Huis vol historie in de Roo-Valkstraat

De zoektocht naar een stek voor hen samen eindigde in de Agniesebuurt. Trendwatcher Joline en ondernemer Niek bewonen een compleet gerenoveerde bovenwoning met een bijzonder verhaal, in Rotterdam Noord.

Tien jaar geleden verliet Joline van den Oever (trendwatcher) het Brabantse Berkel-Enschot voor een studie aan de Willem de Kooning Academie. Het was best wel wennen, die eerste drie jaren in Rotterdam. Het uitgaansleven was hier zo anders dan in haar hometown: waar was de Brabantse gezelligheid? Inmiddels kan ze zich geen andere woonplaats meer voorstellen. Ze raakte verknocht aan de stad én haar vriend, ras-Rotterdammer Niek van Hengel (oprichter van Granny’s Finest). Hij leerde haar de stad omarmen.

Op het moment van deze binnenkijker regent het pijpenstelen. Het is echt ‘binnenweer’ en dat is in Joline’s huis - een dubbele bovenwoning van 110m2 - geen straf. Het is er warm, ook qua sfeer. “Thuis is voor mij een synoniem voor ontspannen,” aldus de trotse bewoner. Het liefst zit ze op haar loungebank, met zachte kussens van Granny’s Finest. “Het is mijn favoriete plek in huis. Ik kan er niet gewoon op zitten en ga meteen gestrekt.”

Het pand doorstond ternauwernood het bombardement

Na jaren in een studentenflat en een nieuwbouwappartement gewoond te hebben, keek Joline uit naar een karakteristiek pand. De huurwoning aan de Roo-Valkstraat kregen ze in het vizier via een vastgoedrenovatiebedrijf. Zij namen dit en het naastgelegen pand volledig op de schop. “Het was een bouwval toen we er de eerste keer kwamen, maar het lukte ons om erdoorheen te kijken. We zagen de potentie. Omdat we de bovenste verdiepingen bewonen is er veel licht en geen herrie van bovenburen, dat geeft rust.”

Als muren konden praten

Het pand herbergt, naast de eigentijdse etagewoning, ook heel wat historische verhalen. Voor de renovatie was het een in verval geraakt pand. De graffiti op de buitenmuur is een aandenken aan het anti-kraakverleden ervan. Het gebouw doorstond ternauwernood het bombardement van 14 mei 1940 en staat op de brandgrens. Dit is goed te zien aan het naastgelegen gebouw, dat niet geheel ongeschonden uit de strijd kwam. “Onze buren missen een gedeelte van de bovenverdieping, precies waar wij onze slaapkamer hebben,” verklaart Joline. In de oorlog was het pand tevens een veilig adres voor onderduikers. “Ook het verhaal van een meneer die verliefd werd op een meisje dat opgroeide in ons huis is prachtig. Het werd zijn vrouw.” Al die verhalen maken het wonen hier voor Joline extra bijzonder.

Joline en Niek wonen boven, dus ze hebben geen tuin. Die missen ze niet: de balkons maken veel goed.
Het appartement telt er maar liefst vier! “Ik draai met de zon mee,” grijnst Joline. “Voor het echte buitengevoel spring ik op mijn fiets en ben ik in mum van tijd bij de Bergse plassen. In de zomer vind ik het leuk om daar te suppen.”

Vertier om de hoek

Tijdens hun zoektocht stond een centraal gelegen woning hoog op de wensenlijst. “De stadse reuring is op loopafstand en toch wonen we hier redelijk in de luwte. Rotterdam Noord is sowieso een goede plek: als we geen zin hebben in de drukte van de Koopgoot, zoeken we vertier om de hoek. Er zijn weekenden dat we Noord niet uitkomen.” De directe buurtbewoners zijn allemaal van ongeveer dezelfde leeftijd, vertelt Joline. “Dat we er met z’n allen tegelijk kwamen wonen, schept een band.” Via een whatsappgroep houden ze elkaar op de hoogte van bezorgde postpakketjes en geplande feestjes. Er heerst überhaupt een dorpssfeertje want “iedereen groet elkaar hier op straat.”

Minder materialisme

Joline mag dan wel trendwatcher zijn, ze hecht zich niet snel aan spullen. Dierbare items in huis? Daar moet ze goed over nadenken. Toch kwam de inrichting weloverwogen tot stand en alle items moeten door een van de twee gewaardeerd worden. “De metalen drankentrolley is van mij, de boekenkast is door mijn vriend ingebracht. Het was een hele klus om die hier te krijgen.”


Ik voel niet de behoefte mijn huis met de laatste trends vol te zetten

Hoewel de liefde en aandacht van het interieur afstraalt, zegt Joline zo ergens opnieuw te kunnen beginnen. “Toen we hier kwamen (samen)wonen, zijn we bijna blanco begonnen. Wellicht komt het juist door mijn werk als trendwatcher. Dagelijks zie ik de nieuwste trends op interieur- en designgebied: je wordt kieskeurig van al dat moois. Ik voel niet de behoefte om mijn huis dan ook nog met de laatste trends vol te zetten. Bij een nieuwe aanschaf ben ik selectief. Tijdloosheid, duurzaamheid en goede kwaliteit tellen dan. Of ik kies juist voor hergebruik. We moeten minder materialistisch worden, daar geloof ik steeds sterker in.”

Kijken, kijken, niet koken

Het voornaamste minpunt aan de woning? De keuken, en dan met name de apparatuur. Niek kookt graag, maar zijn eigen keuken vormt de drempel voor zijn hobby. De oven is te klein en werkt niet naar behoren, het aanrechtblad biedt te weinig werkruimte. Niet ideaal voor een vijfgangenmenu, helaas. Het blijft voor nu vooral bij doorbladeren van de grote selectie aan kookboeken. Ook ontspannend. De keuken is in ieder geval geen reden om te verkassen, ze wonen er voorlopig veel te fijn.”

Joline’s hotspots in Rotterdam Noord

Op ideale weekenddag komt Joline graag bij deze plekjes in de buurt:

  1. Winkelen kan uitstekend aan het Zwaanshals
  2. Koffie drink ik graag bij Man met Bril
  3. Brasserie Nieuw Noord is een aanwinst voor de buurt
  4. Restaurant Tosca aan de 1e Pijnackerstraat is zeker ook de moeite waard
  5. BIRD, voor een lekkere pizza uit hun steenoven
  6. Bij Mono in ZoHo werk ik graag