Nog maar even woont ze er. Binnenkort trekt Elke (mede-oprichter en eigenaar van RAAF) in bij haar vriend. Gelukkig verandert er weinig, niet eens haar adres. Vriend Vincent woont namelijk een verdieping boven haar huidige hoekappartement. Samen met Ashley zijn ook zij onderdeel van de creatieve ‘commune’ in het Kopblok Pretorialaan. Het eerste ‘Kopblok koppel’ is dus een feit. “Naar boven verkassen is logischer, het is er veel groter.” Over de inrichting maakt ze zich geen zorgen. “We hebben dezelfde smaak, onze spullen versmelten tot één geheel.” De hoeveelheid is wél een puntje van zorg. “We hebben zóveel samen!”

Blijwonen-Rotterdam-Elke-Pretoria-web-4160Elke woont op de hoek en heeft een weids uitzicht over de Maashaven.

Blijwonen-Rotterdam-Elke-Pretoria-web-4158

Sfeervol slakkenhuisje

Elke’s huidige woning (ze woont er sinds 2013) is klein, ‘een soort slakkenhuisje’ noemt ze het. De woonkamer krult om de keuken, waarachter de slaapkamer en kleine badkamer schuilgaan. De slechts vijftig vierkante meters zijn goed benut, maar ‘ik heb weinig bergruimte en moet dus vaak opruimen.’ Haar stijl is het resultaat van jaren. “Eigenlijk hou ik helemaal niet van teveel spullen, maar toch heb ik best veel. Ik koop weinig, maar met de jaren heb ik toch aardig wat om me heen verzameld.” Iets wat ze maar moeilijk laat liggen zijn (mooi vormgegeven) boeken. “Ik kan geen boekenwinkel inlopen zonder een mooi kookboek mee te nemen, die zijn mijn favoriet. Vooral die van Yvette van Boven, ik heb ze bijna allemaal.”

Links de kookboeken van o.a. Yvette van Boven. “Helaas heb ik vaak te weinig tijd om er iets uit te maken.” Erboven poster ‘Ploesoe in de sky’, ‘gemaakt door Floor Merk, een medewerker van RAAF. “Als ik straks meer woonruimte heb wil ik per se twee poezen.” Rechts een oude tv die Elke van haar vader kreeg en nu wordt gebruikt als bijzettafel.

Blijwonen-Rotterdam-Elke-Pretoria-web-4195

Veel kleine prullen nam ze mee van reizen. Zoals de poppen uit Indonesië, een huwelijksgeschenk van vrienden die daar trouwden. De blikjes komen uit Canada, waar Elke vorig jaar een rondreis maakte met haar vriend. “Ik vond ze leuk dus heb er plantjes in gezet. Canada was fantastisch trouwens!” Ze pakt haar mobiel erbij om ons de foto’s te laten zien.

Blij-Wonen-Rotterdam-Afrikaanderwijk-Pretorialaan-Elke-Canada

Een foto van Elke’s reis door Canada.

Blijwonen-Rotterdam-Elke-Pretoria-web-4172

De Afrikaanderwijk heeft alles

Als mede-oprichter van RAAF en Dit is Zuid maakt ook Elke zich hard voor dit deel van de stad. “De Afrikaanderwijk is mijn favoriete buurt. Ja, ook ik dacht daar ooit anders over. Ik kwam hier als Brabander, woon sinds 2006 in Rotterdam en heb inmiddels verschillende buurten gezien. Ik kan nu vol overtuiging zeggen dat ik hier het meest naar mijn zin woon.” Ze woonde eerst op de Oude Binnenweg, volgens haar ‘de meest verschrikkelijke plek om te wonen!’ Met ’s nachts vaak ruziënde dronken mensen ‘en overdag winkelend publiek dat je voor de voeten loopt als jij haast hebt om naar de supermarkt te gaan.’

Blijwonen-Rotterdam-Elke-Pretoria-web-4133

‘Dingen met een persoonlijk verhaal bewaar ik’, vertelt Elke. “Zoals een doos vol postzegels uit Australië, van mijn eerste pakket dat ik daar naar Nederland verstuurde, kaarten die ik kreeg, foto’s en souvenirs.”

In een illustratie (linksboven) verwerkte Elke allerlei jeugdhelden en cartoons. Ze is opgeleid als illustrator, maar met RAAF heeft ze haar roeping gevonden. “Eigenlijk ben ik zakelijker dan ik vroeger wilde toegeven. Ik heb gevoel voor beeld, maar voel minder de urgentie die ik bij anderen zie.” Een droom die ze nog koestert is ooit haar eigen textielpatronen maken. “Misschien ooit, als het wat rustiger is.”

