De ondernemende Sanne (eigenaar van salon Skin by Dermalogica) en creatieve Sierk (grafisch designer en medewerker bij restaurant Ballroom) wonen samen sinds 2011 in een jaren dertig appartement aan het Baljuwplein in de Provenierswijk.

Al een maand na hun ontmoeting trok Sierk bij Sanne in aan het Baluwplein. Hij nam zijn meubilair en rechterhanden mee. Het resultaat is een knus en persoonlijk interieur met vintage en zelfgemaakte meubelen en een vleugje Parijs, Sanne’s andere grote liefde.

Blijwonen-Sanne & Sierk - Baljuwplein-9540

Ik moest wel even wennen aan deze grote stad

Het appartement is niet groot, maar goed ingedeeld met mooi meubilair en gezellige hoekjes. ‘Negen jaar geleden kocht ik het huis, op 31 december,’ zegt Sanne. “Ik moest wel wennen hoor, aan het grote Rotterdam. Zelf kom ik uit een klein dorpje net erbuiten. Inmiddels ben ik gewend aan de grootte van de stad en wil ik niets anders meer!”

Blijwonen-Sanne & Sierk - Baljuwplein-9656

Mooi pleintje in de Provenierswijk

Het pand aan het Baljuwplein in de sfeervolle Provenierswijk stamt uit 1937. Vroeger stond er een circus op dit plein, weet Sanne te vertellen. “Hier vlakbij is in de Tweede Wereldoorlog een bom gevallen, gelukkig zijn deze panden gespaard gebleven”. Wat maakt deze buurt een fijne buurt om te wonen? ‘Het is een gezellige wijk, we hebben een mooi pleintje voor de deur en veel groen’ zegt Sierk. “Ik hou van pleintjes, het geeft een weids uitzicht. Af en toe hebben we wat herrie van wat hangjongeren, maar we wonen hier verder fijn.”

Blijwonen-Sanne & Sierk - Baljuwplein-9554

De koperen kroonluchter in de slaapkamer is een huwelijkscadeau: er hangen gelukswensen van vrienden aan.

Logeerkater

Sanne: “Ik hou van katten en we zouden best huisdieren willen, maar hebben besloten het toch niet te doen in dit huis. Zonder tuin is het zo zielig voor een kat. Wel hebben we af en toe een “logeerkater”. Nox is de buurtkat die hier af en toe naar binnen sluipt en soms ook een nachtje blijft slapen, gezellig op het voeteneinde van ons bed.”

Huwelijksreis in een brandweerbus

Als je vanuit de woonkamer naar buiten kijkt zie je hem direct staan: een knalrode brandweerbus. Sierk kocht de bus anderhalf jaar geleden via Marktplaats en bouwde de bus om tot camper. Sierk: “Vorig jaar zijn we getrouwd. Daarna gingen we er een maand mee op huwelijksreis naar Frankrijk.” Sanne: “We reden eerst naar de Champagnestreek waar we verschillende champagnehuizen bezochten, eigenlijk was de hele huwelijksreis een soort wijnreis. Natuurlijk zijn we ook in Parijs geweest.” In augustus zijn veel Parijzenaren zelf op vakantie dus kan je er in die maand als toerist gratis parkeren. Sanne en Sierk maakten daar gebruik van en sliepen in hun bus in hartje Parijs. “De eerste nacht sliepen we in designhotel Mama Shelter, daarna campeerden we overal en nergens in onze camper.”

Blijwonen-Sanne & Sierk - Baljuwplein-9635

Soms stel ik me voor dat ons huis in Parijs staat

Sanne kent Parijs overigens op haar duimpje: ze gaan er ongeveer vijf keer per jaar heen. “Ik heb een passie voor Parijs. Dat gaat zover als in: als ik me slecht voel zet ik een film van Parijs op. Zoals Midnight in Paris, Intouchables of Amélie. Soms doe ik ook alsof ik in Parijs ben en stel ik me voor dat ons huis in Parijs staat.” Het negende arrondissement is Sanne’s favoriet en dan vooral SoPi, South Pigalle, in de buurt van Moulin Rouge. Het liefst woonde ze in Parijs en samen dromen ze ervan ooit een appartement of studio in Parijs te hebben.

Blijwonen-Sanne & Sierk - Baljuwplein-9624De disco klassiekers van Sierk

Beats aan het Baljuwplein

Sierk woont nu, als geboren Rotterdammer, prima naar zijn zin aan het Baljuwplein. Zijn platenkoffers en -spelers (er staan er in totaal vier in de woonkamer) drukken een stempel op het interieur. “Ik draai graag platen in mijn vrije tijd, maar draai ook bij Bar (horecagelegenheid), in galeries en bij openingen of tijdens het Filmfestival in de Rotterdamse Schouwburg. Vooral oude disco, Italo en electro draai ik veel, ook hier thuis.” Toen Sanne en Sierk elkaar bijna vier jaar geleden leerden kennen presenteerde Sierk de Muziekquiz “Raad de Plaat” op Camping Rotterdam in Overschie. Aan het grote bureau in de woonkamer - Sierk noemt het zijn commandocentrum - is hij dagelijks op zoek naar platen en muziek, nieuw en oud. Gelukkig houdt Sanne van dezelfde muziek. “Sierk draait blije muziek. Italo kende ik als muziekstijl eigenlijk niet, maar Sierk heeft me muzikaal opgevoed. We hebben hier eigenlijk altijd muziek op staan.” Ook onder het (zelfgemaakte) bed staan kisten vol platen, vooral van vroeger die Sierk niet meer veel draait. “We slapen nu op oude techno en gabber.”

