Thomas (ondernemer en muzikant), Susan (ambtenaar gemeente Rotterdam) en dochter Leela wonen sinds 2003 in de Van der Dussenstraat in Blijdorp, Rotterdam Noord. Zelf woonden ze er fijn, dus waarom niet ook onderdak bieden aan toeristen? Sinds juni 2012 runnen ze Bed & Breakfast Rotterdam Vroesenpark, met veel succes!

Schot in de roos

De kans deed zich een aantal jaren geleden voor en ze grepen ‘m met beide handen aan! Thomas en Susan kochten het woonhuis - een benedenverdieping - onder hun eigen maisonette in de Van der Dussenstraat. Het doel was duidelijk: ze zouden er een Bed & Breakfast van maken. Dat wilden ze beide al jaren en bovendien ontbrak het aan aanbod in de buurt. Het was een schot in de roos, vertelt Thomas. “Met een gemiddelde van 9.8 op Booking.com zijn we de hoogst gewaardeerde B&B uit de omgeving.”

BlijWonen-B&BVroezenpark-LR-7381

Bekentenis: zelf boek ik liever een hotel

“Het huis zag er al fantastisch uit toen we het kochten, we hoefden er dus niet heel veel meer aan te doen. We bieden gasten een nette, moderne leefruimte, maar niet te strak. Het moet wel gezellig zijn, dat mis je soms in bijvoorbeeld hotelkamers. Ik ga trouwens niet over de styling, dat doet Susan allemaal.” Thomas doet een bekentenis: ‘zelf bezoek ik in andere steden liever hotels dan B&B’s, misschien omdat ik te kritisch ben.’

Dynamische buurt

Rond 2000 kochten ze een huis in de Van der Dussenstraat. Nog steeds bevalt de buurt het stel. “In Blijdorp wonen veel creatieven, ondernemers en ZZP’ers. Het zijn geen mensen met negen-tot-vijf-mentaliteit. Dat zie je bijvoorbeeld in de buurtsupermarkt, met lange rijen tussen 18 en 19 uur! Het zorgt voor een gezellige dynamiek.” Dat de huizen in Blijdorp niet zijn toegerust op grotere gezinnen, houdt de boel volgens Thomas dynamisch en jong. “Het zijn vaak samenwonenden of jonge gezinnen. Bij de tweede kindje verhuizen veel mensen uit de buurt naar net buiten de stad, Overschie bijvoorbeeld.”

Dat ze pal onder hun woonhuis een B&B zouden beginnen, hadden ze een paar jaar geleden nog niet kunnen bedenken. “We wilden eerst een B&B starten in het Liskwartier en keken daar naar klushuizen. Dat project ging niet door vanwege de slechte fundering daar, een Rotterdams probleem. Het waterpeil is niet constant en op het moment dat de houten palen onder het huis niet meer onder water staan, gaat het rotten. Toen deed deze kans zich voor. Onze onderburen emigreerden en wilden hun huis verkopen. De deal was snel gesloten.” Voor Susan was het een ideale oplossing. “We hadden het plan van een B&B al langer, maar ik wilde liever geen gasten in mijn eigen huis. Dit was dus een uitkomst. We hoefden er bovendien niets meer aan te doen.”

Breakfast & Bed

‘Natuurlijk was het spannend’, zegt Thomas. “Je koopt opeens een extra huis! Maar het plan was redelijk veilig: mocht een B&B niet lopen dan konden we het altijd verhuren als woonhuis.” Dat bleek niet nodig. Bed & Breakfast Rotterdam Vroesenpark zit vaak al weken vooruit volgeboekt. “We krijgen veel waardering en die positieve reacties zijn ontzettend leuk.” Met name het zelfgemaakte en zeer uitgebreide ontbijt wordt goed gewaardeerd, met zelfgebakken brood en zelfgemaakte jam.

BlijWonen-B&BVroezenpark-LR-7372Je vraagt je misschien af wat er na de fotografie gebeurde met deze goedgedekte tafel… en je vermoeden is waarschijnlijk juist: wij hebben dit ontbijt (lang na ‘ontbijttijd’) opgegeten en bevestigen hierbij dat het zo goed smaakt als het eruitziet!

Sinds ik zelf goed brood kan bakken koop ik het niet meer bij de supermarkt

“Op aanvraag maak ik voor gasten speltbrood naar eigen recept. Ik heb me daarin verdiept naar aanleiding van een aflevering van Keuringsdienst van Waarde. Dat heeft me gemotiveerd om zelf brood te leren bakken. Het is een ambacht en ik kan je vertellen: er zijn heel wat broden mislukt in het begin! Het heeft me een half jaar gekost en in die tijd ben ik goed brood veel meer gaan waarderen. Als ik een brood bak ben ik er zo’n dag mee bezig, geen dagelijkse klus dus. Voor gasten koop ik daarom brood van Menno in, dat voldoet aan alle eisen.”

BlijWonen-B&BVroezenpark-LR-7389In de ruime keuken kunnen gasten naar hartenlust koken, een wijntje drinken aan de keukentafel met zicht op de tuin of, bij mooi weer, de deuren open gooien en eten in de tuin.

Door onze bezoekers kijken we weer anders naar Rotterdam

Naast de positieve reacties zorgen de gasten ook voor een andere blik op de eigen stad en buurt. “Door toeristen kijk je zelf met andere ogen naar je stad. Zo hadden we hier laatst een stel uit Italië dat zich goed had voorbereid met een uitgestippeld programma. In twee dagen wilden ze zoveel mogelijk zien: de Kubuswoningen, Delfshaven, Kinderdijk. Je beseft je dan weer dat er zoveel moois te zien is in de directe omgeving.”

