd online veel vaker aanwezig dan offline. “Ik maakte eerst websites en kreeg met de komst van smartphones steeds meer interesse in apps.” Hij was zelf een jaar of zeventien toen hij online in contact kwam met een programmeur van dertien. “Ik bedacht apps, hij maakte ze in ruil voor bijvoorbeeld een Playstation 2.” Samen lanceerden ze een aantal succesvolle apps. Dat verdiende best goed. “De apps zelf brachten meer geld op dan als ik ze voor een opdrachtgever had ontwikkeld.” Al was het mooiste compliment het succes van de apps, vertelt Emiel. “Ik werkte een tijdje in een Apple Store. Soms moest ik iPhones fixen en dan zag ik mijn app op iemands telefoon staan. Dat was eigenlijk het tofste.”

Docenten lopen vaak te ver achter

Wat hij nu doet, had hij niet kunnen leren van docenten. “Ze lopen vaak te ver achter.” Het heeft hem geen windeieren gelegd. Hij werkt zelfstandig én bij het snelgroeiende mediabedrijf Blendle (inmiddels met een team van bijna honderd man). “Bij Blendle leer ik het meest, juist omdat ik word gedwongen in teamverband te werken. Daardoor leer ik ook veel over mezelf, ik moet leren samenwerken en beter communiceren.” Zijn ouders stonden niet te juichen toen hij destijds stopte met school. Inmiddels zijn ze gerustgesteld. “Mijn pa zei later: ‘oh, het kan dus toch,’ hij heeft een heel ander referentiekader van hoe je je toekomst kan opbouwen.”

Habitat-Emiel-GraafFloris-Rotterdam-LR-7040

Misschien ga ik een jaartje naar de VS

Het kopen van een turn key woning was zo ‘chill’ als de 25-jarige Emiel dacht. De eigen inspraak die hij bij de indeling en inrichting had, maakte het voor de ondernemende high school dropout de ideale aanpak. Zijn bank is nog maar net geleverd, maar voor achterover zitten heeft hij geen tijd. “Ik denk de laatste tijd vaak na over wat ik allemaal nog wil doen. Misschien ga ik ooit nog eens een jaartje naar de VS.” Ook daar kunnen ze vast een eigenwijze app designer gebruiken.