Saskia (eigenaar van North Sea Design), Marcel (Coach/trainer) en dochter Katinka wonen samen met beagles Frost (naar Inspector Frost) en Andy (naar Inspector Endeavour Morse) sinds 2005 aan de Statensingel in Blijdorp, Rotterdam Noord. Ze zijn de tweede bewoners van dit charmante jaren dertig huis.

Met een fijne voor- en ruimte achtertuin, omringd door groen en zicht op de singel wonen ze er behoorlijk naar hun zin. Tot jaloezie van anderen. ‘Regelmatig krijgen we briefjes in de bus, of we niet willen verhuizen’, zegt Saskia. “Mooi niet! Wat mij betreft blijven we hier altijd wonen!”

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0648

Woonde je vroeger aan deze singel? Nou, dan was je heel wat!

Van prominent naar plebs

“We gaan goed met de buren om, nieuwjaarsborrels enzo. Dat is fijn, je hoort vaak dat het ook anders kan.” Kinderen zijn de verbindende factor, vertelt Saskia. “Dat schept een band. Vooral nu het verjongd aan de Statensingel. Er zijn de laatste jaren veel nieuwe jongere bewoners bijgekomen.” Niet iedereen was daar blij mee, merkten ook Saskia en Marcel. “Mevrouw Lutz, die hier toen nog woonde, zei letterlijk ‘Crooswijk loopt uit’ toen wij hier kwamen. Haha. We hadden toen nog een oude golf met zwart-wit gespoten blokjesdak. We komen trouwens helemaal niet uit Crooswijk. Maar goed, vroeger woonde je hier op stand. Woonde je aan deze singel? Nou, dan was je heel wat! Nu woont het ‘plebs’ er ook, zoals wij. Haha.”

De haan (links) werd gemaakt door de Rotterdamse schilder Dook Everse. “Ik kwam ‘m toevallig tegen op een veiling.” Het schilderijtje met de koe (rechts) is gemaakt door een vriend van Marcel, Frank de Wit. “De appel (links) ook trouwens. Hij wilde deze weggooien, maar ik mocht ‘m - met wat moeite - meenemen. Hij was er zelf niet blij mee.”

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-noorsbureau

Saskia: “Dit Noorse bureau uit de jaren zestig is erg bijzonder, met overal verborgen vakjes en de originele lamp er nog bij. Ik werk graag in de kamer en zit liever niet ergens achteraf.” Marcel: “Het is een bureau met centrale vergrendeling: als je ‘m op slot draait gaan alle lades en vakjes dicht.”

Bewust zoeken in Blijdorp

Saskia komt van oorsprong uit Rotterdam, Marcel uit Eindhoven. Samen woonden ze eerst in de Provenierswijk. “We woonden daar in een huurhuis en op den duur deed de kans zich voor om het te kopen. We twijfelden: het had geen tuin, zat naast een school en ’s nachts hing er regelmatig uitgaanspubliek rond. De huizenprijzen lagen toen nog hoog en we vroegen ons af wat er nog meer te koop was voor ongeveer dezelfde prijs.” Bewust zochten ze vervolgens in Blijdorp.

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0675

We kochten dit jaren dertig huis van de eerste bewoners

“Dit huis stond al een half jaar te koop toen wij er tegenaan liepen. De zoon van de allereerste bewoners verkocht het. Het werd in de jaren dertig gebouwd en in de jaren zestig door dezelfde bewoners geheel gestript. Daarna is er niets meer aan gedaan.” Saskia en Marcel werden verwelkomt door zijde behang en een dikke laag tapijt. “Echte kwaliteitsspullen, dat wel. De meeste mensen keken daar denk ik niet doorheen en zagen alleen achterstallig onderhoud.”

