In de aanloop naar het North Sea Jazz Festival (NSJ) kijken we binnen bij Rotterdamse jazzmuzikanten, jazzliefhebbers en organisatoren van NSJ.

Trombonist, componist en producent Louk verruilde een jaar geleden zijn woning in Delfshaven voor een appartement op de Mathenesserdijk. “Het voelt nog steeds een beetje nieuw. Ik heb dan ook lang in mijn vorige huis gewoond en ben veel weggeweest het afgelopen jaar.” Hij mag dan regelmatig de hort op zijn, het contact met de buren lijdt er niet onder. “Er wonen allemaal leuke jonge mensen hier. ’s Avonds drinken we vaak wijn samen, op het dakterras.”

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1142

De woning was helemaal gerenoveerd dus Louk kon er zo in. “Ik heb er alleen een vloertje ingelegd!”

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1411

Het is duidelijk: hier woont een muzikant.

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1383

Weg uit historisch Delfshaven

Het is een flinke klim voor je bij Louk voor de deur staat, maar dan heb je ook wat. Een appartement met drie verdiepingen én uitzicht over de hele stad. “Super uitzicht toch? Je kunt zelfs de Erasmusbrug zien vanaf hier. ’s Avonds is het eigenlijk het mooist met al die lichtjes, ik kan dan uren naar buiten kijken.” Dat Louk hier terechtkwam leek meant to be. Twee jaar lang stond zijn huis in Oud Delfshaven te koop, totdat dit appartement beschikbaar kwam. “Een goede vriend van me woonde al in dit complex en wist dat deze woning vrij kwam. Ik had hem al gevraagd een oogje in het zeil te houden. Precies op het moment dat de vorige bewoners vertrokken, werd mijn huis verkocht.”

Ik vroeg of ze niet wat kleiners hadden

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1139Die ‘waanzinnige gitaar’ scoorde Louk voor 100 dollar op eBay. De stoeltjes kocht hij via Marktplaats ‘en daar mogen ze eigenlijk wel weer op.’

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1189

Waar voor je geld

Het hele blok bestaat uit verkochte woningbouw appartementen. Louk kocht zijn plek voor een goede prijs. ‘Ik kreeg zelfs zóveel ruimte voor mijn geld, dat ik vroeg of ze niet wat kleiners hadden. Maar dit was het enige wat te koop stond, dus tja…’ lacht hij. De rest van de straat is een mix van sociale huur- en koopwoningen. Louk houdt ervan. “In Rotterdam heb je chique lanen met volkse zijstraten. Dat vind ik juist zo charmant aan deze stad.”

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1051Heel vervelend, al die ruimte…

Al dat water in de stad is waanzinnig

Nu, 75 jaar na de wederopbouw, wordt de stad écht gevierd met manifestaties als Rotterdam viert de stad. Louk viert dit graag mee. “Het heeft de stad gemaakt tot wat zij nu is. Elke keer als er hier iets nieuws komt, is iedereen enthousiast. Mensen zijn écht blij als er iets wordt opgeknapt. Het wordt hier alleen maar beter en leuker.”

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1391

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1335

Niet alleen muziek

Op de bank ligt oefenmateriaal voor zijn nieuwe hobby: zeilen. “Ik heb deze winter een oude boot gekocht en helemaal opgeknapt. Het is lekker om ook buiten de muziek creatief bezig te zijn.” Daarbij improviseert hij liever dan alles volgens het boekje te doen. “Ja, ik moet nog veel leren, maar dat werkt het beste door het gewoon te dóen. Wist je trouwens dat er heel veel muzikanten zijn die zeilen? Mijn buurman, een goeie drummer, is ook een zeiler.”

Links: op de eerste verdieping wordt nog volop geklust aan een logeerkamer. Rechts: Louks uitdijende verzameling festivalbandjes.

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1038

Wijntjes op het dakterras

Louk moest het een tijdje zonder piano doen, dus des te blijer is hij dat er nu weer één in zijn huis staat. “Eigenlijk voelt het nu pas écht als thuis, want ik kan weer lekker spelen en componeren.” Hoe het zit met geluidsoverlast? “De boel is goed geïsoleerd dus niemand hoort hier iets. Ik kan doen en spelen wat ik wil.” Fijn, want daardoor hoeft hij geen oefenruimte te huren. Meer muzikanten zagen hiervan het voordeel. “Mijn buurman is dus drummer en verderop zit een bassist. Ik stond een keer op het terras en zag opeens een bekend hoofd. Het bleek een jongen te zijn die ik nog kende van het conservatorium in Tilburg.”

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1238

Met de minder muzikale buren kan Louk gelukkig ook goed overweg. “Er wonen allemaal leuke jonge mensen hier. Van studenten en muzikanten tot maatschappelijk werkers. Echt van alles. Onze dakterrassen sluiten op elkaar aan, dus regelmatig drinken we samen een wijntje. We hebben zelfs overwogen om van alle losse terrassen één gezamenlijk terras te maken.”

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1087

Meer horeca

Louk is alleen wat minder te spreken over het horeca aanbod in zijn buurt. “Stroop is leuk om overdag af te spreken, maar verder zit er praktisch niets. Hier beneden zat een supergoed restaurant waar ik regelmatig kwam, maar die is helaas weg.” En dus gaat hij voor een hapje en drankje terug naar Delfshaven of naar het centrum.

Blij-wonen-Louk-Rotterdam-Mathenesserdijk-web-1136Louks blik op de buurt.

Gezien alle ontwikkelingen in Rotterdam blijft Louk hoopvol voor de horeca in zijn buurt. “Ach, er zal hier ongetwijfeld genoeg nieuws komen.” Wie weet verlangt hij over vijf jaar terug naar de tijd dat zijn buurtje nog rustig was…

Louk speelt twee keer op NSJ: vrijdag 9 juli met The Special Request Horns bij Fresku en zondag 10 juli met het Metropole Orkest bij Ibrahim Maalouf.