Blij Wonen werkt aan een boek met kijkjes in de buurten, huizen, studio’s en werkplaatsen van Rotterdamse makers en creatief ondernemers. In de aanloop hiernaartoe geven we je online steeds een preview, zoals hieronder. In het boek uiteraard veel meer mooie plaatjes en praatjes van (een selectie van) deze ondernemende Rotterdammers.

We zijn op bezoek bij Saskia Haex (illustrator & grafisch ontwerper). Haar huurhuis ademt rust. Saskia zit aan tafel met een kop thee en tuurt naar haar moestuin en kipjes buiten. Kat Katleen zit op schoot. “Ik was ontzettend blij toen ik dit huis kreeg toegewezen, ik wilde graag een tuin.” Zo rustig als haar huis is, zo onrustig is het in Saskia’s hoofd. Ze werkt hard, veel en op de klok. “Illustreren is ook werken. Ik plan tijd in en daarin moet het gebeuren.” Dat is Saskia. Aan stilzitten doet ze niet, aan racen des te meer.

Meer stress, minder productief

Thuis, in de Roo Valkstraat, komt Saskia tot rust. Ze woont pal naast de Schiekade en vlakbij het centrum, maar daar merk je niets van. Ze heeft een moestuin en kippen. “Die wilde ik altijd al. Ze geven elke dag een ei, behalve als ze stress hebben. Laatst waren ze hier tegenover aan het verbouwen, toen sloegen ze wel eens een dag over.” Saskia zelf heeft geen stress, niet meer. Haar werkdagen plant ze vol, haar weekenden houdt ze vrij. Zo simpel is het. “Dat is een proces geweest hoor. Ik heb mezelf geleerd beter te plannen, dat moest op den duur wel. Ik was altijd aan het werk, ook ’s avonds en in het weekend. Dat ging niet meer, het moest anders. Als ik nu ’s avonds naar huis ga, ben ik vrij. Thuis heb ik geen computer. In het weekend doe ik leuke dingen, fietsen bijvoorbeeld.”

BlijWonen-SaskiaHaex-LR-1238Eén van de vijf racefietsen van Saskia. Op de muur verschillende werken van andere illustratoren. “Ik hang van mezelf vrijwel niets op.”

Eigenlijk woont Saskia te dicht bij haar werk, het is nog geen vijf minuten fietsen van haar huis in de Agniesebuurt naar het Stadhuisplein in het centrum. Ze ontwerpt, illustreert en maakt graag zeefdrukken. “Ik probeer vaak iets nieuws. De laatste tijd tekende ik bijvoorbeeld veel planten. Ik maakte er deze serie van.”

BlijWonen-SaskiaHaex-LR-1462

Wil je meer zien van Saskia’s huis en studio? Dat kan, binnenkort. Lees hier meer over het boek waar we aan werken, met binnenkijkers bij de buurten en creatieve bewoners van Rotterdam.