Jean Philippe Engels (decorateur, interieuradviseur) woont sinds 2006 met hond Bas in Blijdorp, aan de groene Vroesenlaan met uitzicht op het Vroesenpark.

Samen met een woningzoekende vriend bekeek Jean Philippe (Flip voor vrienden) 8 jaar geleden het huis aan de Vroesenlaan waar hij uiteindelijk de eigenaar van zou worden. Zijn vriend zag van de koop af, hij niet. Er wachtte hem een flink klus: “We moesten echt alles vervangen. Ik kocht het huis van de allereerste bewoonster. Het huis was nog in de originele staat, zoals het ooit in de jaren dertig werd opgeleverd.”

Blijwonen-Jean Philippe - Vroesenlaan-1652

Dit is een toplocatie. Ik wil hier wel oud worden!

Hij had het ervoor over. “Ik was verliefd op de buurt en de voor- en achtertuin. Dat had ik in Kralingen, waar ik eerst woonde aan de Jericholaan, niet.” Hij benutte de beschikbare 90 m2 optimaal: muren werden doorbroken, paneeldeuren zwart geverfd (“je hebt er wat lef voor nodig, maar ik wist dat het mooi en chique zou zijn”). Na de verbouwing kon Jean Philippe pas écht losgaan, met de inrichting van zijn spiksplinternieuwe stulpje.

Rotterdam is thuis, Amsterdam te duur

“Eerlijk gezegd zou ik ook best in Amsterdam willen wonen, maar het is er zo prijzig. Ik heb in Amsterdam veel vrienden wonen en vind het er net wat spannender. Ik woon al heel mijn leven in Rotterdam, het is mijn thuis. Dus nee, ik zou niet zomaar verhuizen. Dit is een toplocatie, alleen het parkeren is soms wat lastig, maar verder heb ik een prachtig huis en voel ik me hier fijn. Ik wil hier wel oud worden ja.”

Een goede buur…

Jean Philippe heeft niet allen zijn roots, maar ook zijn familie en vrienden in Rotterdam. “Mijn beste vrienden wonen naast me, ik heb dus goed contact met buren! We zitten regelmatig samen in de voortuin in de zomer: wie het eerste thuis is, die kookt. Gisteren zat de tuin helemaal vol, zo gezellig.” Waar veel mensen hun directe buren liever even ontvluchten tijdens een vakantie, ging Jean Philippe met ze naar Ibiza. “Met z’n allen huurden we een huis, heerlijk.”

Blijwonen-Jean Philippe - Vroesenlaan-1666

“Die oude Chinese vaas heb ik op een antiekveiling gekocht en vervolgens na laten maken voor de verkoop op beurzen.”

Van Zwijndrecht naar China

Sinds ‘Flip’ in het buitenland werkt heeft hij alleen maar meer waardering gekregen voor zijn thuisstad en zijn thuis. “Ik ben erg veel in het buitenland, in China. Eerst had ik een eigen bloemenwinkel in Zwijndracht. Ik werkte op beurzen voor interieurdecoratie en bloemen en ben toen gevraagd door een groothandel om in China te komen werken. De stap naar China is goed geweest. Het moment was goed: ik wilde de boel even ontvluchten en zocht rust aan de andere kant van de wereld.”

Ik wilde de boel even ontvluchten

“De communicatie in China is soms lastig. Ik werk voornamelijk in Hangzou, vlakbij Shanghai, en heb daar altijd een lijst met allerlei adressen om aan te wijzen omdat je er anders niet uitkomt. Nee, ook niet met je beste Engels. Nu vind ik het welletjes geweest. Veel naar China reizen klinkt fantastisch, maar het is toch anders om er te werken. Ik zou graag weer meer thuis zijn, dit leven is me op de lange duur te onrustig. De laatste tijd ga ik met tegenzin, vind ik het vreselijk om m’n huis en hond achter te laten en ben ik steeds ontzettend blij als ik weer thuis ben.”

Blijwonen-Jean Philippe - Vroesenlaan-1668

Curator van eigen interieur

Al van jongs af aan verzamelt Jean Philippe mooie spullen. Vondsten van antiekmarkten, souvenirs of erfstukken: je ziet het allemaal terug in zijn huis. “Ik ben een echte huismus en dat zie je ook aan mijn interieur, er is veel aandacht aan besteed. Alles is van mezelf. Elk meubel en elke accessoire heb ik zelf gekocht en uitgezocht. Nog steeds word ik enthousiast van mooie spullen en ermee bezig zijn verveeld nooit: ik zou mijn huis moeiteloos nog vier of vijf keer anders kunnen inrichten. Maar ik hou mezelf, het geheel moet wel rustig blijven. Voor de aankleding van showrooms kan ik me gelukkig uitleven met veel kleuren en stoffen.” Aan inspiratie geen gebrek.

Blijwonen-Jean Philippe - Vroesenlaan-1688

“Als ik thuis ben kook ik erg graag, vooral Italiaans.”

