Van Stayokay hostel naar eigen huis in de Snellinckstraat

  Na een rondreis door Azië kon Dora (eigenaar Concept Circus) niet meer aarden in thuisstad Alkmaar. Ze wilde weg, maar waarheen? “Het werd Rotterdam, waar ik maar één keer eerder was geweest.” Zoekende naar eenzelfde ervaring als in Azië nam ze intrek in het Stayokay hostel en werd totaal verliefd op de stad. Rotterdam was meer dan een vakantieliefde: Dora besloot er te blijven.

  Ik kwam thuis en vertelde: ‘Ik ga dus naar Rotterdam verhuizen!’

  ‘Dat grootstedelijke trok me enorm aan en bovendien was iedereen erg aardig,’ vertelt ze over haar crush op de Maasstad. Spontaan als ze is, bouwde Dora snel een netwerk op. “Ik hou van stappen en werkte binnen de kortste keren als doorbitch bij Las Palmas. Die periode was voor mij life-changing.”
  Blij-wonen-Dora-Snellinckstraat-Middelland-Rotterdam-3636

  Ik was onder de indruk van de metro en dat ‘ie zo vaak ging

  “Het leven in Rotterdam was zo anders dan ik gewend was in Alkmaar. Vooral de diversiteit vond ik gaaf, de Turkse groenteboer of bakker op de hoek en de Kaapverdiaanse kapper.” Bij laatstgenoemde liet ze haar dreads afknippen en figuurtjes in haar haar scheren. “Ik doe graag gek, sta erg open voor de wereld en heb een zeer positief mensbeeld.” Misschien ligt de kiem hiervan in de vrije opvoeding die ze kreeg. “Ik mocht zelf kiezen naar welke basisschool ik wilde.”


  Dora: “Dit hert (links) kocht ik voor een paar euro in de Ardennen. Bij Kunst & Kitsch bleek hij 100,- waard, het is Duits antiek.”

  Single op de Snellinckstraat
  In 2011 kocht ze haar eerste eigen huis: een jaren negentig bovenwoning van 65 m2. Ze woonde al in West, wilde daar graag blijven en de Snellinckstraat voelde direct goed. “Ik wilde per se dicht bij de stad wonen en vond deze straat er gezellig uitzien. Toen ik hier voor het eerst kwam, scheen de zon en speelden er kinderen buiten.” Ook wist Dora dat ze geen oud huis wilde, want ‘ik ben zelf geen klusser.’ Ze liet alle tegels (op vloer én muur) verwijderen en gunde zichzelf een badkamer en suite. Nu was het huis klaar en helemaal voor haar!


  Poster ‘Alles komt goed’ van bureau 75B past bij Dora’s instelling. De ‘Less is More’ leus is van haar vriend. Dora: “Zijn smaak komt hier niet uit de verf. De mijne ook niet trouwens. Misschien in een volgend, groter huis.”
  Blij-wonen-Dora-Snellinckstraat-Middelland-Rotterdam-3568

  Samenwonen op de Snellinckstraat
  Niet lang daarna kreeg ze een relatie én raakte snel zwanger. “Dat was even omschakelen.” Haar vriend trok bij haar in. “Gelukkig hadden we ongeveer dezelfde smaak qua inrichting. Ik vond zijn spullen mooi, hij vond mijn spullen ook acceptabel haha.”

  Sinds ikzelf een kind heb, spreek ik mensen met kinderen uit de buurt vaker.


  De spijlenstoel (links) nam Dora’s vriend mee. “Hij liet zelf de nieuwe leren bekleding maken, waardoor de stoel veel lekkerder zit.”

  Een tweede huis op Zuid
  Hoewel Dora nog steeds prima woont, wil ze op termijn graag een ander, groter huis. “Een tuin zou fijn zijn, maar is geen vereiste. We hebben namelijk ook een volkstuintje op Zuid, bij de Zandweg.” Ze vertelt dat het er mooi is, met fruitbomen en een kas. “Maar stiekem is het toch best veel onderhoud, dus van ontspanning komt weinig als we er zijn.” Ze mogen er ook slapen, maar dat lijkt romantischer dan het is. “De eerste keer was het er ontzettend heet en hadden we last van een muggenplaag. De tweede keer sliep Qing er ook, maar die sliep dus niet omdat hij ons steeds hoorde.”

  Dora’s trots: de badkamer en suite die ze liet bouwen. “Met een heerlijk ligbad waar ik nog steeds veel gebruik van maak, vooral nu Qing er is.”

  Blij-wonen-Dora-Snellinckstraat-Middelland-Rotterdam-3597
  Voor Qings kamer wilde ze een op maat gemaakt meubel want ‘de meeste commodes zijn zo lelijk.’ De Bende maakte het onderstaande meubel (rechtsonder) van afvalmateriaal.
  collage-blij-wonen-rotterdam-snellinckstraat-dora

  Blij-wonen-Dora-Snellinckstraat-Middelland-Rotterdam-3586
  “Deze romper met bok komt uit de collectie van Bam+Boe, opgericht door mijn vriend.”
  Blij-wonen-Dora-Snellinckstraat-Middelland-Rotterdam-3563

  Gluren bij de Buren
  Dora settelde in de Maasstad, maar met haar dreads verdwenen de wilde haren niet. Ze werkt niet meer als doorbitch, maar is nog steeds bij veel Rotterdamse events te vinden. Als organisator, welteverstaan. Zo initieerde ze Yoga op ’t Schouwburgplein (vanaf mei t/m september elke zondag) en is ze producent van Gluren bij de Buren. “Tijdens deze dag leiden we mensen door bepaalde wijken en buurten en laten we de toffe initiatieven zien. ‘Wat maakt nou een wijk?’ is daarbij een terugkerende vraag. De wijk wordt gevormd door de mensen, de koffiezaak om de hoek, de groenteboer, een speeltuin.”


  Als moeder nam ze haar eigen buurt ook weer onder de loep. “‘Blijf ik in de stad wonen of verkassen we naar een buitenwijk?’ is de vraag die ook ik mezelf heb gesteld.” Ze zijn gebleven.

  Zelf zen?
  Elke zondag van mei tot en met september krijg je met Yoga op ’t Schouwburgplein en les cadeau. Karin Meulink (Villa Yoga) bijt het spits af op 8 mei, Moederdag. Kom dus vooral met je moeder!