BlijWonen-B&BVroezenpark-LR-7414

Blijdorp, I ♥ you!

Voor Thomas en Susan is de ligging van de wijk ideaal. “We wonen dichtbij het centrum, slechts één metrohalte van het station en hebben alle gemakken van de grote stad. Tegelijkertijd hebben we hier geen geluidsoverlast van de snelweg of de trein en wonen we pal naast een prachtig park!” In het voorjaar en de zomer genieten ze extra van het Vroesenpark, met onder andere het festival Duizel in het Park dat er sinds 2009 gehouden wordt. In 2015 is het park in Blijdorp populairder dan ooit. Voor het eerst werd er in mei Food festival TREK georganiseerd en begin juli opende het Vroesenpaviljoen. Goed voor de buurt én fijn voor de bezoekers van het B&B!

BlijWonen-B&BVroezenpark-LR-7400In kleine elementen zie je de trots voor Rotterdam terug.

Witwassen

Tot nu toe ontvingen ze veel leuke gasten, maar af en toe verloopt het minder soepel. “In het eerste jaar kregen we gasten terwijl wij zelf weg waren, een vriendin ontving ze toen. Het voldeed bij aanvang niet aan hun verwachting. Bovendien konden ze alleen met briefjes van €500,- betalen, die ze uit een goedgevulde tas visten. Vermoedelijk kwamen ze geld witwassen. Het voelde niet prettig dus ik vertelde ze telefonisch dat ik het liefst volledig tevreden gasten heb. Ze zijn toen vertrokken. Iets dergelijks hebben we niet meer meegemaakt, maar ik check alle aanvragen wel van te voren. We hebben contact met een aantal andere B&B eigenaren en wisselen zo nu en dan gegevens uit over dubieuze aanvragen.”

BlijWonen-B&BVroezenpark-LR-7379De zelfgemaakte jam van Thomas: van kers en rabarber tot abrikoos en aardbei.

B&B’s te weinig zichtbaar in Rotterdam

Hoewel het toerisme in Rotterdam floreert, vond Thomas dat de gemeente dit soort ondernemerschap te weinig ondersteunde. “Bed & Breakfasts zijn nu bijna niet zichtbaar in Rotterdam, terwijl er veel interesse voor is.” Gelukkig weet Thomas zelf prima voor zichtbaarheid te zorgen. “Van buitenaf zie je bijna niet dat het een B&B is, daar hebben we bewust voor gekozen. Het moet een onderdeel zijn van de straat. Even overwoog ik een uithangbord, maar waarom zou ik? Online worden we goed gevonden.” Directe buren vinden de tijdelijke buurtbewoners prima en zijn ergens ook wel trots op de populariteit van ‘hun’ buurtje. “Van te voren informeerden we hoe omwonenden er tegenover stonden. Sommigen hadden bedenkingen, maar zijn nu positief. ”Na wat gesprekken is ook de gemeente nu om: op Rotterdam.info worden binnenkort alle Rotterdamse B&B’s getoond. “En dat is goed voor de stad!”

BlijWonen-B&BVroezenpark-LR-7481

Een familieportret in het B&B. Het gezin woont er zelf schuin boven dus heeft geen tuin. “Als het goed weer is en de B&B is vrij dan zitten we er zelf en eten we er graag.” Leela vind het B&B niet altijd leuk ‘omdat ik daardoor soms heel weinig aandacht van jou krijgt’, zegt ze tegen haar vader. Susan: “Ze vind het jammer dat papa dan allemaal lekkere dingen aan het maken is en ze daar dan niets van mag.”

Sterrenmaaltijd stoofvlees

Van hun keuze voor een B&B hebben ze geen spijt, hoe vroeg Thomas er soms ook uit moet. “Een tijdje geleden hadden we gasten die al om zes uur ’s morgens uitcheckten, maar wél graag ontbijt wilden. Dan moet ik er om half vijf uit. Dat doet even pijn, maar als ik eenmaal bezig ben vind ik het vooral erg leuk. Aan het ontbijt besteed ik de meeste aandacht.” Inmiddels verzorgde Thomas ook al een diner op aanvraag. “Maar dan moet ik er wel zin en tijd voor hebben omdat ik altijd streef naar een bepaald niveau.”

Om half vijf ’s morgens uit bed voor ontbijt doet soms pijn

Susan vertelt dat die betreffende gasten geïnteresseerd waren in een typisch Nederlandse dish, zoals stoofvlees. Op de avond zelf hoorde Thomas dat ze eerder die dag hun lunch hadden gegeten bij Restaurant Amarone, niet de minste! “Ze vonden het overigens net zo goed als wat ze ’s middags aten, zeiden ze.”

BlijWonen-B&BVroezenpark-LR-7468De slaapkamer met openslaande deuren naar de tuin.

Perfect plekje

Inmiddels prijkt de 9.8 van Booking.com bescheiden voor het raam van het B&B. Je bent zo goed als je laatste beoordeling, dus vol bravoure worden bed en breakfast goed onderhouden en geperfectioneerd.

BlijWonen-B&BVroezenpark-LR-7440Susan: “Het servies kocht ik op markten. Ik hou ervan om te struinen.”

Ben je benieuwd geworden en wil je graag zelfs eens een nacht doorbrengen in dit B&B pal naast het Vroesenpark, het Vroesenpaviljoen, diergaarde Blijdorp en twee metrohaltes van Rotterdam Centrum? Kijk dan hier voor de beschikbaarheid.