Tijdens de feestdagen wonen mensen altijd net iets anders dan normaal, iets blijer. Met lampjes, glimmende ballen, slingers en – als je geluk hebt – zingende kerstmannen of sneeuwpoppen. In de aanloop naar Kerstmis kijken we daarom naar verschillende ‘blije bomen’ in Rotterdam, en de mensen die ‘m versierden.

De familie Sancha maakt overal een feestje van, dus Kerstmis is geen uitzondering. Stefanie en Jamil wonen samen met Sef, Philou, hond Guus en kat Boos aan de Plassingel in Overschie. Dit jaar vieren ze voor het eerst kerst met het gezin compleet, in mei 2015 werd dochter Philou geboren én het stel trouwde afgelopen zomer. Stefanie: “Het was een bewogen, maar heel bijzonder jaar.” Dat weerspiegelt in de boom, hij schittert van blijheid. Logisch, hij heeft het beste plekje gevonden in dit warme huis in Overschie bij een stel boomknuffelaars waar je U tegen zegt.

Steef&Miel-blijwonen-kerstboom-LR-1419

Burgerlijke kerstkutten

‘Met kerst ben ik best wel een burgerlijke kut,’ zegt Jamil. Met de ‘moetjes’ rond kerst heeft hij niet zoveel, maar bij woorden als ‘open haard’, ‘wijn’ en ‘kaas’ begint hij te glimmen. “Heerlijk, samen met vrienden of familie wijn drinken met een kaasplank erbij. Dat is voor mij kerst. Maar je moet me niet vragen een boom op te tuigen!” Dat is Stefanie’s specialiteit. Dit boompje, daar draaide ze haar hand niet voor om. Met een heuse ‘Wedding in de Woods’ heeft ze voor hetere vuren gestaan. Ze trouwden in het bos, want deze stadsmensen hebben een groen hart.

Steef&Miel-blijwonen-kerstboom-LR-1414

Naast het aankleden van de boom verheugt Stefanie zich op het aankleden van kleine Philou. “Ze is bijna acht maanden oud en nu kan ik haar leuk kerstig aankleden, dat is toch schattig?!”

Steef&Miel-blijwonen-kerstboom-LR-1429

Familietradities

‘Mijn moeder had thuis een antieke kerststal,’ vertelt Stefanie. “Elke kerst mochten ik en mijn broer de figuren uitpakken. Het was dan een wedstrijd wie als eerste baby Jezus uitpakte.” De traditie van de kerststal wil ze graag doorgeven aan haar kinderen, dus kochten ze vorig jaar de eerste figuren. Jamil: “Elk jaar kopen we er een figuur bij, dit jaar de kameel en volgend jaar bijvoorbeeld de herder.” De basis staat al op de kast. “En als de set min of meer compleet is, dan timmert Jamil de kerststal waar ze in kunnen staan.”

Steef&Miel-blijwonen-kerstboom-LR-1431

Jamil: “Dit jaar hebben we een Nordmann, een goede boom. We kochten ‘m hier in de buurt, net als vorig jaar. Toen hadden we een spar waar de dennenappels nog aanzaten, die hadden ze helaas dit jaar niet.” Voor dit stel is een echte boom een vereiste. ‘De geur ervan, maar ook de trip met Sef om een boom uit te kiezen vind ik geweldig,’ zegt Jamil. Dit stel heeft het talent om kerst te romantiseren, maar voegt ook de daad bij het woord. Het ís ook echt romantisch aan de Plassingel in Overschie.
We willen graag nog een midweek met z’n tweeën weg

Naaldbomen en Noorderlicht

Ook zo romantisch: in januari gaat het stel op een tweede mini-honeymoon. “We zijn in september geweest met het hele gezin, maar we wilden ook graag nog even met z’n tweeën weg.” De trip gaat naar Noord-Zweden, naar een sterrenzaak in het bos, naar de naaldbomen en het Noorderlicht. Die kerstsfeer, ze krijgen er maar geen genoeg van!
Steef&Miel-blijwonen-kerstboom-LR-1421

Bekijk ook de andere blije bomen uit Rotterdam!