Blij Wonen werkt aan een boek met kijkjes in de buurten, huizen, studio’s en werkplaatsen van Rotterdamse makers en creatief ondernemers. In de aanloop hiernaartoe geven we je online steeds een preview, zoals hieronder. In het boek uiteraard veel meer mooie plaatjes en praatjes van (een selectie van) deze ondernemende Rotterdammers.

Toen architecten Agata en Arek Seredyn (oprichters RaFa-kids) in 2001 naar Rotterdam kwamen, voelden ze dat de stad hen veel te bieden had. Vrijheid vooral, en veel mogelijkheden. Zowel privé als professioneel. Agata: “We hielden direct van de vibe hier, dat rauwe en grootstedelijke.” De stad stelde niet teleur. Ze bouwden er naast een gezin óók een goedlopend bedrijf op.

BlijWonen-RaffaKids-LR-0931

Buurtwinkeltje in Bergpolder

In de Bergpolderstraat kochten Agata en Arek hun huidige woning, een voormalig winkelpand. Arek: “Het was piepklein, maar we zagen de mogelijkheden. Het was karakteristiek en had een grote tuin.” Geef deze twee architecten een ruimte, en ze maken er iets van. Ook in dit voormalige buurtwinkeltje zagen ze genoeg kansen en vooral een mooie uitdaging. Agata: “We probeerden het huis zo efficiënt mogelijk in te delen. Dat was met de keuken best lastig. Eigenlijk wilde ik een woonkeuken, maar dat is hier gewoon niet mogelijk.”

BlijWonen-RafaKids-LR-1088

Toch voelt het niet alsof er concessies zijn gedaan, het huis oogt af en zelfs ruimtelijk. Arek: “Door bijvoorbeeld deze kast tot aan het plafond door te trekken, maken we optimaal gebruik van de hoogte van ons huis. Dat moet wel, want verder hebben we heel weinig bergruimte.” Om dezelfde reden maakte het stel ook hun eigen bed op maat, met allerlei slimme opbergmogelijkheden.

We krijgen veel bestellingen uit Londen, New York en Parijs

Toen kwamen er kinderen. Het stel zocht naar mooi én passend meubilair voor de kinderkamer, maar vond niets van hun gading. Ze besloten zelf een bed te ontwerpen en dat werd opgemerkt. Zo stapten ze ‘per ongeluk’ van architectuur over naar meubelontwerp, ingegeven door hun twee zoons Frank en Robert. Een vereiste bij hun ontwerpen? Ze moeten het zelf vooral mooi vinden. Eenvoud is daarbij het uitgangspunt. Agata: “We merken dat onze ontwerpen goed in de smaak vallen bij stedelingen en krijgen veel bestellingen van mensen uit Londen, Parijs en New York.” Sinds 2012 werken ze full time aan hun merk. Inmiddels leveren ze over de hele wereld.

Wil je meer van deze slim ingerichte woning zien én meer te weten komen over het succesverhaal achter RaFa-Kids? Dat kan, binnenkort. Lees hier meer over het boek waar we aan werken, met binnenkijkers bij de buurten en creatieve bewoners van Rotterdam.