Buurten

Elke buurt in een stad heeft zo zijn eigen ‘handelsmerk’. Van het vele groen in Vreewijk tot de diergaarde en het Vroesenpark in Blijdorp en van creativiteit, experiment en ondernemerschap in Merwe-Vierhavens tot statige panden nabij de Maas in het Scheepmakerskwartier. Bekijk hieronder wie er in welke buurt wonen én wat ze daarvan vinden.

Charlois

Charlois (spreek uit: Sjaarloos) is een volkswijk en ‘bestuurscommissiegebied’ met zo’n 6400 bewoners in Rotterdam-Zuid. Dit pal aan de Maas gelegen stadsdeel combineert de rauwe randjes van Rotterdam – dichtbij de havens – met historische dorpskernen en groene oases. Stap uit bij metrohalte Maashaven, Zuidplein of Slinge voor een dagje Charlois, dat bestaat uit de buurten Carnisse, Heijplaat, Oud-Charlois, Pendrecht, Tarwewijk, Wielewaal, Zuidwijk en Zuidplein. Sla vooral het Zuiderpark niet over: hoewel vaak ondergewaardeerd, is dit met 215 hectare het grootste stadspark van Nederland.

Delfshaven

Oorspronkelijk was Delfshaven een onderdeel van Delft. In 1795 werd het zelfstandig, om in 1886 door Rotterdam geannexeerd te worden. De wijk staat bekend om zijn historische bouw en herenhuizen.

Feijenoord

Aan de zuidoever van de Maas ligt stadsdeel Feijenoord. telt ongeveer 72.000 inwoners die verdeeld over negen buurten wonen.

Hillegersberg-Schiebroek

In het noorden van de gemeente Rotterdam ligt de wijk Hillegersberg-Schiebroek. Het telt zo’n 43.000 inwoners die verdeeld wonen over vijf wijken: Hillegersberg-Noord, Hillegersberg-Zuid , Molenlaankwartier, Schiebroek en Terbregge.

Kralingen-Crooswijk

Kralingen-Crooswijk: het is één stadsdeel, maar velen zien Kralingen en Crooswijk als twee aparte buurten. Crooswijk is een typisch Rotterdamse buurt die altijd al bij Rotterdam hoorde. De wijk wordt sterk geassocieerd met de ‘echte’ Rotterdammer en het Rotterdams dialect. Crooswijk heeft een industrieel verleden: Jaminfabriek, de Heinekenbrouwerij, een tramremise en een aantal abattoirs. Veel hiervan heeft plaats moeten maken voor sociale woningbouw. In Kralingen woonde je juist op stand. Een deel van Kralingen is een beschermd stadsgezicht en de wijk kent een groot aantal rijksmonumenten, waaronder het Libanon Lyceum, de molens De Lelie en de Ster, de begraafplaats Oud Kralingen, de Sint-Lambertuskerk, de Hoflaankerk, het Oostelijk Zwembad, de ophaalbrug van het landgoed Ypenhof, de Watertoren en de hofjes Uit liefde en voorzorg en Kuyl’s Fundatie. Binnen de grenzen van het stadsdeel ligt het grootste bos van Rotterdam: het Kralingse Bos, waar je heengaat voor een wandeling, een boottocht, een borrel en een pannenkoek.

Noord

Het oudste deel van Rotterdam-Noord dat als woonwijk voor Rotterdam is opgezet is het Oude Noorden, dat in 1870 werd gebouwd. Het Oude Noorden behoorde tot de negentiende eeuw tot de ambachtsheerlijkheid Blommersdijk. Het is een typische woonwijk die bestemd was om de overvolle binnenstad van Rotterdam te ontlasten. Van dit district bestaat er nog steeds veel architectuur van nog voor de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Overschie

Het woongebied van Overschie bestaat uit de oude dorpskern en de statige Rotterdamse Rijweg, aangevuld met wijken als Schiewijk en wijken uit de tijd van de wederopbouw. Een nieuwbouwwijk is Park 16Hoven. Rond Overschie bevinden zich economische pijlers als Rotterdam Airport en de bedrijvenparken Spaansepolder en Rotterdam-Noordwest. De oude dorpskern van Overschie is goed intact gebleven. Overschie heeft verschillende winkelgebieden zoals de Abtsweg, Hoornwijck en de Burgemeester Baumannlaan, het winkelhart van Overschie. Op de hoek van de van Noortwijckstraat en Duyvesteynstraat wordt iedere vrijdag de oudste wijkmarkt van Rotterdam met 26 kramen gehouden. Overschie heeft vijf basisscholen.

Prins Alexander

Prins Alexander telt bijna 94.000 inwoners verdeeld over zeven wijken: Ommoord, Nesselande, Kralingseveer, Het Lage Land, Oosterflank, Prinsenland en Zevenkamp. Het stadsdeel ontstond in de jaren zestig, omdat Rotterdam wilde uitbreiden. Er was behoefte aan meer woon- en werkvoorzieningen. Het stadsdeel ligt in oostelijkste bestuurscommissiegebied van Rotterdam en wordt omsloten door de gemeenten Lansingerland, Zuidplas en Capelle aan den IJssel, en de Rotterdamse stadsdelen Kralingen-Crooswijk en Hillegersberg-Schiebroek.

Stadscentrum

Het Rotterdamse stadscentrum is begrensd door het Centraal Station en de Goudsesingel in het noorden, de Tunneltraverse van de Henegouwerlaan en 's-Gravendijkwal in het westen, de Nieuwe Maas in het zuiden en het Oostplein in het oosten. Het huidige aangezicht van het centrum is mede bepaald door het bombardement van Rotterdam in 1940, dat veel van het historische centrum verwoestte.