Tijdens de feestdagen wonen mensen altijd net iets anders dan normaal, iets blijer. Met lampjes, glimmende ballen, slingers en – als je geluk hebt – zingende kerstmannen of sneeuwpoppen. In de aanloop naar Kerstmis kijken we daarom naar verschillende ‘blije bomen’ in Rotterdam, en de mensen die ‘m versierden.

Het is haar allereerste eigen kerstboom ooit, vertelt Marina. Haar vriend Aarnoud wilde dat per se, voor haar hoefde het niet zo. Maar als je net samenwoont, dan is het geven en nemen. “We wonen hier nu een maand samen, voor het eerst. Het voelde voor ons allebei gelijk als thuis.” Woorden als ‘huiselijk’ of ‘knus’ zijn niet direct op de woning van toepassing, en gelukkig maar. Geen burgerlijkheid voor het stel! “Daarom wonen we ook in De Rotterdam!”

Marina-blijwonen-kerstboom-LR-1402

Niets met Rotterdam

Het prachtige uitzicht vanuit de woonkamer is niet te vergelijken met het uitzicht vanaf Oostplein, waar Marina eerst woonde. Zelfs Aarnoud, oorspronkelijk uit Bergen, voelt zich er thuis. Marina: “Hij vertelde laatst dat hij nu denkt ‘ik ga lekker naar huis’ als hij onderweg terug is.” Aarnoud: “Ik heb niets met Rotterdam, nooit gehad, maar hier is het toch erg fijn wonen moet ik bekennen. Er zijn veel goede restaurants in de buurt, en dan dat uitzicht.”

Marina-blijwonen-kerstboom-LR-1386

Hier kent niemand elkaar en dat is perfect

Het was precies de reden waarom het stel voor de Kop van Zuid koos. Marina: “Aarnoud kon ik niet zomaar in een Rotterdamse buurt neerzetten, daar heeft hij niets mee. Een gewone buurt is te saai. We wilden praktisch en nieuw. Hier in het gebouw is alles heerlijk anoniem, niemand kent elkaar en dat is perfect.”

Marina-blijwonen-kerstboom-LR-1372

Ahoy!

Pal voor het appartement op de negende liggen vaak cruiseschepen, vertelt Aarnoud. “Als we dan ’s ochtends opstaan en de gordijnen openschuiven, kijken we recht in het gezicht van de kapitein!”

Marina-blijwonen-kerstboom-LR-1374

A Christmas tree with a view

Wie kijkt er naar de kerstboom met zo’n uitzicht, zou je denken. Aarnoud stond erop, maar Marina heeft eigenlijk niet zoveel met kerst. Nooit gehad ook. “Mijn ouders hadden natuurlijk wel een kerstboom thuis en tot ongeveer mijn tiende vierden we kerst met de familie, bij elkaar eten enzo.” Maar al die verplichtingen, dat hoeft niet voor haar. “Mijn ouders komen op eerste kerstdag en verder zijn we lekker vrij. Ik heb wel een aantal cadeautjes gekocht, maar dat doen we eigenlijk het hele jaar door wel. Mijn ouders gaven me onlangs een nieuwe auto, die we samen delen.”

Marina-blijwonen-kerstboom-LR-1378Kleine kerstbekentenis van Marina: “Ik had sneeuw wel leuk gevonden met kerst.”

Marina-blijwonen-kerstboom-LR-1370Eigenlijk wilde Marina een houten piek. “Ik kon ‘m niet vinden dus dit is het nu. Slingers vind ik lelijk.”

Goed voornemen: geen burgerlijkheid

Aarnoud heeft het voor elkaar gekregen: met een boom is het wat huiselijker in het stadsappartement. Marina: “Ik ben helemaal geen huiselijk type en was tot voor kort bijna nooit thuis. Sinds dit huis vind ik het fijner om thuis te zijn, soms kook ik zelfs.” Vrienden die langskomen geloven hun ogen ook niet, vertelt ze. “‘Een kerstboom, jij?!’ Iedereen is verbaasd.” Toch blijft ze bij haar standpunt en lijkt ze een goed voornemen uit te spreken als ze zegt: ‘ik wil geen burgerlijkheid, geen burgerlijk huis of een burgerlijk boompje!’

Bekijk ook de andere blije bomen uit Rotterdam!