Tijdens de feestdagen wonen mensen altijd net iets anders dan normaal, iets blijer. Met lampjes, glimmende ballen, slingers en – als je geluk hebt – zingende kerstmannen of sneeuwpoppen. In de aanloop naar Kerstmis kijken we daarom naar verschillende ‘blije bomen’ in Rotterdam, en de mensen die ‘m versierden.

Het is even omschakelen, kerst in Nederland. Normaal brengen Vera en Roel de kerstdagen door op Curaçao, mede omdat Roel op tweede kerstdag jarig is. Bovendien heeft hij niet zoveel met kerst. “Ik heb daar helemaal geen zin in, al die drukte.” Dit jaar zijn ze ‘gewoon’ in Nederland, want met de ouders van Vera gaat het niet zo goed en hun hondje Bonita wordt te oud om alleen te laten. Roel: “Aan een feest heb ik helemaal geen behoefte, we houden van lekker gewoon doen!”

Roel&Vera-blijwonen-kerstboom-LR-1321Voorheen had het stel altijd een witte boom, maar die is nu verroest en Roel wilde graag een groene. “Wit is echt zó nep.”

Roel&Vera-blijwonen-kerstboom-LR-1336

Roel&Vera-blijwonen-kerstboom-LR-1333De palmboom in de tuin kreeg voor de gelegenheid kerstverlichting.

Feestjes, het is gewoon een hoop bla bla

Kerstschnitzel

Vroeger hield Roel wel van een feestje, toen ging dat allemaal veel spontaner. “We worden zelf ook ouder en hebben daar minder behoefte aan, feestjes. Nu gaan we op eerste kerstdag ’s avonds een schnitzel eten bij de buren.” Op tweede kerstdag - op de verjaardag van Roel - gaat hij klussen bij zijn dochter op de boerderij.

Vroeger was alles beter

Hoewel ze ten opzichte van vroeger een ingetogen kerst vieren, blijft de kerstversiering niet uit. Vooral de tuin nemen ze onderhanden, zelfs de palmboom is verlicht. Vera is er verantwoordelijk voor, voor Roel hoeft het niet zo. “Voorheen hadden we een mega grote kerstman op de steiger staan, maar die durven we niet meer neer te zetten. Hij gaat dan geheid kapot of wordt gejat!” Nu staat er een lichtgevende pinguïn buiten. Vera: “Ik had ‘m net, maar hij viel om. Gat in z’n kop! Daarom heeft hij nu een kerstmutsje op.”

Roel&Vera-blijwonen-kerstboom-LR-1323

Dat is toch kick, de enige witte tuin?!

Nog steeds ademt het huis aan de Bergse Linker Rottekade - ze wonen er inmiddels 18 jaar - een aardige kerstsfeer, maar dat valt in het niet vergeleken met vroeger als we het stel moeten geloven. “Voorheen hadden we veel meer versiering. Nu hebben we er gewoon minder zin in. Eigenlijk wilden we iets heel moois in de tuin, rendieren ofzo. Maar die konden we niet vinden. We dachten er toen nog over om de hele tuin wit te spuiten. Dat is toch kick, als je de enige witte tuin hebt in de buurt?!” Ze kunnen ons nog meer wijsmaken: Vera en Roel houden stiekem gewoon enorm van kerst!

Bekijk ook de andere blije bomen uit Rotterdam!