In de aanloop naar het North Sea Jazz Festival (NSJ) kijken we binnen bij Rotterdamse jazzmuzikanten, jazzliefhebbers en organisatoren van NSJ.

Roos is de ‘jazz cat’ die het spits afbijt. Als zzp’er organiseert zij menig feestje en evenement in Rotterdam. Zo ook de NSJ afterparty BoogieBall, waarop artiesten van NSJ naar BIRD komen voor een jam- of dj sessie. Samen met haar man Miraldo (aka dj Cutnice) en kinderen Nuwa en Kobe woont Roos al bijna vijf jaar in hun souterrainwoning op de Stadhoudersweg. “We wilden een vijfkamerwoning – waarvan een kamer bestemd voor Miraldo’s platencollectie - met een tuin én in de stad. Met ons budget konden we dat nergens vinden, totdat we tegen dit huis aanliepen. Het was jarenlang verhuurd en flink verouderd.” Verder voldeed het aan hun eisen en belangrijker nog: ze konden het kopen! “We hebben het daarna helemaal naar onze eigen smaak aangepast.”

Blij-wonen-jazz-Roos-stadhoudersweg-LR-0402

Blij-wonen-jazz-Roos-stadhoudersweg-LR-0398

Roos: “In de woonkamer zat eerst een schuifwand. Die haalden we weg, waardoor het nu veel lichter is in huis.”

Blij-wonen-jazz-Roos-stadhoudersweg-LR-0492De tuin vangt van april tot oktober volop zon. Hier wordt dan ook goed gebruik van gemaakt. Roos: “Ik ben het liefst in de tuin. Toen we hier kwamen wonen stond de boomhut er al, verder was het een woestenij. We hebben het grondig aan moeten pakken, maar het resultaat mag er zijn.”

Blij-wonen-jazz-Roos-stadhoudersweg-LR-0497

De aankoop van het huis bleek een goede investering. Te koop staande huizen elders in de straat worden in mum van tijd verkocht.

Dag Capelle, hallo Rotterdam!

Roos werd geboren in Amsterdam, maar groeide op in Capelle aan den IJssel. Hoewel ze er een gelukkige jeugd had, zal ze er voorlopig niet terugkeren. “Als ik daar nu naartoe ga, word ik depressief.” De liefde voor de stad Rotterdam ontstond in haar puberjaren. “Er ging een wereld voor mij open toen ik in Rotterdam naar de middelbare school ging. Wauw… er was hier zoveel te doen!” Zo snel ze kon verhuisde ze naar Rotterdam, om er niet meer weg te gaan. Waar Roos voorheen nog bezoeker was van menig feest, concert en festival, organiseert ze ze inmiddels zelf. Daarnaast is ze docent ondernemingsvaardigheden aan het Grafisch Lyceum. “Ik woon hier, leef hier, geef hier les… ik heb alles hier. En ik hou ervan dat de stad continu verandert.” Of ze bang is dat Rotterdam niet té populair wordt? “Nee hoor. Vergeet niet dat kortgeleden nachtclubs als Nighttown en later WATT hun deuren moesten sluiten wegens te weinig klandizie. Er kwam een Chinese supermarkt voor in de plaats. Nou, daar hebben we er al genoeg van. Rotterdam mag best wat meer op de kaart gezet worden, zodat het uitgaansleven weer bruist.”

collage_Foto's_posterLinks: foto’s van de vaders van Roos en Miraldo, beide zijn helaas overleden. Rechts: een concertposter van WATT, een jaar voordat het poppodium failliet ging. Roos: ‘Ik zag deze poster en vond ‘m zó cool. Philip Powel (directeur van BIRD en programmeur voor WATT) heeft ‘m toen voor me achtergehouden.’

Blij-wonen-jazz-Roos-stadhoudersweg-LR-0364

Voetencollage

Huwelijk en koopcontract in één klap

Roos en Miraldo leerden elkaar kennen op een ‘Fat Lady’ feestje in BIRD, dat Roos vijf jaar lang organiseerde. Miraldo kon als dj Cutnice prima met het hiphop, funk en soul thema uit de voeten en haalde alles uit zijn muzikale kast om een goeie dj set neer te zetten. Dat hij er – naast een goeie gig – ook een echtgenote aan over zou houden, had hij niet kunnen bedenken. Het stel heeft een tijd ‘gelat’, maar maakte vervolgens een inhaalslag door op één dag te trouwen én het koopcontract van hun huis te tekenen. Kinderen Nuwa en Kobe werden in de jaren daarna geboren en krijgen muziek met de paplepel ingegoten. Miraldo: ‘Ik kom regelmatig in het HipHopHuis om een radioshow op te nemen voor mijn muzieksite SixStep.fm. Kinderen vanaf drie jaar kunnen daar terecht voor dans-, rap- en beatboxlessen. Mijn kinderen komen er heel graag.’

Blij-wonen-jazz-Roos-stadhoudersweg-LR-0387

Blij-wonen-jazz-Roos-stadhoudersweg-LR-0389

Miraldo’s kamer met een deel van zijn indrukwekkende platencollectie.

Blij-wonen-jazz-Roos-stadhoudersweg-LR-0394 Roos kreeg er met Miraldo niet alleen een enorme platencollectie bij, ook zijn sneakerverzameling zat bij de deal inbegrepen. ‘Dit zijn nog maar 175 paar. Drie jaar geleden heb ik 250 paar weggedaan, daarvóór kon ik elke dag van het jaar een ander paar sneakers dragen,’ lacht Miraldo.

collage_kidsroomOp de muur van het slaapkamertje van Nuwa en Kobe staat de tekst: ‘Forward ever, backwards never, prepare for whatever and always stay clever’, een tekst van rapper KRS-One. Ook de andere slaapkamers zijn klein maar fijn. Roos: “Het appartement boven ons heeft even te koop gestaan. ‘Zullen we er nog eentje doen?’ zeiden we tegen elkaar. Uiteindelijk hebben we het toch niet gedaan. Het is wel goed zo.”

Blij-wonen-jazz-Roos-stadhoudersweg-LR-0528

Deze funky family is duidelijk niet van plan om Rotterdam te verlaten en dat is héél goed nieuws voor alle jazz-, hiphop-, funk- en soulliefhebbers!