Vijfentwintig jaar geleden zei Jack reguliere huur- en koopcontracten vaarwel, en koos hij voor leegstandbeheer. “Niets is voor altijd en je hebt nooit zekerheid. Ook niet met een koophuis. Dus live in the moment!” Een keuze die lage woonlasten en veel vrijheid met zich meebracht, maar ook onzekerheid. Jack trainde zichzelf hiermee om te gaan. “Ik heb echt wel eens het gevoel gehad van ‘shit, ik moet eruit’ en natuurlijk was dat eng. Maar ik heb het losgelaten, ik wil niet meer bang zijn. De grap is dat hoe meer ik het losliet, hoe langer ik ergens kon blijven.”

De Hoornbrekerstraat, gezien vanaf het dakterras van Jack en de entree van ‘zijn’ pand.

Héél lage woonlasten

Vanaf het dak van zijn loft op de Hoornbrekerstraat ziet Jack bezoekers van ver aankomen. Kom je voor het eerst, dan word je gewaarschuwd. ‘Je wil niet dood gevonden worden in deze straat, maar als je eenmaal binnen bent is het te gek hoor! Althans, dat vinden de meesten.’ Inderdaad, vanaf de buitenkant kun je niet vermoeden wat voor wereld er schuilgaat achter de muren van het oude pand, net achter de Witte de With. Op de begane grond zit de sportruimte van een personal trainer, op de eerste verdieping een wachtruimte, zaal voor pilates én de kantoorruimte van een audiovisueel bedrijf. De bovenste verdieping inclusief het dakterras is van hemzelf. Jack speelde het slim; hij betaalt een lage huurprijs in ruil voor het beheer van het pand en zocht zelf extra huurders. ‘Ik maak er geen winst op, maar heb héél lage woonlasten. Inmiddels zit ik er al drie jaar, maar na de zomer van 2018 gaan ze het slopen. Ik probeer er dus maar lekker van te genieten.’

Blij-wonen-JackMontana-Rotterdam-Hoornbrekerstraat-web-0234

Blij-wonen-JackMontana-Rotterdam-Hoornbrekerstraat-web-0227

Blij-wonen-JackMontana-Rotterdam-Hoornbrekerstraat-web-0228

De wachtruimte voor de pilateszaal is ingericht met vintage giften en vondsten. Het kunstwerk aan de muur maakte Jack zelf.

Self made man

Jack is letterlijk én figuurlijk een self made man. Onder de naam Momentulist doet hij tal van creatieve projecten, waaronder fotografie en grafisch ontwerp. Ook is hij betrokken bij de pop-up store Lost and Found, die producten van Rotterdamse ontwerpers verkoopt.
“Ik heb een fantastisch leven met heel hoge ups en bizarre downs, maar ik heb geleerd hoe ik met mijn eigen downs om moet gaan.” Openlijk vertelt Jack over een ‘bizarre down’ in de jaren tachtig, de tijd waarin hij een van de eerste transgenders was in Nederland. “Hoewel ik dat woord liever niet gebruik want het plaatst je meteen in een hokje.” Lachend: ‘Ik noem mijzelf liever een ‘transformer’, dat klinkt nog cool ook. Weg met de hokjes en kaders!’ Als transformer van het eerste uur maakte Jack de weg vrij voor velen die na hem kwamen. “Het was niet makkelijk, maar ik heb veel geleerd tijdens dit proces. En ik leer nog steeds. Het belangrijkste is het omarmen en koesteren van je mannelijke én vrouwelijke kant.” Dat deed Jack heel letterlijk, door zijn meisjesnaam ‘Angel’ weer in gebruik te nemen. Jack Angel Montana, aangenaam!

Blij-wonen-JackMontana-Rotterdam-Hoornbrekerstraat-web-0167

Blij-wonen-JackMontana-Rotterdam-Hoornbrekerstraat-web-0218

Ik ben ervan overtuigd dat we niet gemaakt zijn om alleen te zijn, maar je kunt op verschillende manieren je leven met anderen delen.

De rust en acceptatie vond Jack vooral in de laatste paar jaar, na een periode van soul searching. Zo dronk hij ayahuasca thee (kruidenthee met een bewustzijnsveranderende werking) onder begeleiding van een bevriende shaman en besloot hij een periode celibatair te leven. Dat laatste houdt hij nu al vier jaar vol. “Ik kwam erachter dat ik niet alleen kon zijn. Toen ik eenmaal door de fase van eenzaamheid heen was, merkte ik dat ik niemand meer hoefde te ‘hebben’. Ik ben ook niet meer zo van het verliefd zijn. Het woord zegt het al: ver-liefd: je staat ver van jezelf af. Dus verliefdheid, liever niet. Maar liefde, heel graag!

Dakterras

Blij-wonen-JackMontana-Rotterdam-Hoornbrekerstraat-web-0275

Weinig bezit, veel vrijheid

Voor iemand die al 25 jaar leegstaande panden beheert en dus regelmatig moet verhuizen, heeft Jack een flinke uitzet. “De meeste spullen heb ik gekregen, ik kan er makkelijk afstand van doen als het moet. Hoe minder bezit, hoe beter. Ik heb het af en toe heus wel eens moeilijk maar oefening baart kunst.” Bovendien geeft het enorm veel vrijheid. Zo ging Jack eens 2,5 week op vakantie naar een vriendin in Spanje, om er vervolgens een paar jaar te blijven. Gewoon, omdat het kon. Ook reisde hij de wereld over om als Prince lookalike op te treden. “De wereld is mooi dus ik wil wel weer gaan reizen. Vooral Zuid-Afrika heeft veel indruk op mij gemaakt. Het optimisme van die mensen in de sloppenwijken is zo bijzonder! Ik dacht: als ik hier nou een stuk van mijn hart achterlaat, dan moet ik ooit weer terug om het op te halen.” Toch bezit Rotterdam het grootste stuk van zijn hart. “Ik ben nooit in New York geweest, maar ik krijg zó’n New York gevoel van deze stad!”

Blij-wonen-JackMontana-Rotterdam-Hoornbrekerstraat-web-0232

Blij-wonen-JackMontana-Rotterdam-Hoornbrekerstraat-web-0186

Een time out met een koekje of een jointje, of allebei?

Blij-wonen-JackMontana-Rotterdam-Hoornbrekerstraat-web-0215

Blij-wonen-JackMontana-Rotterdam-Hoornbrekerstraat-web-0172

De eeuwige jeugd

De levenswijsheden zijn niet van de lucht in huize Jack. Maar met zijn jeugdige looks hadden we hem minstens tien jaar jonger geschat dan hij daadwerkelijk is (47). Zijn geheim? Nooit oud worden! “Als je steeds denkt ‘ik word oud, ik word oud’, druk je je innerlijke kind weg. Daar wil ik voor waken. Ben je dertig? Dan zit je gewoon in je second fifteens. En veertig is je second twenties. Zorg dat je niet oud wordt. Dat is alles dat ik wil meegeven.”

Blij-wonen-JackMontana-Rotterdam-Hoornbrekerstraat-web-0251