Sanne: “Die teddybeer is van mij, die heb ik helemaal stuk gekroeld.”

Scheepvaartfamilies

Bij beiden zit Rotterdam verankerd in hun hart. Hij is er geboren en getogen, zij komt uit een dorpje vlakbij en allebei komen ze uit een scheepvaartfamilie, met schippers als opa. De overgrootopa van Sierk kwam vanuit China op een groot schip Rotterdam binnenvaren en is er nooit meer weggegaan. Hij trouwde met een Nederlandse en was destijds een van de eerste Chinezen die zich in de stad vestigde, vertelt Sierk. En wel op Katendrecht, waar toevallig ook de zus van Sanne’s oma woonde. Zij verhuurde in diezelfde periode kamers aan dames van lichte zeden. “Misschien hebben ze elkaar ooit ontmoet, wie weet.”

Katendrecht is, niet alleen vanwege de historie, één van hun favoriete Rotterdamse buurten. Regelmatig eten ze op het Deliplein of drinken een biertje in de Fenixloods bij de Kaapse Brouwers. Sanne zou er best willen wonen, en dan in zo’n loft of pakhuis: lekker open en zonder muren. Een groot contrast met hun huidige woning: het interieur ademt nostalgie.

Blijwonen-Sanne & Sierk - Baljuwplein-9545

Pronkstuk in huis is het kastje met ingebouwde radio. Toen ze het kochten zat het originele aankoopbewijs uit 1937 er nog in, toevallig ook het bouwjaar van hun huis. Op het kastje prijkt de tv. “We kijken nooit tv. Als het 2 of 3 keer per maand is, dan is dat veel. Soms zetten we een film of serie op. We zijn gerichte kijkers, geen zappers.” ‘Als je geen tv kijkt heb je zoveel meer tijd voor andere dingen,’ zegt Sanne.

Een droom, een doel en doorzettingsvermogen

Op haar eenentwintigste startte Sanne haar eigen bedrijf. Ze woonde toen in Oostvoorne en opende aan huis een huidverzorgingspraktijk (‘geen schoonheidssalon, dat klinkt zo jaren tachtig truttig’). Haar toenmalige relatie liep stuk dus vertrok ze naar Rotterdam. “Iedereen ging studeren en stappen, maar ik wilde geld verdienen. Ik wil vroeg met pensioen!” In Rotterdam startte ze opnieuw, ook met haar praktijk aan huis. “Ik was er erg serieus mee bezig en na het eerste jaar - ik was toen 27 - zat ik bomvol geboekt”.

Haar opleiding NLP (Neurolinguistisch programmeren) helpt haar te denken vanuit mogelijkheden en doelstellingen. In haar zoektocht naar zichzelf reisde ze door de Sinai woestijn ‘om wat dingen uit te zoeken.’ Door de rust, de reis en het slapen in de buitenlucht kwam ze dichter bij zichzelf. Vlak daarna leerde ze Sierk kennen en vond ze een nieuwe bedrijfsruimte op de Meent. “Ik zag het, heb direct gebeld, ben gelijk gaan kijken en heb het toen, zonder plan, gewoon gedaan.”

Ik heb inmiddels negen mensen in dienst

Een goede zet, zo blijkt. Skin by Dermalogica is een goedlopende zaak. “Ik zit er nu zes jaar en heb inmiddels negen mensen in dienst. We zijn zeven dagen per week open, ook in de avond, en zitten altijd vol.” Daarnaast is ze nog steeds met NLP bezig. “Ik begeleid mensen als coach door de juiste vragen te stellen. Dat is uiteindelijk wat ik wil: mensen helpen met het realiseren van hun dromen.”

Ballroom

Door het succes van Sanne’s bedrijf springt Sierk bij. Hij is van huis uit grafisch ontwerper en maakt voor Skin by Dermalogica van alles. “Ik verzorg de marketing, administratie, website en visitekaartjes.” Voor Ballroom - het restaurant van zijn broer - ontwierp Sierk de spelkaarten en hij werkt daarnaast mee ‘op de vloer’. “Ik ben ontzettend trots op mijn broertje en de twee zaken die hij samen met zijn compagnon leidt.”

Blijwonen-Sanne & Sierk - Baljuwplein-9709De eettafel, salontafel en het bed maakte Sierk allemaal zelf.

Parijs om de hoek

‘Ooit wil ik naar het buitenland verhuizen, naar Parijs of Ibiza’ zegt Sanne.” Hier herinnert alles me aan werk. Daarbuiten kan ik beter ontspannen.” In Rotterdam staat West op de wensenlijst. ‘De Graaf Florrisstraat is mijn favoriet’ zegt Sanne. Sierk vindt het er te donker en geeft de voorkeur aan de Burgemeester Meineslaan achter de Heemraadsingel. “Ik ben ook gehecht geraakt aan Rotterdam hoor! Bovendien wonen we op 2 minuten van Rotterdam CS en stap je daar in de Thalys die je in 2.5 uur naar Parijs brengt. We wonen er dus eigenlijk vlakbij!”