Het exterieur van het bejaardentehuis aan de Westzeedijk doet zijn oorspronkelijke functie nog steeds eer aan, maar bejaarden wonen er nu allerminst. Sinds 2006 huisvest het pand vooral jonge stellen en singles, waaronder Lianne Siebring (product- en interieurontwerper) en haar vriend Aad. In 2013 trokken ze erin, met hun studentenboedel. “Een goede basis kost tijd en geld. We hebben gelukkig laatst de Ikea bank ingeruild voor een ‘grotemensenbank’. Langzaamaan wordt het echt iets.”

Blijwonen-Lianne Siebring-Rotterdam-Westzeedijk-LR-9726“Eindelijk kon onze Klippan de deur uit! We hebben nu een bank van Fest Amsterdam. Het liefst slaan we ketens over bij het kopen van meubels.” Het wollen kleed op de bank is van Daily Gems (waar Lianne mede-oprichter van is), ontworpen door Lilesadi en geproduceerd in het Textielmuseum.

Blijwonen-Lianne Siebring-Rotterdam-Westzeedijk-LR-9846

Ik pak ’s nachts altijd de fiets om eventuele ongure types niet tegen het lijf te lopen

Uit haar zitkamer kijkt ze op het Erasmus MC en een stuk van het Museumpark. “Hier pal onder kijk je op de Griekse kerk. Er staan veel kerkjes in deze wijk.” Ze noemt wat kerken op (‘de Russische, de Noorse’) en meldt terloops dat onlangs de eigenaar van een animeerbar op de hoek van haar straat is vermoord. Voelt ze zich wel veilig in haar buurt? “Ik heb me nog nooit onveilig gevoeld. Het enige dat ik niet doe, is ’s nachts vanaf de Witte de With teruglopen naar huis, ik pak altijd de fiets.” Juist de ligging nabij leuke kroegen, musea, het park en het water spreekt Lianne aan. “Ik ben zo in de Kunsthal en loop regelmatig hard langs het water en over de Erasmusbrug. Van alle buurten woon ik het liefst in het centrum.”

Blijwonen-Lianne Siebring-Rotterdam-Westzeedijk-LR-9740

Van moeilijk hechten naar gehecht

Hoewel ze Rotterdam inmiddels goed kent en haar vaste adresjes heeft, vond de van oorsprong Alkmaarse de eerste drie jaar Rotterdam best pittig. “Ik kende de stad en mijn huidige vrienden nog niet, dus vond het moeilijk me hier te hechten.” Waar ze in haar eerste jaar nog een verhuizing naar Amsterdam overwoog, denkt ze daar nu niet meer aan. “Nu ik een netwerk heb opgebouwd en de stad goed ken, wil ik hier niet meer weg.”

Blijwonen-Lianne Siebring-Rotterdam-Westzeedijk-LR-9845

Met de buren kochten we een gezamenlijke boor

Ook met de buren is er goed contact, vooral de mensen op haar verdieping. Ze hadden laatst een ‘verdiepingsborrel’, kochten gezamenlijk een boor en in een whatsappgroep bespreken ze praktische zaken. “Er worden in deze buurt regelmatig auto’s beschadigd, dat soort informatie delen we met elkaar.”

Blijwonen-Lianne Siebring-Rotterdam-Westzeedijk-LR-9786De kast hierboven maakte Lianne zelf op de academie. Het blauw-witte schaaltje erop was van Lianne’s oma.

De ‘diamanten’ van alledag

Haar huis is niet groot, maar het weidse uitzicht voelt fijn en vrij. “Ik kan de lucht zien, dat vind ik belangrijk.” Als productontwerper en interieurarchitect is haar eigen huis vanzelfsprekend een showcase van eigen werk. Aan weerszijden van het bed staat haar Birdhouse.

In de slaapkamer staan twee kasten van Kewlox. “Je stelt ze helemaal zelf samen.”

