Acteur en nachtbraker John Buijsman over thuis en theater

Locatie gegevens
  • Bouwjaar: jaren dertig
  • Wonende sinds: 1985
  • Kosten: 120.000 gulden
  • Buitenruimte: balkonm2

Een ingekorte versie van dit artikel verscheen in de Uitagenda van april 2017 (nr. 96, jaargang 11).

Er heerst een fijne sfeer in de dubbele benedenwoning van acteur John Buijsman. Het ruikt er naar tabak. John woont er met zijn vrouw Janny en koningspoedel Kees. Logeerhond Billy, de hond van zoon Beer, is er ook. “Eigenlijk hebben we altijd honden gehad. Ze geven vreugde in huis”, licht John toe. Het stel woont alweer heel wat jaren in Rotterdam West.

Het Nieuwe Westen is thuis

Afgezien van een korte uitstap naar de Hoekse Waard midden jaren tachtig, heeft John altijd in Rotterdam-West gewoond. Hij is er geboren, getogen en heeft er zijn hart aan verpand. Net als zijn vrouw. Hun zoon werd geboren tijdens de korte uitstap. “Ik houd van stadsjongens, dus zodra hij er was, zijn we weer naar de stad getrokken”, laat John weten. “En we gaan er ook niet meer weg. Het is gewoon de fijnste plek om te wonen, er gebeurt van alles,” zegt zijn vrouw Janny. “Een lege loods of een woning in het Lloydkwartier zou nog kunnen, maar een in ieder geval nooit meer een dorp”, voegt John stellig toe.

Voor ze hun huis in 1988 kochten, reden ze een tijdlang rondjes door de buurt totdat ze een betaalbaar huis te koop zagen staan. Ze kochten het destijds voor 112.000 gulden. De buurt werd gekozen om de centrale ligging: je bent zo de stad in en ook weer uit. Dat is wel zo makkelijk, met de vele projecten die John in Amsterdam heeft. Een strategische keuze die na ongeveer dertig jaar nog steeds bevalt. “Na bijna dertig jaar in dit huis, is het nog altijd fijn om hier thuis te komen.”

We houden geen buurtfeesten, maar hoekfeesten

Er is goed contact met de buurt, en dan vooral in de zomermaanden. John: “We houden dan geen buurtfeesten, maar hoekfeesten met een clubje bewoners die in een hoek samen wonen. In de winter is iedereen toch meer op zichzelf.”

 

Rommelmarkt meets Rauschenberg

Met woontrends zijn John en Janny niet bezig. Het huis is smaakvol ingericht met een originele visgraatparketvloer en tijdloze meubels van onder andere Le Corbusier en Eames. Veel van de inboedel werd meer dan twintig jaar geleden al aangeschaft. “Zonde dat je ze tegenwoordig zoveel tegenkomt”, zucht Janny. Ze omringen zich graag met mooie spullen. John: “Dat mag gewoon van de rommelmarkt zijn hoor, waarde is niet van belang.” Een dierbaar bezit is het schilderij in de eetkamer, aangeschaft met de erfenis van Buijsman sr. én gemaakt door een van de bekendste pop-artkunstenaars, Robert Rauschenberg. Het werk blijft John en Janny na al die jaren nog steeds boeien.

Er valt in huize Buijsman aardig wat kunst te ontdekken. De grote collectie Afrikaanse kunst springt in het oog. “De Afrikaanse houten poppetjes symboliseren ons gezin. Het kleine vrouwelijke poppetje kwam er als laatste bij, het is onze schoondochter.” John en Janny delen dezelfde smaak qua interieur en kunst, maar Janny zou de blauwe Thunderbirds het liefst ergens anders zien. “Dat is voor John onbespreekbaar”, vertelt Janny lachend. “Kunst moet me aanspreken en ik wil er blij van worden”, zegt John. “Het werk van Purno de Purno dat we in huis hebben maakt me bijvoorbeeld nog steeds vrolijk. Ook houd ik van de collagekunst van Robert Rauschenberg en Raoul Deleo. Het inspireert me bij het maken van posters voor mijn eigen producties.”

Weekendwandeling

Op een vrije zaterdag geniet John vooral van z’n vaste rondje binnenstad: naar ‘de mart’ voor een bos bloemen voor Janny: “de meisjes van Pieter Snor weten precies welke bloemen ik wil.” Dan een kopje koffie bij Café Pol en voor de beste mortadella moet je bij Little Italy zijn, aldus John. Een wandeling langs de ondernemers aan de Oude en Nieuwe Binnenweg is ook vaste prik. Het is fijn opladen, vooral na een week voorstellingen spelen.

Musical De Marathon

Vanaf 15 maart schittert John Buijsman in musical De Marathon in het Nieuwe Luxor theater. De tragikomedie is gebaseerd op de succesvolle gelijknamige film uit 2012. John maakt lange dagen en het is fysiek zwaar werk: er wordt veel gedanst en het verhaal zelf is emotioneel pittig. Genoeg rust nemen is dus van belang, maar op tijd naar bed gaan is een uitdaging voor deze nachtbraker.

Zelfs de hond kruipt eerder in zijn mand dan ik

Johns leefritme verandert weer zodra de voorstellingen starten, vertelt hij. “Na een goede voorstelling bruis ik van de energie. Dan kan ik weer nachtmens zijn en komt het geregeld voor dat ik pas rond 3 uur ’s nachts naar bed ga. Ik ben echt een nachtmens. Zelfs de hond kruipt eerder in zijn mand dan ik.”