Af en toe een schietpartij hoort erbij

Hoewel je vaak hoort dat Zuid gevaarlijker zou zijn dan andere stadsdelen, merkt Elke daar niets van. “In alle buurten van Rotterdam gebeurt wat, het is de grote stad! In de tijd dat ik hier woon kan ik me drie incidenten herinneren, waar ikzelf overigens weinig last van had. Eén keer hoorde ik ’s nachts schoten. Zonder het geluid te kennen, herkende ik het direct.” Elke vindt dat niet ‘typisch Zuid’. “Ook op de Binnenweg gebeurde dat, ik vind het onterecht om dat dan aan Zuid te koppelen.” In tegenstelling tot veel anderen doet ze niet aan ‘buurtdiscriminatie’ en is ze zelf ook vaak in het Stadscentrum, West of Noord te vinden. “Mijn ‘Rotterdam-moment’ beleef ik als ik over de brug terug naar huis fiets. Het uitzicht ’s nachts zó mooi… Vaak ben ik dan een beetje dronken en wordt ik er zelfs emotioneel van.”

Links haar bed met erboven o.a. een plattegrond van Banff National Park in Canada, een gebied dat veel indruk maakte. Rechts pal naast haar bed de opening naar haar badkamer.

Ik zie hier steeds vaker hippe types in de buurt

Elke houdt van haar uitzicht op de Maas en van haar werk om de hoek. Ze denkt bovendien dat er een verandering gaande is. “Het straatbeeld verandert, er komt een ander type mens en ik zie steeds vaker toeristen.” Dat ‘haar’ Kopblok Pretorialaan genomineerd was voor de Rotterdam Architectuurprijs heeft Elke wel gemerkt. “Mensen probeerden vanaf de straat naar binnen te gluren.”

Tours tonen échte Zuid

De vriendengroep in het blok hoopte zelf een bewoner voor Elke’s appartement te mogen voordragen maar ‘helaas mag dat niet. Vestia is verplicht om iemand van de lijst te plaatsen, omdat dit sociale huur is.’ Op dit moment is iedereen in het blok onderdeel van stichting Dit is Zuid en doen ze gezamenlijk mee aan tours en openhuizendagen. “Misschien wordt dat met een nieuwe bewoner lastiger.”

Zelf moet ik óók nog heel veel van Rotterdam ontdekken

Dit is Zuid brengt mensen tijdens tours in contact met het echte Zuid: de initiatieven, ondernemers, winkels en verhalen. “Ikzelf leer ook nog steeds veel over Zuid. Ik fiets graag op mijn racefiets door het Zuiderpark. Toen ik dat park voor het eest zag… het is zo groot, ik had het helemaal niet verwacht!” Dat je op Rotterdam Zuid ook op een oude spoorlijn kunt fietsen, hoorde Elke van een DITISZUID-gids. “Ik heb inmiddels een flinke to-do lijst van wat ik zelf nog moet zien en doen op Zuid.”

Blijwonen-Rotterdam-Elke-Pretoria-web-4227De bank was van Elke’s ouders. “Het kaktuskussen is gemaakt door een vriendin, ontwerpster Manon van Trier.”

RAAF is coming!

Dat Elke en haar bovenbuuf drukke dames zijn is duidelijk. “We zijn onderdeel van drie stichtingen, dat is best dramatisch eigenlijk. Af en toe uitrusten én zelf onze buurt blijven ontdekken, dat zou op termijn fijn zijn.” Met Dit is Zuid bieden ze straks negen verschillende tours door allerlei wijken van Rotterdam Zuid. “Van ‘Kaap de la Vista’ tot een architectuurtour.” Het startschot is de opening van RAAF op 13 februari, op de nieuwe locatie in de Maassilo. “Best spannend, er komen zóveel mensen!”

Het was een stressvol jaar, nu zijn we klaar voor de heropening!

Met o.a. een optreden van The Kik gingen de (gratis) tickets als zoete broodjes. “De tickets zijn op. Het is gratis omdat het ons cadeautje is, vanwege ons vierjarig bestaan. Al ons spaargeld zit erin. We zijn een jaar lang dicht geweest vanwege de verbouwing, nu willen we knallen!” Dat doen ze onder andere met de lancering van eigen RAAF bier, ‘De Dorstige Dames’ van Eurotrash Brewery. “We kozen voor donker bier, dat past bij RAAF. Ashley en ik worden snel dronken dus het mocht niet te zwaar zijn, haha.”

We geven kaarten weg voor de opening van RAAF én een Maassilo-tour. Lees er hier meer over.