Na diverse omzwervingen belandde Amara (mede-eigenaar vintage shop de Verbaasde Ree) eindelijk daar waar ze altijd al wilde wonen: het Oude Noorden van Rotterdam. In de Nieuwe Hamelstraat om precies te zijn. Daar woont ze sinds eind 2014 samen met haar vriend Roland. Het is op een steenworp afstand van het bruisende Zwaanshals, al is haar eigen straat volgens Amara heel anders. “Op dit moment zijn wij veruit de jongsten. Veel van onze buren wonen hier al ruim twintig jaar. Hiernaast bijvoorbeeld, de hele familie - moeder, dochter en tante - woont in hetzelfde rijtje.”

Amara-hamelstraat-LR-1Volop daglicht in de zithoek én uitzicht op de zo gewenste tuin.

Amara-hamelstraat-LR-48

Niet hip, wel hartelijk

De Nieuwe Hamelstraat is dus niet zo hip als het Zwaanshals, maar wel erg gemoedelijk. ‘Er wonen lieve mensen in deze straat en er is veel sociale controle,’ vertelt Amara. “Toen we hier introkken hield een groepje vrouwen ons nauwlettend in de gaten. Veel echtparen hier zijn met pensioen en letten dus goed op elkaar. Een fijne gedachte als je op vakantie gaat.” Die oplettendheid van de buurt kan je als beklemmend ervaren, maar Amara vindt het juist fijn. “Dat had ik in mijn vorige buurt Bergpolder niet, daar wonen veel jongeren en leefde je wat anoniemer.”

Amara-hamelstraat-LR-6De trots in huis en het resultaat van goed speurwerk is de Pastoe kast, een ontwerp van architect A.A. Patijn. De schaaltjes onderin waren van Amara’s oma. “Een gele puddingvorm en groen uitlekschaaltje voor fruit.” De tv is te groot naar Amara’s zin ‘maar mijn vriend wilde deze. Hij vond ‘m eigenlijk nog niet groot genoeg.’

Het uitstallen van haar kleine vintage vondsten doet Amara heel braaf alleen boven de bank en in de kast, zodat het haar vriend niet teveel wordt. “Je wil deze kast (wijst naar inbouwkast in de kamer) echt niet opendoen, die zit helemaal vol!”

Amara-hamelstraat-LR-4

In Bergpolder woonde ze eerst alleen en daarna samen met haar vriend, maar dat voelde voor hem niet als thuis. “Zijn spullen stonden er, maar dat was het dan ook.” Mede daardoor zochten ze een andere plek. Amara ging op zoek in het Oude Noorden want ‘de buurt maakte hem toch niets uit en ik wilde hier graag heen.’

Amara-hamelstraat-LR-46“Het flamingo behang was een compromis: dat mocht alleen op dit stukje muur.” Amara krijgt de vrije hand in het interieur, op voorwaarde dat het niet teveel wordt. “Het is goed dat Roland me remt, anders stond het hier vol en had elke muur een andere kleur of print, haha.”

Een huurhuis met tuin, het kán!

Het was een flinke klus, iets vinden dat écht naar hun zin was. Uiteindelijk vond ze via Huurintermediair deze huurwoning mét tuin. “We zochten al een paar maanden, maar kregen steeds niets toegewezen. Roland was student, ik ZZP’er: we waren een risico. Ik wilde bovendien per se een tuin, dus dat maakte de zoektocht niet makkelijker.” Bij elke bezichtiging waren er twintig andere geïnteresseerden en stellen met een vaste baan kregen voorrang. “We hadden ons er al bij neergelegd, maar toen zag ik dit.” Ze reageerden direct en kregen het huis toegewezen, eindelijk.

Amara-hamelstraat-LR-15

Geen kale kamer in het huis te vinden! Van haar kantoor aan huis maakte Amara haar ‘happy place’.

