Blij Wonen kijkt altijd net iets verder dan alleen het gebouw of interieur. Juist de beleving ervan, de buurt, bezoekers en bewoners, laten we zien. In een serie die we maakten voor de Dag van de Architectuur tonen we de mens in interactie met de nieuwe architectonische iconen van Rotterdam. Daarbij staat het gebouw in gebruik centraal. Kijk maar eens goed, in sommige beelden herken je ze bijna niet.

Van de zes Rotterdamse iconen is dit de minst ijdele. Niet monumentaal als de Markthal of ontzagwekkend als De Rotterdam, maar vriendelijk en bescheiden. Het houten bouwwerk was geen doel op zich, maar een middel tot een groter doel. De 390 meter lange Luchtsingel blaast nieuw leven in de buurt en slaat een brug tussen creatieve en innovatieve plekken in de stad. Vooral deze gebiedsontwikkeling wordt geprezen. Zo won de brug het Stadsinitiatief 2012 en de Urban Intervention Award Berlin 2013. Het is met recht een bouwwerk voor de buurt én de bewoners.

Luchtsingel-LR-04109

Op je bike van de brug!

Van GROOS wandelen bezoekers, bewoners en bewonderaars nu eenvoudig naar Lokaal Espresso of North Sea Design aan de overkant, een oversteek die ‘dagjesmensen’ in de oude situatie misschien niet hadden gemaakt. Twee mannen bespreken al wandelend de zaken op een zondagmiddag, een ouder echtpaar bestijgt nieuwsgierig de gele trappen en een mevrouw slentert met haar boodschappentas de brug over. Een wandeling over de Luchtsingel is voor sommigen nu misschien nog iets voor de to-do list, maar in de loop der tijd zal de brug de dienende en functionele plek innemen die van oorsprong voor het bouwwerk werd bedacht. Dat daarnaast nieuwe manieren van gebruik voor de eigenlijke voetgangersbrug ontstaan, dat kunnen we toch alleen maar toejuichen? Zoals de jongen die op zijn mountainbike dankbaar gebruikmaakt van de trappen. Steeds opnieuw tilt hij zijn fiets omhoog om er vervolgens - als de kust veilig is - weer vanaf te denderen. De gebruikers van de brug blijken zo creatief als de locaties die het bouwwerk verbindt.

Luchtsingel-LR-0669

Is de Luchtsingel al van jou?

Met de Luchtsingel wordt het gebied rondom het ooit zo bruisende Hofplein in ere hersteld. Het verbindt Centrum met Noord en populaire plekken als DakAkker (het eerst oogstbare dak), GROOS en Biergarten met Park Pompenburg en de winkels en horeca van Station Hofplein. Deze boost voor de buurt gaat zo onder andere leegstand en verwaarlozing tegen. Bewoners kunnen op hun beurt ook een plankje bijdragen. Hoewel de 17.000 planken tellende brug eind 2014 na 2.5 jaar écht af was, kan je nog steeds sponsoren. Voor 25 euro koop je een plank met jouw naam, deel je jouw liefde voor vriend, vriendin of de stad. Een brug vol boodschappen dus, van ‘Wouter loves Rosalie’ tot ‘Bram Ladage Verse Patat’.

Luchtsingel-LR--2

Tijdens de Dag van de Architectuur op 20 juni wordt de Luchtsingel officieel geopend met een Urban Picknick. Luister in dit weekend ook eens naar ‘het waarom’ achter het bouwwerk. Tijdens de tours vertellen gidsen je graag alles over het verleden en heden van de Rotterdamse iconen.