Tijdens de feestdagen wonen mensen altijd net iets anders dan normaal, iets blijer. Met lampjes, glimmende ballen, slingers en - als je geluk hebt - zingende kerstmannen of sneeuwpoppen. In de aanloop naar Kerstmis kijken we daarom naar verschillende ‘blije bomen’ in Rotterdam, en de mensen die ‘m versierden.

Nel bijt het spits af. Haar woning aan de Bergse Linker Rottekade viel op door de uitbundige verlichting. “Elk jaar zeg ik in september ‘ik begin er niet meer aan’, maar dan is het november en denk ik ‘ach, vooruit dan maar weer.'”

Blijwonen-kerst-kerstboom-rotterdam-LR-0762

Alleen al de gevel oogt gezellig.

Blijwonen-kerst-kerstboom-rotterdam-LR-0739

Ik doe het voor mezelf

Begin december haalt ze alle kerstversiering uit de kast. Normaal versiert ze ook de tuin, maar die laat ze dit jaar maar achterwege. Het is namelijk best wel wat werk, in je eentje. Nel woont al tientallen jaren in dit huis, vroeger met haar man en kinderen. “Ik doe het voor mezelf nu, al die kerstversiering. Ik woon hier inmiddels alleen, mijn man zit al tweeënhalf jaar in een verzorgingstehuis want het werd te zwaar voor mij om hem te verzorgen.”

Blijwonen-kerst-kerstboom-rotterdam-LR-0758De versierde eettafel: een kerstkleedje, zelfgemaakt kerststuk en de ‘broodnodige’ sigaretten.

Blijwonen-kerst-kerstboom-rotterdam-LR-0746Op de buffetkast pronkt - naast diverse foto’s van haar man - een enorm kersttafereel, eigenhandig opgebouwd.

Blijwonen-kerst-kerstboom-rotterdam-LR-0755

Kerststal in het verzorgingstehuis

Voor het eerst zette ze dit jaar ook een kerststal in het verzorgingstehuis, de verzameling is immers groot genoeg. “Ik kom vaak huisjes tegen en kan het dan toch niet laten.” Het pronkstuk in huis is toch wel de kerststal van haar moeder. “Die is ontzettend oud. De beeldjes waren verteerd dus daar heb ik nieuwe voor gekocht.”

Blijwonen-kerst-kerstboom-rotterdam-LR-0734De oude kerststal van haar moeder, met nieuwe figuren.

Blijwonen-kerst-kerstboom-rotterdam-LR-0741Voor de ramen koos Nel voor gekleurde verlichting.

Blijwonen-kerst-kerstboom-rotterdam-LR-0730Nel in haar woonkamer, omringd door kerstgezelligheid.

Afscheid nemen

De decoratie is zo uitbundig, doet het niet een beetje pijn om alles weg te halen? ‘Nee hoor, dan is het weer lekker opgeruimd,’ zegt ze resoluut. “Het is namelijk elk jaar een enorme puinzooi met al die dozen door het hele huis.”

Vroeger was de boom de taak van mijn man

Zelf versierde ze de boel, en zelf ruimt ze ook alles weer op. “Vroeger was het halen van de boom de taak van mijn man, de versiering deed ik toen al zelf. De tafereeltjes maak ik ook, ze zijn elk jaar ongeveer hetzelfde. Bijna alles werkt op batterijen en in de boom alleen al zitten 205 lichtjes.” Alsof dat allemaal niet genoeg is maakt ze ook de kerststukjes. ‘In de winkel betaal je voor een kerststuk zo veertig euro en daar zit dan bijna niets in,’ zegt Nel verontwaardigd. “Dat kan ik zelf beter!”

Bekijk ook de andere blije bomen uit Rotterdam!