Sinds 2013 wonen Nick (distributie coördinator) en Salima (communicatiemanager), baby Florence en katten Panda en Mr. Bear aan de Rochussenstraat in Rotterdam West. Dichtbij het culturele hart, dichtbij het stadscentrum, dichtbij… alles eigenlijk!

Eerste keer kopen

Ze waren geen onbekenden in West. Eerder huurden ze een appartement in de Snellinckstraat, in dezelfde buurt. Al een paar jaar keken ze vanaf hun balkon uit op het leegstaande appartement aan de Rochussenstraat. ‘Eerst stond het een tijd te koop, toen ineens niet meer’, vertelt Salima. Toch zagen ze maar geen nieuwe bewoners. Wat onderzoek wees uit dat het in de stille verkoop stond. Een half jaar later verhuisden ze naar hun eerste koophuis en van 50 naar 125 m2. “We hadden te weinig spullen om het in te richten!”

Blijwonen-Salima & Nick - Rochussenstraat-9747

“Opeens hadden we 125 m2 tot onze beschikking! Daar moest een grote bank in, in plaats van onze tweezitter uit het vorige huis. Deze hele grote hoekbank vonden we via een veilingsite. Helaas gebruiken de katten ‘m graag als krabpaal…” De print in houten lijst van Le Cinque Terre kochten ze tijdens hun verblijf daar, tijdens hun huwelijksreis.

BlijWonen-Salima&Nick-LR-9759De zwarte antieke spiegel bij de eettafel dateert uit 1895 en is een erfstuk dat Salima kreeg. De zwart-wit print met haas was een kraamcadeau en is gemaakt door Josh Pidcock, een kunstenaar uit Australië en vriend van Nick.

Het ‘Wilde Westen’ heb ik nooit zo ervaren

Nick verruilde zijn geboorteland Australië in 2009 voor Nederland. In Brisbane, waar Nick woonde en Salima studeerde, leerden ze elkaar kennen. Eenmaal in Nederland werd het huurappartement al snel te klein. Toen ze besloten een huis te gaan kopen fietsten ze regelmatig door Rotterdam, door onbekende buurten en onontdekte straatjes. “We wilden een gevoel krijgen bij de verschillende wijken en buurten.” Kralingen - vooral de Jericholaan - was een favoriet, net als de Bergselaan in het Liskwartier, Rotterdam Noord. “West kenden we al en vonden we sowieso een fijne buurt. Het is hier de laatste jaren flink opgeknapt. Het ‘Wilde Westen’ heb ik nooit zo ervaren, ik loop altijd met een veilig gevoel over straat.”

Blijwonen-Salima & Nick - Rochussenstraat-9751

Nieuwbouw met de look van een Herenhuis

Ondanks de fietstochten door de stad werd de nieuwe woning dus dichtbij gevonden. Het ruime appartement aan de Rochussenstraat bevindt zich in een herenhuis met authentieke gerenoveerde gevel en nieuwe woningen. In 2000 werden een aantal panden in deze straat volledig gerenoveerd als onderdeel van project De Heeren van Hoboken. Het is hierdoor nu een sfeervolle straat mét alle voordelen van nieuwbouw.

We herontdekken onze buurt steeds weer. Er is altijd reuring.

Blijwonen-Salima & Nick - Rochussenstraat-9848

Rotterdam West, Delfshaven om precies te zijn, voelt volgens het stel vertrouwd en heeft een ‘bijzondere dynamiek’. “In een stad als Rotterdam leef je makkelijk langs elkaar heen, maar in deze buurt wordt veel georganiseerd voor en door buurtbewoners. Op de Snellinckstraat bijvoorbeeld, waar we eerst woonden, organiseren ze een kerstfeest of een barbecue blockparty in de zomer.” Ook is er altijd iets nieuws te beleven, zegt Nick. De opening van een nieuwe winkel of horecazaak bijvoorbeeld. “We herontdekken onze eigen buurt steeds weer. Er is altijd reurig. Wij zitten nog in het rustige gedeelte, een paar straten hier achter is het wat rumoeriger. Soms is dat positief, soms niet.”

Blijwonen-Salima & Nick - Rochussenstraat-9792Allerlei kookboeken, potjes kruiden, pannen, olie, wijn en weckpotten staan uitgestald en klaar voor gebruik op het werkblad, de stille getuigen van een intensief gebruikte keuken.

Blijwonen-Salima & Nick - Rochussenstraat-9791

Multicultureel menu

De multiculturaliteit van de wijk zien ze als een groot pluspunt. Ze maken graag kennis met andere culturen en eten regelmatig een bordje buiten de deur. “We proberen vaak nieuwe gerechten, dus met alle eettentjes hier in de buurt hebben we niets te klagen!” Zelf koken ze ook graag, de keuken was misschien wel de meest kostbare aanschaf bij de verhuizing. ‘Daar hebben we geen spijt van’, zegt Salima. Regelmatig kookt de een en zit de ander ernaast aan de bar, met een wijntje.

