Het vers opgeleverde appartement van Sebastian (strategic partnership developer bij Google) schittert in de zon. Niet zo gek met die grote raampartijen. Vanuit zijn appartement kijk je op het stadscentrum: het oude postkantoor, stadhuis, de Delftse Poort en, aan de andere kant, de Koopgoot en Montevideo. Ook zie je omliggende appartementen van ‘de buren’ en het vele kenmerkende (driedubbele) glas. Niet voor niets wordt het Timmerhuis in de Rotterdamse volksmond al ‘de glasbak’ genoemd. Sebastian is in zijn nopjes met zijn nieuwe aankoop. “Dat het een ontwerp van OMA is speelde zeker mee voor mij.”

Blij-Wonen-Rotterdam-Meent-Timmerhuis-Sebas1513Lees hier over Sebastians favoriete spots in de buurt.

Pied-à-terre

Sebastian woont in Dubai, maar kocht zijn eerste huis in ‘zijn’ Rotterdam. “Ik ben nog regelmatig in Rotterdam en wil graag binding met de stad houden.” Wat trok hem, van alle woontorens in de Maasstad, zo aan in Het Timmerhuis? “Natuurlijk bekeek ik verschillende opties. Zo bezocht ik een appartement in de Markthal, bekeek ik een loft in St. Job, overwoog ik een bezichtiging in De Rotterdam en ging ik op gesprek bij de Fenixlofts op Katendrecht.

In Dubai woon ik de 40e verdieping, hier wilde ik mijn huis graag wat lager

Het appartement in St. Job was te donker naar zijn zin, de Fenixlofts vond hij fantastisch, maar destijds waren nog niet alle licenties rond. Bovendien heeft de centrale ligging van zijn huidige woning de voorkeur. “In Dubai woon ik in een woontoren (een ontwerp van Britse architect Norman Foster) op de 40e verdieping. Daardoor was ik minder gecharmeerd van De Rotterdam. Hier op de zesde verdieping van het Timmerhuis zit ik middenin de stad en kijk ik uit op historische gebouwen als het Stadhuis. Dat mis ik in Dubai, daar is écht alles nieuw.”

Blij-Wonen-Rotterdam-Meent-Timmerhuis-Sebas1510In zijn stukje Timmerhuis zit hij het liefst aan de bar in de keuken. “Dit uitzicht is fantastisch. Ik zit ook graag op de bank, maar daar zie je dit uitzicht niet. Door het vele glas ben je iets beperkt in de inrichting, maar ik klaag niet hoor!”

Blij-Wonen-Rotterdam-Meent-Timmerhuis-Sebas1505Naast de twee balkons (één aan de woonkamerzijde en één aan de keukenzijde) heeft het appartement een schuifpui: de ramen links achter de bank zijn volledig open te schuiven.

Blij-Wonen-Rotterdam-Meent-Timmerhuis-Sebas2-2

Virtuele tour maakte verschil

Ondanks dat hij het huis kocht zonder het te hebben gezien - het was immers nog niet af - voelde het direct goed. “De virtuele tour van Heijmans die ik door middel van een app kon bekijken was een uitkomst! Op aanvraag kreeg ik van Ooms daarnaast shots te zien van mijn appartement op een paar momenten van de dag en tijdens verschillende maanden van het jaar, zodat ik goed kon zien hoe de lichtval was op verschillende momenten. Dat was fijn en gaf een goed beeld.”

Als je de gelikte beelden van de virtuele tour gewend bent, schrik je wel even als je opeens in je appartement in aanbouw staat. “Tijdens de eerste bezichtiging leek het ontzettend klein!” In de maanden daarna zag hij het evolueren tot het appartement dat het nu is.

Blij-Wonen-Rotterdam-Meent-Timmerhuis-Sebas1502

Gekozen vanwege ligging en licht

Tijdens de bouw informeerde Heijmans alle kopers via een mailinglist over de voortgang en ontwikkelingen. “Alle credits voor Heijmans, ze deden het ontzettend goed. Dit is mijn eerste koophuis, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal, maar het voldeed aan mijn verwachtingen. Daarnaast had ik goed en eerlijk contact met Ooms. Zo vertelden ze dat het oude postkantoor aan de Coolsingel hiernaast (het gebouw wordt in 2016 verbouwd tot hotel) een licentie heeft om de hoogte in te gaan, dat kan mijn zicht beperken. Gelukkig zijn de zijgezichten me meer waard.”

