Blij Wonen kijkt altijd net iets verder dan alleen het gebouw of interieur. Juist de beleving ervan, de buurt, bezoekers en bewoners, laten we zien. In een serie die we maakten voor de Dag van de Architectuur tonen we de mens in interactie met de nieuwe architectonische iconen van Rotterdam. Daarbij staat het gebouw in gebruik centraal. Kijk maar eens goed, in sommige beelden herken je ze bijna niet.

Studenten die net een blokuur in de kunstmatig verlichte collegezalen hebben doorgebracht kunnen daarna hun hart ophalen in het Erasmus Paviljoen. Door de grote glazen gevel vervagen grenzen tussen binnen en buiten. Het slimme gebouw schikt zich bovendien naar de seizoenen, met lamellen op de gevel die zich aan de weercondities aanpassen. Zo zit je er ’s winters intiem bij onder het gewelfde plafond met houten betimmering en geniet je er ’s zomers van een zonnetje, óók tijdens het blokken voor tentamens. Studeerde je nog maar!

ErasmusPaviljoen-LR-04225

Trap en tribune

Helemaal bovenaan de trap zit hij te bellen, buiten in de zon. Hij overkijkt zo het hart van campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het Erasmus Paviljoen is hier sinds 2013 het stralende middelpunt van en een bruisende ontmoetingsplek voor studenten, medewerkers en bezoekers. Je hoeft dus niet per se te studeren om er gebruik van te maken. Het programma met lezingen over wetenschap, kunst en cultuur is voor iedereen toegankelijk, bovendien beschikt het gebouw met 1800 m2 over een theater, foyer, werk- en studieplekken en een grand café. Door de hoogteverschillen en de glazen gevel kijk je overal in het gebouw uit op de campus,. De trap is niet alleen een functioneel, maar een markant onderdeel van het bouwwerk. Hij lijkt naadloos van binnen naar buiten door te lopen, slechts gescheiden door een glazen wand. Buiten wordt de trap vooral als tribune gebruikt, een plek om even te zitten tijdens een tussenuur. Binnen is de trap een praktisch onderdeel die de bezoeker via de serre naar de foyer leidt. 

ErasmusPaviljoen-LR-04246


Door en door duurzaam

De duurzame gedachte waarmee het paviljoen werd ontworpen en gebouwd – met onder andere natuurlijke ventilatie, een ‘slimme’ gevel en waterloze urinoirs – is doorgevoerd in het gebruik van het gebouw. Met fairtrade koffie, gebruik van biologische producten (én biologisch afbreekbare koffiebekers) en vintage meubilair wordt er in het grand café bewust geconsumeerd. Daarom won het de jaarlijkse Falco Eleanorae Award voor duurzaam horecabedrijf, een prijs bestemd voor horeca die duurzaam denkt en doet. Een in alle opzichten duurzaam gebouw dus! (nu die studieresultaten nog…)

ErasmusPaviljoen-LR-04241

Luister tijdens de Dag van de Architectuur naar het ‘wat, hoe en waarom’ achter het bouwwerk. Tijdens de tours wijzen gidsen je graag op details die je nog niet zag.