Blijwonen-Salima & Nick - Rochussenstraat-9777De stoel met lederen bekleding kreeg Nick van zijn oom. De ‘spraypaintings’ op houten panelen maakte Nick zelf. “Naast muziek luisteren en lezen is dit mijn ontspanning.” Wil jij er ook eentje in huis? Stuur een mailtje naar [email protected].

De ideale weekenddag begint in West

Een ideale weekenddag voor Nick en Salima begint met een wandeling via het Museumpark en de Witte de With, naar de markt op de Binnenrotte. Nick: “Ik begin graag met een koffie ergens, dan naar de markt voor groenten en fruit en liefst ’s middags een biertje op bijvoorbeeld de Witte de With. Vooral nu met de kinderwagen wandel ik deze route des te meer.”

Blijwonen-Salima & Nick - Rochussenstraat-9762Bijna dagelijks drinkt Salima haar thee uit dit schattige theeserviesje, gekocht op de Kruiskade.

Alles is hier vlakbij!

Een kindje - Florence is ten tijde van de binnenkijker een paar maanden oud - was voor Nick en Salima geen reden voor een huis buiten de stad. Salima: “Alles is hier vlakbij: het Stadspark, Museumpark, musea, het metrostation en ander openbaar vervoer, heel veel horeca, uitvalswegen en vrienden, niet te vergeten. Dat is juíst fijn, vooral in de eeste jaren.” Als ze verhuizen naar bijvoorbeeld een huis met een tuin, dan is dat niet in Rotterdam. Sterker nog, dat is dat niet in Nederland. “Het liefst willen we over een paar jaar terug naar Australië.”

Blijwonen-Salima & Nick - Rochussenstraat-9784“Deze keuken - de Bulthaup B1 - is een verademing na het kleine keukentje in ons vorige huis.” Het opvallende Aboriginal kunstopbject (het is een insect) op de keukenkast kochten ze in Australië.

Blijwonen-Salima & Nick - Rochussenstraat-9788Poezen Mr. Bear en Panda hebben het ook prima naar hun zin in West, ook al zien ze de wijk vooral van bovenaf. Zelfs zonder tuin gaat Mr. Bear op jacht. “Laatst heeft hij vanaf het balkon een vogel uit de lucht gegrepen.”

Blijwonen-Salima & Nick - Rochussenstraat-9758

Belangrijk: de boekenkast

In de goedgevulde boekenkast staan veel van Nick’s dierbare boeken en platen. Als hij niet werkt is hij met literatuur en muziek bezig. “Thuis in Australië speelde ik in bandjes, van punk en metal tot rock & roll. Tegenwoordig luister ik ook veel naar klassieke muziek en jazz.” Onderweg heeft Nick altijd een boek bij de hand. Cormac Macarthy is zijn favoriete auteur. Ooit zou hij graag zelf een boek publiceren ‘maar daar moet ik nog veel meer voor schrijven.’ Hij leest en schrijft overigens alles in Engels. Nederlands begrijpt hij goed, maar hij moet nog steeds zijn Nederlands examen doen als onderdeel van de inburgeringscursus. “Het is een moeilijke taal! Verstaan gaat prima, maar antwoorden in Nederlands is een stuk moeilijker. Bovendien spreekt iedereen hier goed Engels en is dat ook de voertaal binnen het bedrijf waar ik werk, dus dat stimuleert niet.”

Blijwonen-Salima & Nick - Rochussenstraat-9763Deze boekjes vond Nick bij een dierenwinkel (!) in Amstelveen. Ze zijn van één van zijn favoriete schrijvers. Hij kocht ze voor een euro terwijl ze zo honderd euro waard zijn, zo bleek uit zijn research online.

Er is veel vernieuwing en dat inspireert

Nieuwe blik op Rotterdam

Toen hij er net woonde voelde Nick zich veroordeeld tot Rotterdam. “Mijn eerste indruk was niet goed. Ik kwam in de winter en zag een donkere, grauwe en kleurloze stad. Het Centraal Station was een bouwput waar ik elke dag langskwam. Het stemde met treurig.” Inmiddels denkt hij heel anders over de stad. “Ik hou nu van Rotterdam. Er gebeurt veel meer dan ik destijds voor mogelijk hield, er is veel vernieuwing en dat inspireert.”

collage_rochussenstraatDe lichte en kleurrijke kamer van Florence mag op de foto want die is wél af!

De master bedroom en de werkkamer zijn nog niet ‘af’ en mogen daarom niet op de foto. We krijgen de uitnodiging om terug te komen als het naar hun zin is, en daar houden we ze aan. Deze binnenkijker wordt vervolgd!