Na een jeugd in Zeeland en studietijd in Amsterdam en Utrecht bevond Marlies’ hele leven zich plotsklaps in Rotterdam. Samen met vriendin Frederique opende ze winkelcafé de Zeeuwse Meisjes in 2013. “In Utrecht of Amsterdam was dit veel lastiger te realiseren. Eenmaal op Katendrecht wisten we snel dat dit de perfecte plek was.” Inmiddels woont ze ook op ‘de Kaap’, samen met vriend Joris en dochter Sammie.

Blijwonen-Marlies-Rotterdam-Katendrecht-LR-7809

Droom

Met de opening van hun eigen winkel kwam een langgekoesterde droom uit. Een droom die al in 2005 ontstond tijdens een rondreis die Marlies en Frederique samen door Nieuw-Zeeland maakten. Hij stond een tijdje in de ijskast vanwege banen in Utrecht en Amsterdam. Bovendien wilden ze niet overhaast beginnen, maar een goed plan uitwerken. De droom sluimerde altijd op de achtergrond en stiekem speurden Marlies en Frederique altijd naar dé kans. Die deed zich in 2012 voor!

Door de openslaande deuren in de keuken kom je op het balkon met bistroset, bloemen en barbecue.

Katendrecht was de perfecte plek voor ons

Haar ondernemersdrang wist Marlies lang te beteugelen, maar in de loop der jaren kreeg hun plan toch steeds meer vorm. “In Utrecht of Amsterdam was dit veel lastiger te realiseren. Je bent daar gebonden aan veel meer regels en daarnaast liggen de huurprijzen hoger. Toen hoorden we over Rotterdam, over Katendrecht. We besloten te gaan kijken. Eenmaal hier wisten we snel dat dit de perfecte plek was. Ook het pand was precies wat we zochten: niet te groot, niet te klein en sfeervol.”

Blijwonen-Rotterdam-Katendrecht-Marlies-LR-7833Marlies woont in de Rechthuisstraat, een paar minuten lopen van de winkel aan de Sumatraweg 13.

Heerlijk huren

Marlies woonde nog steeds in Utrecht en zou heen- en weer gaan reizen. Maar toen ze van een ruime gerenoveerde huurwoning hoorden, op een paar minuten lopen van de winkel, wilden ze ook die kans niet laten schieten. “We huurden op dat moment een huis in de binnenstad van Utrecht en keken rond voor koopwoningen, maar een leuk én betaalbaar huis vinden was onmogelijk.” Ze genieten nu van de ruimte die ze hebben, de winkel om de hoek en het water rondom ‘schiereiland’ Katendrecht. “Regelmatig lopen we ’s avonds samen langs de kade.” Nóg een voordeel: Zeeland ligt dichterbij. “Sinds ik hier woon, ga ik er vaker even heen in het weekend.” Marlies’ familie woont nog in Zeeland en ze komt er dus nog geregeld.

Blijwonen-Marlies-Rotterdam-Katendrecht-LR-7770

Onzekerheid en ondernemerschap

Marlies groeide op in Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen), net als Frederique: ze woonden in dezelfde straat en kennen elkaar dus al van jongs af aan. Samen belandden ze in Utrecht. “Ik weet nog precies hoe ons telefoongesprek ging toen ik Frederique vertelde dat ik Film- en televisiewetenschap ging studeren. Ik zei iets als ‘dat is denk ik ook wel een leuke studie voor jou’ en Frederique zei ‘ja, ik hou ook erg van films’. Haha, zo grappig hoe makkelijk je op die leeftijd keuzes maakt.” Dat is nu, als ondernemer, soms heel anders. Er zijn meer risico’s, meer zorgen. Marlies gaf een fulltime baan én salaris op voor een onzeker bestaan.

Je hebt een lange adem nodig, maar er komen steeds meer mensen

De eerste twee jaar werkten ze keihard zelf, elke dag. Inmiddels namen ze die beruchte volgende stap: het aannemen van personeel. “We merken met de winkel dat er steeds meer aanloop is. Dat duurde wel even, in het begin moesten we het vooral van het weekend hebben. Langzamerhand komt er steeds meer volk naar Katendrecht. Met de andere ondernemers hier kijken we hoe we elkaar kunnen versterken.” Een voorbeeld van zo’n samenwerking is de Kaapse Vintagemarkt die Marlies en Frederique vier keer per jaar organiseren (volgende editie: 18 september 2023). Dit doen ze samen met de dames van De Verbaasde Ree, bij Amara keken we eerder al binnen. De markt is inmiddels een naam. “Het is leuk om te zien dat dat werkt en om te merken dat we - door onze naam en roots - ook een Zeeuwse doelgroep aantrekken. Die zoeken ons speciaal op, dat hadden we van te voren niet kunnen bedenken!”

Blijwonen-Rotterdam-Katendrecht-Marlies-LR-7818

Net als in de winkel heeft Marlies thuis veel oude meubelen. “Dit wandmeubel is mijn meest dierbare meubelstuk.”

Blijwonen-Rotterdam-Katendrecht-Marlies-LR-7705

Het wandmeubel van Poul Cadovius is Marlies’ pronkstuk in huis. “We zochten zo’n soort kast heel lang voor de winkel en waren erg blij toen we uiteindelijk een mooi vintage exemplaar vonden.” Inmiddels heeft ze de kast zelf ook thuis. “Ik wist dat mijn opa en oma vroeger zo’n kast thuis hadden, daar had ik herinneringen aan. Toen ik ‘m bij mijn oma op zolder vond, goed ingepakt en helemaal compleet, was ik ontzettend blij. Ik kon bijna niet geloven dat ‘ie zo compleet en in goede staat was. Het is niet alleen een prachtobject, maar ook een waardevolle herinnering aan mijn opa en oma.”

Ten tijde van de binnenkijker is Marlies hoogzwanger. De babykamer was er helemaal klaar voor en inmiddels slaapt dochter Sammie er.

Blijwonen-Rotterdam-Katendrecht-Marlies-LR-7744

Van Zeeland via Utrecht en Amsterdam naar Rotterdam: Marlies is erg gelukkig met haar plek. “Ik vind Katendrecht geweldig, vooral door de ligging aan het water. Misschien zijn het m’n Zeeuwse roots, maar het water trekt aan. Ik wilde graag dichtbij het water wonen. We lopen regelmatig ook rondje langs de kade ’s avonds. Dat uitzicht vanaf Katendrecht op de stad is fantastisch. De beste plek ook tijdens de jaarwisseling, maar daar komen helaas steeds meer mensen achter. ”

Door de winkel leerde ik de buurtbewoners ook sneller kennen

Door het winkelcafé leerde Marlies de buurt - en vooral de buurtbewoners en mede-ondernemers - nog sneller kennen. “Er woont een leuke mix van mensen, ook hier in de straat. Veel oude Kapenezen en mensen die hier recent zijn komen wonen. Iedereen is hartelijk. Doordat ik veel mensen ken vanuit de winkel, maak je ook in de buurt sneller een praatje.” Als Marlies richting centrum gaat, neemt ze regelmatig de Waterbus. “Hij stopt hierachter (halte Linker Veerdam) en steekt direct over naar de halte Erasmusbrug, je bent er zó.”

Nacht van de Kaap

Marlies doet graag een borrel in de Ouwehoer op het Deliplein en kijkt alweer uit naar de Nacht van de Kaap. Op zaterdag 3 september 2023 hoor je tijdens dit event de levensliederen en sterke verhalen op en over Katendrecht. Ook De Zeeuwse Meisjes doen een beetje mee: ze zijn langer open en schenken stiekem extra sterke… koffie.