Amara-hamelstraat-LR-20

Ik wilde per se een extra kamer om als kantoor te gebruiken

Amara is ontzettend blij met de meerdere kamers in huis. “Twee slaapkamers was een voorwaarde, zodat ik een extra kamer tot kantoor kon bombarderen. Deze heeft er drie, dat is ideaal.” Amara werkt voor zichzelf en doet veel vanuit huis, des te fijner dat ze zich nu kan afzonderen. “In mijn vorige huis werkte ik in de woonkamer, maar mijn vriend praat en zingt veel in zichzelf. Nu kan ik me daarvoor afsluiten.”

Amara-hamelstraat-LR-18

De zwaarden waren van Amara’s vader, hij overleed in 2000. Hij maakte ook het schilderij dat op de overloop hangt: een oog dat door de tralies naar buiten kijkt. “Mijn vader heeft een tijdje vastgezeten, niet voor iets heel ernstigs hoor! In die tijd maakte hij dit schilderij. Het was een bijzondere man.”

Amara-hamelstraat-LR-47

Oude Noorden op nummer 1

Van alle buurten in Rotterdam Noord is het Oude Noorden Amara’s favoriet. “Ik wilde hier altijd al wonen. In Blijdorp woonde ik vier jaar samen met drie vriendinnen, daarna in Bergpolder. Ik miste daar vooral goede horeca en leuke winkels. Die zijn hier volop! Hier loop ik de deur uit en ben zo in het bruisende buurtje hierachter. Het leeft.” Vooral het idee dat alles - een kop koffie of wijntje - op loopafstand is geeft Amara een goed gevoel. “Van te voren dacht ik dat ik elke week naar de Rotterdamse Oogst Markt op het Noordplein zou gaan, maar in de praktijk doe je dat toch veel minder.”

Vintage shop de Verbaasde Ree

Met een eigen onderneming is de vrije tijd beperkt. Amara maakte van een liefhebberij haar werk. Samen met vriendin Fleur - ze kennen elkaar al sinds de basisschool - startte ze vintage shop de Verbaasde Ree (in de naam zijn de achternamen van beide verwerkt). “Ik werkte al voor mezelf en organiseerde events. Fleur opperde het plan voor een vintage shop en ik was direct enthousiast.” Al van jongs af aan wordt Amara omringd door oude spullen, al kon ze het niet altijd waarderen. “Mijn moeder nam me vroeger vaak mee naar rommelmarkten, vreselijk vond ik dat. Pas op latere leeftijd begon ik het écht leuk te vinden.”

Op de - uiteraard vintage - kaptafel in de slaapkamer bewaart Amara al haar sieraden.

Amara-hamelstraat-LR-23

Voor mijn werk kom ik de mooiste spullen tegen

Via hun online shop verkopen Amara en Fleur allerlei leuks. Het liefst willen ze op den duur een échte winkel. “Dat zou leuk zijn, een winkeltje in het Oude Noorden waar je ook een kop koffie kan drinken.” Offline zie je ze vijf keer per jaar op de Kaapse Vintagemarkt die ze op Katendrecht organiseren, samen met De Zeeuwse Meisjes.

Ook de eettafel in de keuken vond Amara via de Verbaasde Ree, het is een uitschuifbaar model. “Handig als er vrienden komen eten.”

Nu de tuin nog

Amara houdt van pasteltinten, Scandinavisch design, koper, goud, marmer en flamingo’s. Het maakt haar interieur vrolijk en fris. “Over mijn huis ben ik erg tevreden, al blijft er natuurlijk altijd wat te wensen over. Nu wil ik mijn tuin graag nog aanpakken. Een grote tafel en fijne stoelen moeten er komen, zodat we er in de zomer lekker met vrienden kunnen eten.”

Amara-hamelstraat-LR-39

Tijdens onze binnenkijker bij Amara - een tijdje geleden alweer - keek Open Rotterdam mee. Bekijk het item hier!