Tijdens de feestdagen wonen mensen altijd net iets anders dan normaal, iets blijer. Met lampjes, glimmende ballen, slingers en – als je geluk hebt – zingende kerstmannen of sneeuwpoppen. In de aanloop naar Kerstmis kijken we daarom naar verschillende ‘blije bomen’ in Rotterdam, en de mensen die ‘m versierden.

Het is dit jaar de tweede kerst die Ramona en Ernest samen met zoontje Jones Julius vieren en de tiende én waarschijnlijk laatste Kerstmis in hun huis aan de Noorderhavenkade. Ernest: “We willen wat meer ruimte en vrijer wonen.” Toch genieten ze nog volop van hun huis en haalden ze ook dit jaar weer alle kerstdecoraties uit de kast. De boom is er een uit een boekje. Ramona: “We hebben kerstversiering voor drie verschillende bomen, elk jaar koop ik er weer dingen bij.” De kerstboom optuigen is dan ook een officieel momentje. “We zetten kerstmuziek op, drinken warme chocomelk en eten marshmallows.”

Blijwonen-Ernst&Ramona-kerstboom-LR-1183De plaat van Bing Crosby staat in december vooraan in de platenbak en is een typisch gevalletje van jeugdsentiment. Ernest: “Mijn vader zette dezelfde plaat altijd op tijdens de kerstdagen.”

Kersttour

‘Met Kerstmis zijn we op tournee,’ vertelt Ramona. “Mijn ouders zijn gescheiden dus we hebben drie adressen om te bezoeken. Op kerstavond is het hier feest, dan komen familieleden eten. Onze tafel is te klein dus we zetten een behangtafel neer die we mooi dekken.”

Blijwonen-Ernst&Ramona-kerstboom-LR-1224

De vogeltjes hangen we er altijd als laatste in

Links: De kerstkrokodil kochten ze vorig jaar voor Jones, hij kreeg een speciaal plekje aan de muur. Ramona: “Vooral omdat hij niet paste bij de stijl van de boom dit jaar, haha.” Rechts: de verliefde vogeltjes in de boom symboliseren Ramona en Ernest. “We kochten ze samen, ongeveer tien jaar geleden.” Traditiegetrouw gaat dit paartje altijd als laatste de boom in.

In de keuken hangt een adventskalender voor Jones, elke dag van december mocht hij er een klein cadeautje uitpakken. Op het prikbord in de keuken hangen (familie)foto’s en lieve briefjes aan elkaar.

Jones weet heel goed dat hij niet aan de kerstboom mag komen. “Steeds als hij een kerstboom ziet wijst hij naar z’n oogjes want we leerden hem ‘alleen met de oogjes kijken, niet aanzitten!'”

Blijwonen-Ernst&Ramona-kerstboom-LR-1139

Vooral veel liefde

Speciale kerstornamenten, een heus optuig-ritueel, elke dag in december een cadeautje… naast de perfecte kerststyling bulkt het aan de Noorderhavenkade van de kersttradities én liefde voor elkaar. Have a caring, corny Christmas!

Bekijk ook de andere blije bomen uit Rotterdam!