Tijdens de feestdagen wonen mensen altijd net iets anders dan normaal, iets blijer. Met lampjes, glimmende ballen, slingers en – als je geluk hebt – zingende kerstmannen of sneeuwpoppen. In de aanloop naar Kerstmis kijken we daarom naar verschillende ‘blije bomen’ in Rotterdam, en de mensen die ‘m versierden.

Daniëlle en Joyce openden tweeënhalf jaar geleden hostel Ani & Haakien op de Coolsestraat, vlakbij Rotterdam Centraal. Een droom kwam uit. Met hun persoonlijke touch geven ze reizigers - ongeacht waar vandaan - het gevoel van ‘thuiskomen’. In het midden van de huiskamer vol vintage vondsten prijkt een klein maar fijn kerstboompje. Danielle: “We wilden een onderhoudsvriendelijk boompje. Geen gedoe met kerst!”

Blijwonen-Ani&Haakien-kerstboom-LR-1003Iedereen is welkom in de knusse gezamenlijke ruimte van het hostel.

Onze ex-collega liet cadeautjes achter vlak voor zijn vertrek

Secret Santa

Het is voor de dames de tweede kerst in het hostel. “Na het optuigen van de boom lagen eronder opeens een aantal cadeautjes!” Het zijn de afscheidscadeautjes van een voormalige ‘nachtwacht’ (een staflid die nachtdiensten draaide) van het hostel. Joyce: “Hij vertrok na een aantal maanden werken weer naar Engeland om zijn moeder te verrassen met kerst.” Voor elke hostelmedewerker legde hij een pakketje en brief onder de boom. Ze moeten nog even wachten op zijn woorden tot Kerstmis.

Blijwonen-Ani&Haakien-kerstboom-LR-1018

Het hostel beslaat het hele pand en zit vrijwel altijd vol.

Blijwonen-Ani&Haakien-kerstboom-LR-1004

In de keuken kan iedereen een eigen maaltje bereiden. “Doe alsof je thuis bent” is het devies.

Geen eenzame kerst

Hoe knus de huiskamer ook is, toeristen moeten tijdens de kerstdagen helaas écht bij een andere kerstboom opkrullen. Het hostel is dan namelijk gesloten, behalve voor het team. Zij kunnen het zo goed met elkaar vinden dat ze eerste kerstdag met elkaar vieren. Deze blije boom gaat dus gelukkig geen eenzame kerst tegemoet!

Blijwonen-Ani&Haakien-kerstboom-LR-1033Daniëlle (links) en Joyce (rechts) samen bij de boom.

Bekijk ook de andere blije bomen uit Rotterdam!