Blij-Wonen-Rotterdam-Meent-Timmerhuis-Sebas

Hij koos zijn huis op de ligging en het vele licht. “Ik wilde per se aan deze kant van het gebouw zitten, hier vind ik het uitzicht het mooist. Ik ben bijvoorbeeld blij met het uitzicht op de Montevideo en die paar lijnen van de Erasmusbrug ernaast.

Blij-Wonen-Rotterdam-Meent-Timmerhuis-Sebas1487De zeefdruk Citystang komt van galerie Christian Ouwens en kreeg Sebastian van vrienden.

Ondanks het vele glas heeft Sebastian in zijn slaapkamer geen last van inkijk van buren uit het gebouw. Wel heeft de zon vrij spel.

Parttime Rotterdammer

Als parttime Rotterdammer waardeert hij zijn uitzicht des te meer. Al mist hij in Dubai niet zozeer de stad, maar vooral zijn vrienden en familie. “Dubai doet me ergens denken aan Rotterdam, beide steden ontwikkelen zich snel.” Sebastian woont inmiddels al vier jaar in Dubai, hoewel hij van te voren dacht er maar drie jaar te wonen en werken. Hij keek destijds naar banen in Sydney en had al bijna een contract getekend. Toen eindigde zijn relatie van negen jaar en koos hij voor Dubai.

Het is qua tijd lastig om iedereen te zien als ik in Nederland ben

“Inmiddels zit ik er al langer dan vooraf de bedoeling was. Sinds kort heb ik in Dubai een nieuwe baan bij Google, een mooie uitdaging. Daarnaast bouw je langzaam een nieuw leven op met nieuwe vrienden en verlies je - of je nu wilt of niet - toch wat binding hier. Vandaar ook de aankoop van een appartement in Het Timmerhuis.” Hij heeft sinds kort een relatie met een Zweedse, om de boel nog makkelijker te maken. “Maar ze komt in de loop van het jaar waarschijnlijk naar Dubai.”

Blij-Wonen-Rotterdam-Meent-Timmerhuis-Sebas1482In het gebouw kent hij vrijwel niemand, alleen de naaste buren. “Wel heb ik een aantal andere units gezien. Het leuke is dat veel huizen verschillend zijn in grootte en indeling. Mijn appartement is gemiddeld van grootte, zo’n 76 m2.” Het huis bevat een woonkamer met open keuken, twee slaapkamers, gang, kleine berging die Sebastian gebruikt als wasruimte, badkamer met ligbad en apart toilet. “De extra slaapkamer (hierboven te zien) gebruik ik nu als kleedruimte, daar staat een grote kledingkast.”

Blij-Wonen-Rotterdam-Meent-Timmerhuis-Sebas1498De tegels hoorden bij het huis. Sebastian koos ervoor de badkamer tot aan het plafond te laten betegelen.

De huidige inrichting is functioneel en de persoonlijke noot ontbreekt nog. “Ik koos bewust voor een minimalistische inrichting. Strak, robuust en niet te kostbaar, aangezien ik hier niet permanent woon. In Dubai heb ik me al uitgeleefd, dus hier begin ik rustig aan. Ik hou sowieso van een opgeruimd huis zonder al te veel ‘frutsels’. Misschien komt er nog een plant of wat kunst aan de muur.”

Blij-Wonen-Rotterdam-Meent-Timmerhuis-Sebas1454

Van zijn zicht op het stadhuis geniet Sebastian het meest.

Video vanaf het dak van Het Timmerhuis

De ligging gaf voor Sebastian de doorslag in zijn zoektocht naar een Rotterdams appartement. In onderstaande video vertelt hij vanaf zijn balkon (hij heeft er twee) hoe zijn appartement precies gesitueerd is.

Meer lezen over Het Timmerhuis? Eerder waren we aanwezig bij de opening van ‘de glasbak’ en een jaar ervoor keken we binnen tijdens de bouw.