Blij Wonen kijkt altijd net iets verder dan alleen het gebouw of interieur. Juist de beleving ervan, de buurt, bezoekers en bewoners, laten we zien. In een serie die we maakten voor de Dag van de Architectuur tonen we de mens in interactie met de nieuwe architectonische iconen van Rotterdam. Daarbij staat het gebouw in gebruik centraal. Kijk maar eens goed, in sommige beelden herken je ze bijna niet.

‘De spoorkathedraal van de 21e eeuw’, zo noemde Wim Pijbes het Centraal Station in zijn rol als voorzitter van de BNA. Het Rotterdamse ‘Station Kapsalon’ werd uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar. Het won door zijn iconische waarde en duidelijke signatuur. Opgetrokken uit staal, afgewerkt met hout en graniet en geprezen om de fijne detaillering. Je zou er je trein bijna voor missen. Bijna.

CS-LR-4093

In het verlengde van het station

Met vlotte tred loopt ze over de groene Stationssingel in de Provenierswijk, rugtas op en trolley vast. Over tien minuten vertrekt haar trein, ze gaat een weekend naar familie in Groningen. Gelukkig is het station al duidelijk in zicht. In één rechte lijn loopt ze van de singel over het zebrabad de reizigerspassage in. Ze haast zich over de granieten vloer naar de roltrap. Eenmaal boven rijdt de trein net onder de glazen overkapping het perron binnen. De zonnecellen op het dak breken het daglicht en werpen een speels patroon op en om het spoor.

Dit is wat er dagelijks gebeurt in deze moderne ‘overstapmachine’

Ondertussen lopen en skaten drie vrienden rustig dezelfde singel af. Geen haast, ze moeten nergens heen. Hun weg naar het stadscentrum leidt door de fietstunnel van het station. Voorheen liepen ze door de hal, maar dat kan niet meer. De tunnel heeft ook wel wat, met zijn sfeervolle lampen, daklichten en de saxofonist die er dankbaar gebruikmaakt van de akoestiek.

CS-LR-4169

Te druk voor details

Door de vele aandacht voor de architectuur van het Centraal Station zou je bijna vergeten dat dit nieuwe icoon dagelijks intensief gebruikt wordt. Daarom nu eens een ander beeld van dit imposante gebouw waar constant beweging is en altijd onrust heerst. Reizigers haasten zich of halen juist opgelucht adem. Snel nog je OV-kaart opladen, koffie kopen en naar de metro rennen: dát wat er dagelijks gebeurt in deze moderne ‘overstapmachine’. In deze waan van de dag ontgaat veel reizigers wellicht de details die het gebouw zo bijzonder maken.

Kijk tijdens De Dag van de Architectuur daarom eens omhoog, omlaag, opzij en naar achteren. Tijdens de tours wijzen gidsen je graag op details die je – in je haast – nog niet zag.

CS-LR-4110