Tijdens de feestdagen wonen mensen altijd net iets anders dan normaal, iets blijer. Met lampjes, glimmende ballen, slingers en – als je geluk hebt – zingende kerstmannen of sneeuwpoppen. In de aanloop naar Kerstmis kijken we daarom naar verschillende ‘blije bomen’ in Rotterdam, en de mensen die ‘m versierden.

Tijdens donkere decemberavonden valt het huis van Wim en Monika - een benedenwoning aan de Statenweg - extra op. En dat mag ook wel, want ze vinden de kerstdecoraties bij buurtbewoners in Blijdorp wat tegenvallen. “Je ziet bijna geen kerstverlichting voor de ramen!” Hun weelderig versierde woning compenseert dat een beetje, met een verzameling die ze in twintig jaar bij elkaar spaarden.

Blijwonen-Blijdorp-kerstboom-LR-1313

De beste boom

Ze gaan er altijd vroeg voor op pad, de ideale kerstboom. Wim: “Dan zijn er nog veel bomen en staan ze netjes, overzichtelijk ingepakt dus kunnen we de beste uitzoeken.” Het werd dit jaar wederom een Nordmann. Monika: “Mooi rond, vol en groot moet hij zijn. Sommigen denken dat deze nep is, zo mooi is ‘ie.”

Blijwonen-Blijdorp-kerstboom-LR-1281

Kerststad zonder Stadhuis

De kerstdecoratie in huis beperkt zich niet tot het raam en de boom. Met veel aandacht en zorg spaarden Wim en Monika de afgelopen twintig jaar een enorm kersttafereel bij elkaar, met allerlei huisjes. De molen en kerk zijn favoriet. Monika: “Dit jaar wilde ik het Stadhuis van Rotterdam erbij kopen, maar die was niet zo mooi. Toen werd het de Amsterdamse Poort.” De opbouw van het tafereel is een serieuze aangelegenheid, Monika ging zelfs met een soldeerbout aan de slag. “Eigenlijk heeft elk huisje een eigen adapter, maar dat is zo’n gedoe met al die snoeren. Nu zitten er drie huisjes op één adapter, die heb ik aan elkaar verbonden.”

Blijwonen-Blijdorp-kerstboom-LR-1271

Op hun oude kast konden ze hun huisjes goed kwijt, maar het nieuwe uit losse elementen opgebouwde tv-meubel vormde even een probleem. Waar moest het kersttafereel staan? “We maakten er een stellage boven, daarop staan de huisjes nu. Na de kerstdagen bergen we de constructie weer op.”

Blijwonen-Blijdorp-kerstboom-LR-1270

We woonden hier met een gezin van zes

In het opbergen van alle spullen en optimaal gebruikmaken van de ruimte zijn Wim en Monika inventief. Dat moet ook wel, want ooit woonden ze met een gezin van zes in de benedenwoning van ca. 75 m2. Monika: “We wonen hier sinds 1988 en onze vier kinderen groeiden hier op.” Alleen de jongste zoon woont nu nog bij het stel in huis. De buurt bevalt goed. ‘De buurt is ten opzichte van twintig jaar geleden een stuk verjongd, dat is leuk. Nee, wij gaan hier nooit meer weg,’ zegt Wim. ‘Alleen tussen zes planken,’ vult Monika hem aan.

Blijwonen-Blijdorp-kerstboom-LR-1276

Ook de kast kreeg een speciale kerstinrichting. De meest bijzondere items zijn de engel en twee oude kerstmannen. Monika: “Die zijn nog van mijn moeder geweest, ze is helaas overleden.” Het plastic folie ervoor houdt de katten uit de kast.

Bekijk ook de andere blije bomen uit Rotterdam!