Met Daily Gems geven we pronkstukken een podium

Onder de naam Siebring & Zoetmulder werkt ze samen met Elise Zoetmulder aan diverse producten. Met Studio Lilesadi lanceerden ze Daily Gems. De wandkast die ze samen maakten dient niet alleen als opbergmeubel, maar is in de eerste plaats een manier om alledaagse ‘schatten’ te exposeren. ‘Art and function come together to create one piece of poetic design,’ zo omschrijven de makers het zelf.

blij-wonen-rotterdam-westzeedijk-dailygems

Interieur upgrade

Meer waarde geven aan je bestaande interieur, dat was het doel. “Dat doe je door je pronkstukken uit te lichten. Daar is deze kast voor gemaakt.” Het kastje overstijgt de waarde van een opbergmeubel. “De twee boxen schuiven slim in elkaar zodat er extra ruimte ontstaat. Aan de buitenkant hebben de boxen een ingefreesd lijnenspel waarin je bijvoorbeeld een spiegel kan zetten.” Door de flexibiliteit van het meubel wordt iedereen zo zelf een beetje ontwerper van zijn eigen kast.

Blijwonen-Lianne Siebring-Rotterdam-Westzeedijk-LR-9733

Lianne’s fascinatie voor de schoonheid van alledag komt ook tot uiting in andere aspecten van haar interieur, zoals de familiefoto’s die ze uitvergrootte. Ze laat ons een magazine zien dat ze maakte ter ere van haar oma’s tachtigste verjaardag. “Ik vroeg haar naar mijn opa, die ik nooit heb gekend, en we spraken over de Tweede Wereldoorlog en de reizen die ze vroeger maakte.” Daarnaast interviewde ze anderen óver haar oma. Het werd een bijzonder en persoonlijk levensverhaal dat ze illustreerde met allerlei foto’s uit het familie-archief.

Lianne hecht er nu nóg meer waarde aan, omdat ook haar vader een stuk schreef voor en over zijn schoonmoeder. “Best ironisch eigenlijk. Mijn vader beschrijft hoe hij bewondering heeft voor mijn oma, die er al vroeg alleen voor stond doordat mijn opa overleed. Een jaar erna overleed hij zelf aan kanker.”

Blijwonen-Lianne Siebring-Rotterdam-Westzeedijk-LR-9834

Object Rotterdam 2016

Niet alleen haar eigen interieur, maar heel het leven bekijkt Lianne met de ogen van een curator. Het label Daily Gems voelt voor haar daarom erg goed. “Elise en ik ontwerpen vanuit 3D, Lilesadi vanuit 2D. We vullen elkaar aan.” Vorig jaar stonden ze samen op de beurs in Milaan, daar ontstond het idee voor de samenwerking. Nu presenteren ze het resultaat daarvan tijdens Object Rotterdam 2016.

Wil je deze kast (links) zelf maken? Lianne beschrijft hier hoe. Teveel moeite? Je kunt ‘m natuurlijk ook gewoon bestellen. De lamp boven de eettafel (rechts) is een designklassieker van Poul Henningsen. “We kochten ‘m bij North Sea Design in de Hofbogen.”

Mijn droom is om het totale interieur van een conceptstore te ontwerpen

Het liefst worden ze opgepikt door een merk voor wie ze collecties mogen ontwerpen. “Het is bijna niet rendabel om je eigen productie te verzorgen. Sales, opslag, verpakking en verzending… dat alles belemmert het creatieve proces.” En dát is juist waar Lianne bij voorkeur mee bezig is.

Zelf zien?

Wil je de producten van Daily Gems met eigen ogen zien? Dat kan dit weekend (11 t/m 14 februari) in de Queens lounge van de SS Rotterdam, tijdens Object Rotterdam. In Rotterdam zijn de producten van Siebring & Zoetmulder en Daily Gems te koop bij onder andere &Designshop en Groos.