Accessoires maken het huis

De kasten staan vol met curiositeiten als opgezette dieren, skeletten, schelpen en schildpadden. “Ik haal overal wat vandaan. Mijn koraalverzameling kreeg ik van m’n oma uit Curacao. Prachtig, die grilligheid ervan. Daarnaast verzamel ik glaswerk: wit transparant en handgemaakt glas. Het liefst oud, maar af en toe zit er ook een nieuw stuk tussen.”

collage_flip

Wansmaak bestaat niet

Ondanks zijn eigen uitgesproken klassieke interieurstijl, vind Flip dat wansmaak niet bestaat. “Iedereen heeft een eigen smaak en stijl. Ik hou van een interieur waar aandacht aan is besteed en vind lege ‘Ikea huizen’ vooral vreselijk. Spullen met een verhaal maken voor mij een intrichting. Mijn eigen verzamelingen, accessoires en kunststukken koester ik al zo lang. Ik zou nooit in een nieuw huis kunnen trekken en dan alles in één keer opnieuw kopen. Mijn oude spullen verhuizen altijd met me mee.” Als er toch iets wegmoet heeft hij daarvoor een goede oplossing: ‘als ik er geen plek meer voor heb dan gaat het naar mijn moeder’.

Blijwonen-Jean Philippe - Vroesenlaan-1725

In zijn kasten stelt hij alle pronkstukken tentoon

“Ik hou van donkere kleuren: alle deurposten zijn bijvoorbeeld zwart geverfd. Ook de slaapkamer is donker: van het belang met dessin van dierenhuid tot de gordijnen en het bedtextiel. Lekker dramatisch.”

Blijwonen-Jean Philippe - Vroesenlaan-1729

Stijlvast

“Ik ben stijlvast en hou van klassiek en decoratief. Mijn buren hebben een modern en stak ingericht huis; mooi, maar niet voor mij. Van kleins af aan vond ik dit mooi, een klassieke dramatische stijl met Oosters tintje. Dat ligt misschien ook aan hoe je grootgebracht wordt, mijn opa en oma zijn mijn stijlvoorbeelden. Ze hadden altijd bijzondere en fascinerende dingen in huis. ” Favoriet in huis is een houten beeld uit China, zo’n 20 jaar geleden gekocht in een antiekwinkel. “Het was toen al een kostbaar beeld. Er is ooit bij me ingebroken en ik ben ontzettend blij dat ze dit beeld lieten staan.”

Blijwonen-Jean Philippe - Vroesenlaan-1739

“Ik probeer mijn voor- en achtertuin netjes te houden, maar dat blijkt vaak nog best een klus.”

Ik geniet nog steeds van m’n eigen spullen

Blijwonen-Jean Philippe - Vroesenlaan-1781


Kees Franse

De houten appel sculptuur kreeg Jean Philippe van zijn opa en oma en werd gemaakt door Kees Franse, een Rotterdamse kunstenaar die bekend staat om zijn sculpturen en schilderingen van appels. Wellicht ken je de XXL appelsculpturen aan de Heemraadsingel in Rotterdam West.

BlijWonen-Flip-1786

Blijwonen-Jean Philippe - Vroesenlaan-1791

Pronkkast vol verzamelingen

In het huis van een decorateur en bloemist ontbreken de bloemen uiteraard niet. Je ziet het niet, maar veel ervan zijn niet echt. “Ik zweer bij zijden bloemen, ze worden nagemaakt in China en zijn vaak niet van echt te onderscheiden.” In zijn pronkkast staan verzamelingen porselein, koraal, glaswerk, bustes, modeboeken, antiek ivoor en schildpad. Van zijn opa en oma (horeca ondernemers die na de oorlog de iconische brasserie Engels oprichtten) erfde Flip niet alleen smaak en stijl, maar ook mooie spullen zoals Chinees serviesgoed en antieke spiegels.

Blijwonen-Jean Philippe - Vroesenlaan-1648

Zebraprint is geliefd bij Jean Philippe thuis: de huid op de vloer is echt en heeft hij al jarenlang. Het zebra krukje is ontworpen door Conny Breukhoven, een vriendin wiens huis hij inrichtte.

Dorp in de stad

Volgens Jean Philippe doet Blijdorp zijn naam eer aan. “Het is écht een dorp: iedereen zegt elkaar gedag en bij de kleine Albert Heijn ken je iedereen.” Een ander voordeel vindt hij de bereikbaarheid, “Blijdorp ligt dichtbij de snelweg, heel handig. Mijn ouders wonen nog op de Jericholaan in Kralingen, daar ben ik vanaf hier binnen tien minuten. We hebben een goede band en ik zie ze wekelijks. Mijn zusje woont in Parijs. Vanaf hier zit ik in twee minuten op de snelweg en ben ik binnen 5 uur in Parijs.” Eens in week week, als hij thuis is, gaat hij met z’n beste buren eten bij buurtcafé Leuk (op de hoek van de Bijlwerfstraat en Statenweg), “een vertrouwde plek, iedereen kent elkaar in dit Blijdorpse buurtcafé.”