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0681

Zelf verbouwen

Saskia en Marcel besloten het achterstallige onderhoud zelf aan te pakken. Ze braken wat muren door om grotere ruimtes te creëren, maar hebben nu juist behoefte aan een extra kamer. “We wisten toen nog niet dat we een kindje wilden en kozen voor een indeling die achteraf gezien niet zo praktisch was. Het bad sloopten we uit de badkamer, dat had ik met oog op een baby niet gedaan. Niet dat het een probleem was hoor, Katinka ging lekker in een teiltje en baddert nu wel eens bij de buren.” ‘Mijn buurjongen is net zo oud als ik en mijn beste vriend. We kennen elkaar al vanaf de geboorte,’ zegt Katinka.

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0753Een picknick en (make up) poppen op Katinka’s kamer.

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0755

Koken en klussen

In 2005 trokken ze in het huis, na een flinke verbouwing. De keuken bleef daarbij gespaard. “Hij was nog prima en paste met zijn rood en grijsgroen goed binnen onze stijl.” Over koken gesproken: Marcel kookt altijd, Saskia nooit. Ze is altijd aan het werk. “Een eigen zaak is druk, ik ben er grenzenloos mee bezig. Soms denk ik ‘oh ja, ik heb ook nog een gezin!’” Daarom werd de ‘zondag familiedag’ in het leven geroepen ‘maar ja, dan sta ik ook regelmatig op markten.’

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0632

North Sea Design

Saskia is de eigenaar van North Sea Design, voorheen (en ten tijde van het interview) De Aap met de Gouden Ring. Samen met Marcel steekt ze heel wat uren in de zaak. Voorheen werkte ze als maatschappelijk werkster bij onder andere Bureau Jeugdzorg. “Dat was te heftig, vooral toen ik zelf moeder werd. Tijdens het verschonen dacht ik dan ‘sommige mensen drukken hier een peuk op uit.’ Dat wilde ik niet meer.” Een flinke carrièreswitch was het gevolg, maar dat durfde ze aan. “Wat begon als hobby groeide uit tot wat het nu is. Ik doe wat ik het liefste doe: me omringen met spullen die ik zelf mooi vind. Geweldig toch?” On- en offline verkoopt ze vintage design, maar ook nieuwe hebbedingen. De rode lijn in haar assortiment is ze zelf. “Ik koop alleen wat ik zelf mooi vind. In de winkel uit zich dat in een duidelijk Scandinavische lijn en design met de hoofdletter D uit landen rondom de Noordzee.”

Ik doe niet aan styling, alles gaat op gevoel

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0803Net als haar winkel is haar huis niet ‘bedacht’, maar ontstaan. “Ik doe niet aan styling en heb ook geen favoriete stijl. Alles doe ik op gevoel en ik hou van ronde vormen. Zoals deze bank, we kochten ‘m bij Haring Design op de Witte de Withstraat.

Werk mee naar huis

Saskia’s smaak en stijl zie je terug in haar retro interieur. ‘De indeling ervan verandert ongeveer elke week’ lacht Saskia. Hoewel ze lange werkweken maakt van soms wel tachtig uur, is ze in haar eigen huis ook constant aan het veranderen. Ze neemt haar werk letterlijk mee naar huis. “Soms koop ik iets wat ik zo mooi vind, dat ik het eerst een tijdje thuis wil hebben. Maar over het algemeen kan ik gelukkig goed afstand doen van de spullen die ik koop.”

De houten omlijstingen hier in huis (rechts) zijn in de jaren zestig op maat gemaakt door een scheepsbouwer (De Nijs). De originele schuifdeuren werden verwijderd en een houten ombouw kwam ervoor in de plaats met daarin een magazinerek, uitschuifbare tafel, kast en zelfs een bankje (welke inmiddels verwijderd is). “De zoon van de oude bewoners heeft de kast meegenomen. Hij wilde eigenlijk de hele ombouw naar zijn huis in Amerika verschepen, maar dat stond niet in het koopcontract. Het hoort nu bij het huis.”

Verzamelaars zijn zielig

Saskia omringt zich met de spullen die ze mooi vindt en daarbij zijn vooral ronde vormen, Scandinavisch en sixties design favoriet. Maakt dat haar een verzamelaar? ‘Nee, verzamelingen vind ik zielig,’ zegt ze resoluut. “Dan denk ik aan mensen die alles van iets moeten hebben, die er wekelijks beurzen voor afstruinen.” Wat is dan het verschil tussen haar interieurgekte en verzamelaars? ‘Mensen met een verzameling sporen niet!’ lacht Saskia. Is die kast vol pastelkleurig servies in de keuken dan geen verzameling? “Ja, maar dat koop ik alleen als ik het tegenkom! Ik zoek er niet actief naar. En we gebruiken het gewoon, hoor!” Geen verzamelwoede dus, maar toch zeker een flink vintage virus en oplopende ondernemerskoorts. “Het leuke aan mijn werk is dat ik me continu kan omringen met mooie spullen die je niet per se hoeft te kopen voor jezelf. Ik mag het kopen, maar als ik het verkoop doet het geen pijn en ik heb het toch even gehad.”

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0706

De collectie pastelkleurig servies in de keukenkast.

Links de hal van het huis met een deur naar de ‘rommelkamer’ (“die mag niet op de foto!”) en de wc, met daarin nog de originele toiletpot. Rechts een prent van de Laurenskerk met erover - als je goed kijkt - een impressie van De Verwoeste Stad, het beeld van Zadkine.

Ok, je hebt me betrapt op een verzameling…

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0665De boekenkast is gevuld met kunst- en interieurboeken, vintage barbies en glaswerk. Rechts zie je nog net een stukje van het ‘discobehang’ van Eijffinger. Rechts in de kast, op de tweede plank, zie je twee van drie oude tegeltjes met afbeeldingen van dieren. “Ze zijn ooit door Blijdorp (de dierentuin) uitgegeven. Ok, je hebt me nu misschien toch betrapt op een verzameling, ik wil ze namelijk allemaal sparen. Ik heb er nu drie van de tweeëntwintig.”

Hapgrage honden

De keuken is een centrale plek in huis, ze eten er altijd samen. Net als de kat en twee honden. “De eerste hond (Frost) hebben we uit het asiel, hij was vastgeboden aan een boom. Daarna kwam de kat en Andy kwam er het laatste bij.” Katinka is dol op de dieren, haar moeder iets minder. “Ik zou de honden het liefste vandaag nog wegdoen (Katinka schreeuwt van nee), maar ja, je hebt ervoor gekozen dus dan doe je dat niet.” Marcel vertelt dat je ze goed in de gaten moet houden omdat ze er anders letterlijk met je eten vandoor gaan. “Laatst liet ik Andy uit, we passeerden een man met een broodje dat zó uit zijn handen werd gehapt!” Ze zijn nu negen en twee jaar oud, dus gaan naar verwachting nog wel even mee. ‘Laatst at Frost een heel zakje chocola leeg. Honden schijnen daar aan dood te gaan, behalve deze,’ lacht Saskia.

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0788“De keuken was vroeger een slaapkamer, daarom zit de douche hier ook zo onhandig (deur schuin achter Saskia). Vrienden zeggen dat we het moeten omwisselen: de keuken aan de kamerkant zodat we hier een extra slaapkamer hebben, maar we maken intensief gebruik van deze leefkeuken.”

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0846

Boom vs. daglicht

“De boom in de tuin is erg oud en prachtig, er zit zelfs een uil in! We willen ‘m niet kwijt, maar hij ontneemt zoveel licht in huis. De buren klagen ook omdat ze door de boom geen of minder zonlicht in hun huis en tuin hebben. Misschien wordt hij dus binnenkort helaas gekapt.”

Blijwonen-Saskia&fam.-Statensingel-LR-0850

De tuin was een doorslaggevende factor bij de koop van het huis. “Bij onze eerste bezichtiging dacht ik al ‘wauw, dit is een kans!’ Wonen in Blijdorp, aan een singel, dichtbij het centrum én een tuin - ook al ligt ‘ie op het noorden - dat is best bijzonder!”